夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 13# 9594 的文章

我老公一定唔會因為睇電視而唔聽我講野. 因為我地屋企係無電視. 我地2公婆都覺得唔需要. 我本人十歲之後已經唔睇電視, 而我老公係男人又覺得電視d野好8婆, 睇唔睇都無所謂.

不過我老公會因為睇小說入迷, 我本人就算有野想講, 都會問聲, "老公你依家可唔可以同我講呀" (好溫柔地) 咁我老公就會放低本書話"你講啦", 咁我就開始講. 如果佢發覺唔係好有興趣, 佢就會慢慢拎返起本書, 但耳仔都聽緊我講野o既.
**待得天晴花已老,不如攜手雨中看**

複式洋房

回覆 14# 9594 的文章

如果出街食飯, 女人梗係比男人食得慢d, 咁一定係我老公要等我, 不過佢都叫我慢慢食, 佢自己杯野就慢慢飲, 咁就通常差唔多時間叫做食完餐飯. 總之我老公唔會因我食得慢而走左去, 更唔會催我. 朋友同事都唔會咁無禮貌, 何況係老公.

複式洋房

回覆 8# alice44 的文章

對於我黎講, 食物空氣水衣服呢d叫必需品...
我唔覺得電視係必需品, 不過我知道呢樣野係好多人o既所謂必需品. 我連雜誌都係一個月買一本, 甚至兩個月買一本. 我睇新聞會上網睇. 同埋我會睇書本黎增進知識. 但係又對好多人黎講, 佢地十年都唔會睇一次書.

複式洋房

回覆 1# gieselle.chen 的文章

同埋最重要係, 依家小朋友有好大原因係因為睇電視, 學壞晒. 同埋電視節目, 廣告等, 佢不停洗你腦. 我想我可以選擇唔睇佢.

首頁

尾頁

跳至