跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 bbyeebb 於 10-5-17 10:46 發表
餵緊人奶嘅mama, 有無覺得BB越大埋身食奶越唔專心呀?
我Brad仔埋身食奶時, 只有5mins係專心食的...之後一有人行過or開電視...佢就唔專心食...想周圍望!
食奶樽佢又唔會咁喎...一啜就180ml先停(佢食奶係坐high chair ...

我阿b都係呀.食食下甩開講野.開頭都覺得好得意,不過朝早要趕返工.佢咁樣我會好趕.我會"側"個nipple 叫佢繼續食。:;pppp:

男爵府

原帖由 bbyeebb 於 10-5-25 11:24 發表
你哋諗住幾時餵糊仔呀? and點用人奶開糊仔?
d人奶要唔要加熱呀?

我剛剛個星期日餵左喇.我將早一日泵左d奶座返暖.30ml媽媽奶+1湯匙米糊開比bb食。我試食過係甜甜地,阿b覺得好特別.無話抗拒.我比佢食左一半。

昨日改用暖開水+米糊,佢唔太想食.我試食過係好淡架.無甜味。

男爵府

原帖由 bee_eed 於 10-5-23 15:00 發表

我都係咁話!朝早趕時間,佢又周圍望又 poopoo 真係想打鍋佢!

係囉.朝朝好準時,食食下奶就poopoo.而家我阿b 仲識用手”mic” 我個胸.好痛呀!

男爵府

原帖由 yumiee 於 10-5-28 03:19 發表
我個都係,差唔多每次都漏. 你地用乜牌片. p牌真係好唔掂,不過好多人送,都要用埋先買.

我pampers &噓噓樂都有用,發覺差唔多,有時噓噓樂仲好用d。阿b一開大就要立即換.如果唔係就一定漏到成個背脊都係.朝早趕返工就真係

男爵府

阿b一日一定有3次大便.上星期六開始食米糊,昨日居然一次大便都無呀.褓姆話米糊熱氣喎。不過其實你我重手左.落多左米糊."杰"得制。

我昨晚無比阿b食米糊,今朝埋身餵,佢想大大.谷到面仔紅哂.我expect 佢會好似平時咁"呠" 一大篤出黎,點知係無..希望佢今日有喇。

男爵府

原帖由 YuHangMum 於 10-5-27 17:16 發表
在bk到找到, 佢知道我個仔早產, 而她有成百包存貨, 不想浪費, 所以送給我! 我真是好多謝佢呀!

我當日去了看methy介紹的consultant, 佢沒話是發炎或真菌感染, 佢只是話我有d塞和有好大粒jelly bean(應該是有d奶積在 ...

個媽媽好有愛心呀!仲好富有呀(人奶)。

無發炎or真菌感染.就好喇.希望你快d通返哂.可能阿b啜多d..啜返就唔使睇。

自從上次塞到又紅又腫又有膿.好返後我戒左甜野,又真係.

男爵府

原帖由 fafa_yim 於 10-6-4 12:16 發表
大家好,我都係一月媽媽,本來預產期是二月的,早左少少出世。

我都係全奶媽,不過是埋身餵的,因為覺得好方便,泵出來一來無咁新鮮,二來我好得閒(全職媽咪)。埋身餵又可以有更親密的接觸。不過要返工的媽媽有點難道的。

好開心 ...

我就返工前/放工後埋身,返工就泵.慣左都無咩野。埋身餵乾手淨腳呀.我每日放工最唔鐘意做既家務就係洗奶泵/樽

男爵府

原帖由 AsWife 於 10-6-4 12:34 發表

A爸already left Canada la.
will have to wait til next time.

actually, period 仲未返....

咁快又走左架喇.幾時會再返黎?bb 日日唔同,你老公會錯過左好多bb既成長

我period都未返.好想唔返呀.

男爵府

我阿b試食糊仔後.d大便好唔店.由一日3次變左3日先一次(褓姆話糊仔好熱氣).仲要臭到呢. .暫時都係停食.等阿b 6個月時食粥仔。

男爵府

原帖由 bduck 於 10-6-7 11:44 發表

真係喎~~我都係一樣...仲以為自己點解咁怪, 原來係年紀大...

我都係.好彩都仲有人同自己一樣.我真係一d mood都無李,好彩老公無所謂。

男爵府

原帖由 bbyeebb 於 10-6-7 11:27 發表
尋日Brad仔5個月, 我同佢去咗迪士尼酒店食lunch!
我食完想揾BB房餵Brad仔時...
問吓迪士尼酒店d staff...佢竟然開間客房俾我餵奶!
(我好surprise呀! 但老公話其實佢無BB房, 又唔想得失d客. 咪開間客房俾你囉, 無成 ...

好識做喎~開心死!

