懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原帖由 天大地大 於 09-4-27 21:16 發表
我今日問過廣華,佢叫我去QE生。
原來頭或二等房係睇下彩數有無位。
咁請問醫生係咪同大房一樣﹖定係都係俾實習醫生接生呢﹖

住咩房都唔係醫生接生架喎, 係助產士架咋. 唔知係咪間間醫院都一樣, 如果 QE 就非公務員就係普通姑娘接生, 如果係公務員就會係 SISTER 親自做.

伯爵府

原帖由 car_li 於 09-4-28 19:10 發表

唔係呀!就算QE都係助產士接生,無咩話分阿打接生定普通姑娘接生,因為唔係咩姑娘都可以接生,要接受額外的TRAINING先可以幫人接生! ...

我係話如果非公務員係姑娘級的助產士接生, 如果係公務員就係 sister 級接生, 都係接受咗 training 的. 我家姐有朋友係 qe 產房度做, 佢係咁講的.

伯爵府

原帖由 天大地大 於 09-4-28 18:57 發表

原來係咁,多謝你講我知。
請問去QE排期係咪一定要張懷孕證明寫埋幾時預產期先得架﹖

我係等出咗預產期先去排期的, 咁會準好多. 因為我唔係個個月 m 的, 如果一早去排, 佢一定用最後一次 m 同我計, 咁就會早咗一個月, 所以我等醫生出咗預產期先去排囉.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-11 00:28 發表
我都係大約8月尾會生, 醫生話多數會開刀, 不過我 做 產檢 咁耐, 醫 生 仲未 同我 約期!
我諗住下次產檢 問下.

點解你會開刀既, 莫非你上胎都開刀, 同埋你都未去 qe 睇, 咁快知道會開刀既.

伯爵府

係咪有兩個二等房架, 我上胎好似係住 e9, 唔係 g11 喎.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-13 08:46 發表
我只係知G11, 因以前 住過. 未聽過 有E 9 , 多少人一間房嫁?

我係住 e9 架, 大房好似係 e2, 當時仲見到有人住 g9 添呀. 我住 e9 就兩個人一間房, 我見都至少有十間八間房添架, 另外有三間係單人房囉. 我反而唔知有 g11.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-13 22:57 發表
咁奇怪! 我住G 11時都係2人一間房, 頭等就 一個人一間房.
未上2等房 前, 我住過---吾記得 邊個ward , 全部係4人一間房 ,仲有埋TV房 睇TV !

我叔細老婆 06年10月生, 我去探佢時, 見佢住大房, 但係大房得來又喺房仔裡面, 就四人一房, 佢普通房有啲得意架, 有 open plan 同房仔架, 房仔就應該四人一房, open plan 就可能 8 人一 group 囉.

伯爵府

原帖由 annachik 於 09-5-14 09:57 發表
Hello Man-lo,
你就好 la, 我無得照結構性 ar ~ ( 上一胎反而有), 今胎個 Dr. 叫我去私家做 :;pppp: ... e? 大女黎緊 9 月 會唔會返 Nursery ?

Hello Hokerryfan,
係呀, 可能今年多人生 BB, L-block 都排好耐 ~ ...

我上胎唔係開刀架, 我係順產的. 我都有個女已經三歲了.

伯爵府

原帖由 annachik 於 09-5-14 10:10 發表

o, sorry ~~
黎緊 9 月返 K1 ? 我陪唔到大仔第一次返學有 d 遺憾 ....

我囡因為有讀 N1, K1 冇適應班, 不過我都怕佢開學時會好 LEI HEI 囉.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-14 13:39 發表
咁4人房,好過8人房羅!, 4人房 我只係住左一晚就上左2等房 .所以都吾係太 有印象.
好奇問問,胎盤吾出要去手術房, 咁 醫生點同你羅返出來嫁??

我初時以為即係刮宮, 我又一直冇問醫生, 係到今胎去私家度睇, 同個醫生講開, 佢話唔係刮宮, 而係人手扯出嚟咋, 唔怪得要麻醉啦.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-14 22:14 發表
真係好難想像! 用人手, 係 咪都要用儀器幫手扯出黎?
我最驚就係要照燈, 如果要照可能好難餵人奶, 希望吾洗啦! 我 亞嫂同一位 朋友 個 bb都好彩吾需要照.

...

我其實完全唔知佢地點做架, 因為有埋布遮住肚, 所以睇唔到, 不過後聽都覺得好恐怖, 唔怪得在產房時班姑娘同醫生幫我出胎盤時搞到我咁鬼痛啦, 仲痛過生嗰陣呀, 佢地仲 "r" 斷埋我臍帶添呀.

