在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我都係住宿舍, 有一個囡, 好想同一個宿舍轉大單位, 不過我諗都幾難喇, 即使生多個都可能仲係唔夠分.

伯爵府

原文章由 BABYMAMA30 於 08-7-17 23:27 發表

夠分可以嗎? 據說5得架喎!!
係呢請問你c6 係邊行?

佢係做 police, 但係我地當年都係拉車邊先拎到而家呢度. 因為有規定同區係要拎最少大 5 平方米先得, 但係要拎大 5 平方米的話, 我地至少拎多二十分先得. 所以都好難, 唯有繼續等, 等多啲人退休, 等少啲人揀我地度, 或者等老公升職, 但係三樣都咁難.

伯爵府

原文章由 不悔 於 08-7-18 16:37 發表
係呀,不過我期期都照入紙,希望會有奇蹟啦!!!

我都係期期入紙, 但係好多時我仆嗰度得一個單位架咋, 所以真係唔知要等到幾時.

伯爵府

原文章由 bibichu 於 08-7-20 22:23 發表
咁大家係全職定係在職媽媽呀?

我都好想全職, 但係真係唔得. 唯有辛苦啲, 繼續做啦.

伯爵府

原文章由 manicheung 於 08-7-21 09:58 發表

我係在職 mami , 如果要我做主婦我實 c 硬~

如果經濟 support 到的話, 我真係寧願做全職媽媽呀, 開心好多.

伯爵府

原文章由 bibichu 於 08-7-21 16:49 發表
原來大家都係在職媽媽....
我以前都係OL,不過做到好悶,遲咗職,之後就試同朋友開鋪,又有啲拗交,同時間又有咗亞b,所以跟住就全職大肚到宜家就全職湊仔嚕。

我都幾enjoy由朝到黑可以同亞b一齊,不過錢銀上真係緊咗好多..... ...

我平時唔洗返工的日子都係 WOO WEAR 架, T-SHIRT 牛仔褲涼鞋就落街, 求祈紮起啲頭髮就算. 不過返工都唔好得幾多, 五日有三日都係 T-SHIRT 牛仔褲.

伯爵府

原文章由 bibichu 於 08-7-21 19:10 發表
哈哈,我係烏wear到唔駛出街就全日着住睡衣,要落街先洗面嗰種呀

哈哈, 我好你少少, 唔洗返工又冇落街我都係著住瞓覺衫, 不過我會洗面既.

伯爵府

原文章由 bibichu 於 08-7-21 19:10 發表
哈哈,我係烏wear到唔駛出街就全日着住睡衣,要落街先洗面嗰種呀

哈哈, 我好你少少, 唔洗返工又冇落街的話, 我都係全日著住瞓覺衫, 不過我就會洗面既.

伯爵府

原文章由 Jesdan 於 08-7-22 18:00 發表
我都係住宿舍架﹗BB出左世,想轉大單位,不過都好難喇﹗而家一家3口連埋工人,迫O係間唔知有無4百呎既單位,活動空間好少﹗

咁細間宿舍? 要好舊的宿舍先有咁細間架喎, 但係呢啲超舊的宿舍唔係拆得七七八八喇咩.

伯爵府

原文章由 黑真珠 於 08-7-23 12:25 發表

點解會咁細嘅,我住緊嘅宿舍細極都有700幾呎喎?

嘩, 你住邊架, 細單位都咁大? 我住緊細單位, 唔夠六百呎咋.

伯爵府

原文章由 peipeibb 於 08-7-23 17:36 發表

police 真係福利好d, 有朋友一次抽到德福, 唔要, 再抽又派黃大仙, 佢都係唔要. 真係唔知搞邊科?!!!

上水?! 點解可以咁大, 成千呎喎.

中咗唔要好似要停一年先比再抽架喎, 200 個 choices 都係自己填既, 唔要的話又點解要填呢? 不過德福真係幾細既, 但係黃大仙 ok 架喎.

伯爵府

原文章由 peipeibb 於 08-7-24 11:49 發表

唔知喎. 朋友做了十幾廿年老散pc, 可能計年資可以抽完再抽都未定. 亞頭問年年問佢升唔升, 佢年年say no! 寧願拎住兩皮幾 (頂薪 - 唔記得好似兩萬二定多d??). 你話咁既工, 仲可做到終老, 點搵? !!! ...

嘩, 我都好想 C6 有得升呀, 升咗的話 MAX. 比而家多四五千架, 仲可以大啲機會拎大啲宿舍添呀. 可惜到而家, 佢都未升.

伯爵府

原文章由 beabea 於 08-7-24 13:14 發表
hihi, 我本身住油塘2房宿舍架, 係舊年有咗bb時, 唸住般3房, 就抽咗去順利DSQ, 都唸住抽唔到架, 但点知1次就抽中咗, 仲要係唸生之前2星期搬喎, 嚇餐死 mouth: 好彩依家囡囡精靈活潑咋 所以我依家就住緊順利 ...

我唔係住順利, 早兩年個都話要抽順利, 因為夠新同埋大單位夠多 (定係好似全部都係3房單位呢). 不過呢一兩年少咗好多人抽順利, 因為好多住緊的都勁投訴, 話原來好潮濕架, 而且始終唔近 MTR.

伯爵府

原文章由 beabea 於 08-7-24 16:05 發表

我都同意油塘係勁方便, 但因舊年簡宿舍時, 油塘大單位得幾個, 點爭呀, 同埋我99&媽咪都係住彩雲嘅, 都慣咗要轉車落地鐵站, 所以咪簡順利 law!! 又方便我99上黎"夾"實我工人 講環境順利就自成一閣, 感覺好 ...

之前都有人叫我地抽油塘, 但係因為我唔熟油塘的學校, 而且我想近返我媽媽, 所以我會繼續死守而家呢度, 直至抽到大單位為止.

首頁

尾頁

跳至