最衰我唔鐘意去迪迪你玩.如果唔係.都想試下,睇下佢會唔會比間房我餵阿b

男爵府

原帖由 Chococatcat 於 10-6-7 12:11 發表

我都驚我唔夠鈣, 都有食鈣片. 但呢排甩好多頭髮, 驚唔夠營養.

我都係咁甩頭髮.醫生叫我食多d唔同種類既食物,好過食鈣片wor~

男爵府

原帖由 AsWife 於 10-6-7 12:52 發表

really? Emma 中意去街~ 眼仔look look 好忙!
但日間太陽太猛﹐我怕’chan'到佢眼。

帶咁細既bb出街真係會好麻煩﹐尤其是要餵奶時。

星期日我要返工,老公帶bb返梅窩,阿b爺爺、叔叔+我老公,3個大男人”護送”我阿b.因為陽光猛烈,佢地咁樣保護阿b

男爵府

原帖由 AsWife 於 10-6-7 22:35 發表

坐係車既後座﹐我要drive,幫唔到阿女擋太陽。
>___

你好似有買太陽眼鏡比阿女wor.不過佢會唔會唔鐘意,推開呢?

我老公搓車同阿b時去街時,都係將佢放前座.佢話放後座睇唔到呀b wor.都唔知邊樣危險d

男爵府

原帖由 bduck 於 10-6-8 09:39 發表
禽晚帶埋阿女入房泵奶...我泵完之後, 就試下叫佢啜幾下...點知佢仲係勁唔鍾意之餘, 我估佢已經唔識啜定唔知點, 佢超大力呀!! 痛到我死...我即刻叫咗一聲, 有少少推開咗佢, 佢就想喊...我都未喊呀大佬... ...

超痛呀!.令我諗起開頭阿b未識啜.第一口好似咬落黎咁。我次次都要吸一大啖氣,先比阿b啜.好彩佢個幾星期之後學識左唔再咬我。

男爵府

原帖由 butterflytree 於 10-6-8 10:44 發表
想請問人奶放在普通家庭三門雪櫃的冰箱 (冰箱是有放其他東西的) 是可儲存3個月嗎?

http://www.breastfeeding.org.hk/faq/54
如放於雪櫃的冰格,可保存一個月,如放於獨立冰櫃,可保存三個月。

香港人其實好少會買一個獨立冰櫃(,stand alone freezer)。

我keep 冰好都係keep一個半左右,溶左出黎仲會試下味先比阿b飲.我試過d冰奶壞左。

男爵府

原帖由 Almaz 於 10-6-8 10:47 發表
我都試過在餵奶室餵架,間房得我同佢兩個,出面有人經過講嘢,佢又甩咀望,都無其他人,唔知望乜. 唔好話去街啦,在家都係咁,老公或亞女同我講嘢,佢都甩咀望架,依家餵佢我都唔敢講嘢.我會叫佢哋全部同我統統都出廳,唔好搔 ...

原來個個b 都係咁.我宜家一定要close 房門,同阿b靜靜地一間房佢先叫做唔周圍望。個幾月無出街餵阿b lu..我諗都唔使試.佢一定食食下,甩嘴,周圍睇野

男爵府

原帖由 YuHangMum 於 10-6-8 11:16 發表
想知道壞了的冰奶是怎樣味呀? 我沒試呀!

蘇就一定架喇(正常)....d奶壞係好酸架.

我平時有試開,次次溶完d奶都會試.d奶壞左睇唔出架.要試先知

你發炎(?) 好番未呀?

男爵府

原帖由 bbyeebb 於 10-6-8 11:30 發表
唔係話放雙門雪櫃可keep 2months嗎?

我睇資料都睇到好confused.雪櫃都好多款.我自己嗰個冰箱係最下面.我起初以為咁樣係叫 "獨立冰箱" 冰奶冰3個月,不過一試咪就發覺d奶已經變壞。

宜家我盡量都係一個月內用哂d冰奶,唔keep咁耐.我好服阿仔,d冰奶咁蘇都無投訴。

男爵府

原帖由 YuHangMum 於 10-6-8 11:38 發表
上次mrs. chee沒話是發炎, 只是塞, d jelly bean好大粒, 已經去了4次都未能完全通返及jelly bean都未消散, 唉好貴呀!
但沒辦法, 沒亞囝幫手啜, 只可以找人幫忙推, 又痛又貴!
現家又到另一邊腫腫地, 其實星期五亞囝返 ...

鄧你'肉尺",返健康院睇下d姑娘幫唔幫到手。我係健康院攪唔店先搵mrs chee.好彩又推一次+ 食藥攪店左。

返健康院幾時都得.同登記姑娘講想搵"人奶"姑娘就得。
希望你快d無事喇,有阿仔啜真係好唔同。

首頁

尾頁

跳至