美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

想開時裝店一問

我想係大圍開時裝店, 但我一點經驗都沒有, 有經驗的朋友可以分享一下創業心得嗎?例如在那裡入貨, 需要每日點算貨和埋數嗎? 開時裝店是我夢想, 但真不知從何入手, 我大約要預多少資金呢? 謝謝

?-( ?-(

洋房

Re: 想開時裝店一問

Chris,
thanks, 是嗎, 你記得書名嗎? 是講好多行業的嗎?
咁香工d價錢大約幾多呀,係咪d料唔係好得?

Rebecca,
thanks! 要有公司card片...即一定要有個shop先得呀? 要唔要向政府申請d咩的, why要公司card片呢...
深水涉是否平一點的呢?
日日點貨咪好唔得閒, 我都這樣想,但如果不是自己做,而是請人做便要日日點?
oh, icic..裝修同D貨大約要幾多$呢? many thanks ar!

makeup,
thanks! oh,要prepare 一年租金的? 好多呀...咩叫生約?按金是三個月?上期要幾多? sorry, 我真係咩都唔識..
em..有道理...3件會唔會做批發比我的?入貨 $8000, 如果我去香工入貨,夠唔夠的? 一般靚的要幾$件的,sorry, 好多野問tim..
未計水/電/租($166一日)/管理費/雜費, 共 $250一日喇,我唔係好明白呀,這已計租的了嗎? thanks again!

bobo,
我個朋友自己屋企人有做批發,無請其他人,租觀塘廣場,做左6個月就頂唔順無做...
咁lost幾多呀?

so many questions, thanks for all of you helping hands

洋房

Thanks for the replies :)

洋房

Thanks, Belle_ma,

是的, 但我會做足功課先! :) 口才, 我唔知, 我只係知我好中意同人扮靚, 一講起扮靚, 我好開心.. 你講得對, 我最好做下part time先, 但我有份正職的, 不知我part time 一兩日有無人請呢...如果人地知我只想學野...會唔會更唔請我呢...

你埋單計數,都有成10萬走, 你是指一個月的profit? 為何你的路線和對面的有何分別呢? thanks for advice 呀!

Dear Rebecca_Chan,

是的, 我都知道, 但這是我兒時夢想呢! 其實我想先做一陣網上買賣, 熟諳了入貨技巧先租shop, 但如果如此, 我無卡片, 他們便不會賣批發給我嗎? 要soso...物唔係自己得閒上去看貨的?我聽說d人差不多everyday都去看貨, 是否需要如此?

你說入貨時眾要睇吓自已間鋪想做咩年紀嘅人生意,做高/中/低價嘅衫,咩料,D料好唔好,款色,成本唔可太高,why成本唔可太高? 你說可還價, 第一次都可以講價的嗎? 你都好有經驗呢 :) 好多謝你的意見呀!!

Dear QQ,

多謝你的advice, 我想我一定會去看看其他店係賣咩,看下人流,我都想過去做part-time sale, 因為我唔係好急, 我自己都有一份大約二萬元的正職, 我想邊學邊做先 :)

em...如果半年到生意唔夠出的話就係有問題,第一個月捉緊客人的路,收到, 我想我會做ol同街坊生意, 我覺得你有好多經驗, 我仲想知多d sale人和點貨(我想我要請part-time)的技巧, 好新鮮呢:) 希望你有空可以和我分享一下呀, thanks!

Dear fi_makeup,

oh, thanks a lot, icic, I know how to calculate la, 我都不會借的, 我都儲了$, 想一還兒時心願, 細個成日經過d boutique都心想, 這兒的衣服都是我的多好呢...haha, 其實香工的零售和批發價大約相差多少, 我怕沒有card片, 拿不到批發價....

anyway, thanks for your help, you all are so nice :-(

洋房

Dear QQ,

oh, QQ, 你的經驗真的好rich!!!I really have to thanks you! You teach me a lot!!
you are right, I should not quit the job, but I want to be a part-time sales for gaining experience ar!!
你說SALES的薪金可以教我, 我都想知, 我都知有commission 會好d,但不知應該點set個commission同底薪....
你要看看別人的店怎裝修呀,,,要放多貨,別給客人覺得很亂的感覺, 可以說多這嗎?
是的,我都好喜歡賣3的:)
我聽人講賣3的profit都是一萬多一個月,是真的嗎?
thanks for your sharing ar!