我女都有照燈架, 不過只係照咗五六個鐘就去咗做換血喇, 我當時都知餵人奶啲黃會退得慢啲, 但我都係有比人奶姑娘, 雖然得好少, 因為始終有營養啲嘛. 其實都幾多 bb 要推去 special care 觀察架, 但係就未必個個都會照燈囉.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-15 22:50 發表
點解會痛呀!吾 係已經痳醉左咩?好少聽話個胎出左,而個胎盤吾出!咁佢地同你做完, 你有無傷口?

你開始側訓未呀? 我一向右邊訓, bb就係咁 踢我, 好似吾鐘
意我向右邊訓!如果 向左邊訓就無以個問題.

...

我係入去半麻之前, 啲姑娘幫我出胎盤, 但係我就好痛, 因為好實呀, 結果佢地整斷咗臍帶, 拎出胎盤後, 都要聯針, 所以都有傷口.

我都仲有平瞓, 有時右側都覺 bb 郁得多啲, 不過我又冇咩點理佢, 反而我兩胎都係平瞓最舒服, 我上胎到差不多生都仲有平瞓添呀, 係偶然間先側瞓咋.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-17 06:04 發表
咁今胎你係咪都諗住順產?
上胎痛左 耐先去產房呀?係醫生定只係助 產士幫你?

到後期 平訓聽講話吾係咁 好! 好似話血液 去 吾到身休各處,
我係一向平訓, 以家試緊側訓, 不過有時起身條腰會痛, 所 以都買 左個U型 ...

嘩你咁早起身既. 我上胎都係順產, 所以今胎都會係. 我上胎聽咗個幾個鐘機, 就推咗我去產房, 大約醫生話 bb 唔係好郁, 郁得好少, 所以去人工穿水.

我人工穿水後即刻吊催生藥, 但係四個鐘後都係半度都未開, 再加催生藥, 好快, 十五鐘開咗三度, 再十五分鐘已經八度喇. 其實我冇咩痛, 只係條腰好似比蟻咬咁, 好 "怨" 囉, 個肚我幾乎係冇覺得痛過, 但係到七八度條腰真係好辛苦, 係咁典床囉. 希望今次都係差唔多就好喇.

我平瞓又冇問題冇唔舒服呀. 反而有時我連枕頭都冇得用, 因為亞囡跟我地瞓, 佢成日霸晒個枕頭.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-18 00:26 發表
唉!我以家好多時訓到零晨5, 6點就訓吾返, 係張床到眼碌碌, 於是就去飲杯水, 睇下書, 轉頭返房就會訓得返.

聽機係吾係 聽heart beats, 有郁就按一下掣. 上一胎 我都
有試過.咁你去聽機 個時到左預產期未 嫁?
咁你 ...

我預產期過咗五日, 但又未到佢寫紙叫我入院催生嗰日. 係聽機按制, 不過醫生話亞b郁得唔算密, 但有宮縮情況, 加上佢地又見產房冇咩人, 就推咗我落去. 我在病房都 stay 咗三個鐘先落去, 落到去姑娘人工穿水, 我諗都係就咁整穿佢咋, 係冇感覺之下就已經穿咗, 所以都唔知佢地係用手定係搵嘢拮.

我上胎算生得好舒服, 我仲記得係星期日, 好在無線做電影咋, 否則悶死, 因為睇完套戲三點鐘, 之後嗰啲類似體育世界, 真係悶到傻, 係咁叫亞囡快啲出嚟, 都仲要磨多兩個鐘先肯出世. 我希望亞囝今次可以早過預產期啦, 我其實都唔係好想佢九月出世, 如果賻到做大 b 會好啲囉.

你買咗有扣定冇扣嗰隻, 其實今次我諗住買冇扣就算喇, 我會買兩包, 但只帶一包去醫院, 唔夠用先叫老公拎嚟醫院囉, 因為走佬袋都要放好多嘢. 我諗住返 qe 覆診時去護協睇吓. 床墊醫院係有, 但係我上胎整 dirty 咗少少問姑娘有冇得換, 咁啱嗰個唔 nice 話冇, 我自己又冇買喎, 所以都係 keep 住嗰張 dirty 咗既用到出院. 今次我家姐比咗包我, 我諗住會拎幾張去以防萬一囉.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-18 23:28 發表
咁難忘既經歷,都吾記得?
洛左催生藥係味未 咁快痛住, 你仲可以咁舒服睇電 視既?