Dear RebeccaChan,
you are right, they are really inch, they don't want to tell me the wholesales prices as I don't have name-card..
Even they give me the "so-call" wholesales prices afterward, that is quite expensive lei!! $99 for a very bad quality clothes.

Dear Bella_ma,
我指做part time唔係做一兩日,是一星期做一兩天,因為我有正職的,未sure我handle到我唔會開住:) 但唔知咁得唔得呢.
then people said profit is 10K per month, is that really true?
有冇做生意命喇!好抽象呢..
仲有,你唔好太倚賴個part-time...em..我都worry,how to prevent that ar??

Dear Cameo,
would I know the charge such as electricity, managment fee, etc should charge how much per month?
去香工入太貴, then will you go there for your goods?
As the shop you mentioned in "red mall" how much is the rent per month? thanks for sharing also :)

Dear 馬可,
你d3係邊入的? Profit 點呀!! :) yes, PM me the address, then I go to see see ar, if possible :p

洋房

Dear Cameo,
oh, if I don't use credit-card 機 then I don't need商業登記?去香工入貨唔係太多要卡片?咁你點買貨的, 就咁話批發價幾多,可能我個樣細路,個個都問我間鋪係邊..求其俾張佢咪又係批俾你,真的? WA
mature lady的,for可以casual wear的ol,thanks for your advice, I will定期都要走轉深水埗,因為香工貨批得貴,會唔會賣耐會平d?所謂深水埗貨就最常見in & out!!!what's that mean??

洋房

Honeybb, thanks for your advice ar! I will consider this point seriously!
honeyBB 寫道:
reginetsui,
如果,你租鋪地方係大型場,例如:信和,新鴻基.....就一定要有商業登記證.
另外,我有一次向我相熟鋪頭買緊衫時,突然,有一班政府(唔記得乜部門)入黎,要老闆娘出示商業登記證,咁老闆娘又冇帶番黎,咁個政府職員就mark 低左d資料,仲留下張類似通告俾老闆娘要佢fax番俾有關部門,所以,你自己諗諗啦!咁老闆娘都話開咁耐都未試過.

洋房

Thanks cameo,
某d舖要卡片其實最主要都係要知你舖址,因為佢地會幫某d客封場, what is 封場ah?

in & out, where is it, in TST?

你知道gordan邊度有得攞貨? 是什麼質素的?

cameo 寫道:
咁你係打算租咩場???細商場真係唔一定需要有商業登記的啊~只少我自己一直都無了.....呢一點我諗你好需要清楚你租的商場有冇人做開~
我去開香工都唔係間間問我拎卡片,某d舖要卡片其實最主要都係要知你舖址,因為佢地會幫某d客封場,所以要知你舖址,但我平時去開都無.......其實你去批發都會問問佢點批呀,最少批幾多等等,,,佢都會答你,當然有時兩手空空時佢地反而估你係咪去零售.....有時我都一樣有人問我係咪批,佢有禮貌問我咪禮貌答囉,有乜所謂......若真係要以卡片認身份,我都唔知佢以咩準則去知張卡片真定假了.....
我意思香工渾水摸魚係,,...香工某d舖o既貨根本係深水埗貨,淨計批價比較,咁係可以貴左唔止一倍o架,所以真係就算去香工,都要大約知深水埗批緊乜.....而深水埗d貨其實真係平好多,20蚊都有件普通tee(出面零售約$50-80),我指的in & out係一間賣深水埗貨的街舖,佢地賣的都係深水埗貨了!
賣香工貨有好有唔好,質料款色好d,但貨價貴,有死貨好傷,而且相對"擇"貨錢貴好多,深水埗係平,貨錢少得多,去得快,但相對又好易同d"散平貨"的舖頭撞到正,例如in & out~

洋房

Thanks QQ,

我pm左我e-mail比你了 :)

洋房

馬可,

請問你佐敦邊度可以囉貨? 要有card片才可以買的?

洋房

~QQ~

你真是有好多知識,又肯share,多謝呀!我e-mail你again啦,有空check e-mail呀 :)

首頁

尾頁

跳至