9月先生, 係 咪會變左遲一年讀幼稚園呀?
我就想8月生, 因吾想 個仔 開左學先生.到時有排忙.

我買 左 貼個隻, 在吉之島買叫 佩 麗, ...

其實我都唔知, 聽有啲媽咪講落咗催生藥會痛啲, 但我又覺得唔太痛, 不過第一劑真係冇料到.

1月1日至12月31日出世的都會同一年入學, 但一般九月後算細仔, 搵學校冇咁著數囉. 我都想亞 b 八月出世, 因為亞囡又係九月頭開學, 我最怕係到時又要趕入醫院, 又要顧住整佢返學咋.

佐敦有護協, 人人都可以買, 但如果有護協証就有折囉 (以前雀巢會員証都有折, 而家仲有冇就唔知喇). 我平時唔會專登去, 所以都會等覆診完順便去睇吓囉.

伯爵府

原帖由 carka 於 09-5-15 23:27 發表

我預產期係6月中, 都係去威院, 想問下佢地宜家仲可唔可以陪產呀, 我好擔心呀?

早幾日有媽咪講五月頭 qe 生, 都已經唔比陪, 再之前好似話屯門都唔比陪, 我估好多醫院陸續都唔比陪架喇. 我九月生, 我都希望可以陪啦.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-19 23:59 發表
我記得9月1 日入學個日, 個小朋友好似一定要足2,歲8個月(幼稚園),,而小學就要足 5 歲8個月!
我個 仔係11月生日, 係 細仔, 所以同班同學 有d大一歲既.
我都覺得做細仔/細女吾好.搵學校都難 d.

你 個女,係大女, 定細 ...

有啲媽咪會選擇比細仔/女遲一年入學的, 我女係四月大女. 佢而家都讀緊 n1, 九月會直升 k1, 不過可能老師同同學仔都唔同咗, 所以都擔心佢唔適應. 不過好在我媽同我住得好近, 如果真係撞啱我要入院又要整亞女上校車, 都可能應付到的. 我又唔太擔心亞女會太過呷醋, 因為我未有 bb 都已經同佢講好咗, 會生個細佬妹比佢, 所以佢一早都有晒心理準備, 我又成日同佢講第日要幫手拎尿片濕紙巾比我, 等我同細佬換片等等. 加上平時佢在婆婆度都有個表弟, 所以佢都習慣咗唔係得佢一個小朋友, 佢有時仲會自己拎個公仔玩沖涼換片添. 不過生咗後我都會抽時間抱吓佢, 等佢知道我都著緊佢的. 佢而家都成日要我畫全家福, 之前都一路都畫一家四口, 尋晚係都要我畫多個妹妹先得.

護協地址我而家講唔到, 我只係識點去咋, 等我下次去完留意個地址先再話你知啦.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-20 15:07 發表
你女女有讀N1都叫做習摜左, 校園生活, 咁會好好多, 你媽住得咁近都可以幫到 手. 有人幫手自己舒服 好多.

你 講既護協, 係近 邊嫁? 近吾近 裕華嫁?

唔近裕華架, 好似九龍公園柯士甸道嗰頭的某啲橫街架, 即係大約近寶靈街再落一至兩條街度, 不過確實咩街名我要去到睇先知. 你幾時去 qe 覆診呀, 一係我搵日問吓我家姐先, 佢係 member.

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 09-5-21 00:12 發表
??好多個問號!都係等你下次 覆診先 話我知啦!
我上星期先 覆 左 診, 下次上 L block 係6月頭.
咁你呢? 都係6月?
我會坐mini bus上, 大熱天時, 會 舒服些.
近來好熱, 大左肚好怕熱, 開左 泠氣, 有時訓訓下都覺好熱. ...

我六月十五先覆診, 如果你月頭, 咁我問吓我姐睇吓佢張証有冇寫地址啦. 我多數坐巴士去, 所以行上去居多, 我就係夜晚瞓前好熱囉, 但因為亞囡超大汗, 一定要開冷氣瞓, 但我要包住被, 唔係就好凍, 佢竟然連被都唔洗冚.

我囝繼續好活躍, 只係早兩晚突然夜晚唔係好郁, 嚇咗我兩個鐘, 我諗佢係瞓咗, 到十二點幾先郁返. 而家有時佢都會踢到我好痛, 會突然間成個人震一震添呀.

伯爵府

原帖由 ireneT 於 09-5-21 13:45 發表
下星期一在qe生,唔知二 等full 唔full...?

你預約開刀呀, 定係入院催生呀. 可唔可以上二等都係睇彩數, 希望大家都咁好彩啦.

首頁

尾頁

跳至