親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

見個list有好多酒店揀.. 十五十六...

大阪第一係咪算方便架啦? 我見間間酒店都話近jr站, 其實有冇話近邊個jr站好d架呢?

我好鐘意行toysrus呀, akachan呀ma, 又有冇邊間酒店近佢地呢?

其他choice有..
大阪新阪急
格蘭迪亞(Osaka Granvia)
東急軒
全日空
Hilton
Ramada
Westin
日航
甲子園
富山屋..................

你地有冇住過邊間可以比d意見呀? thx~

侯爵府

up下先~~ 有冇爸爸媽媽可以幫下手呀? urgent架, 要book架啦~ thx again~

侯爵府

原文章由 lafaye12 於 08-1-2 14:56 發表
I went to Osaka last year's easter with my baby and hubby and I lived in Osaka Nikko Hotel, it's very convenient and no need to walk outside if you want went to DAMARU or "心齊橋" because you can simp ...

thx for your detailed info~

侯爵府

原文章由 jonan212 於 08-1-2 14:58 發表
啱啱去完返黎. Osaka Granvia 好方便. 喺正JR同subway上面. 去京都, 奈良, 神戶都超級easy.

我未試過自由行去大阪架, 我同5歲囡囡去玩5日, 有咩地方好去呀? (尤其係跟團唔會去o既地方), thx~

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-2 19:25 發表
toysrus 係難波站..
akachan 係心齋橋..

冇話住邊間酒店近架!!
講交通方便..大阪第一,大阪新阪急

我比較鍾意住心齋橋多 d..因為夜晚有好多野食同會比較旺.

...

咩唔係有間Akachan係大阪站咩? 反而心齋橋呀? 我上次去心齋橋搵唔到o既..

咁如果住心齋橋, 咩酒店好呀?

侯爵府

原文章由 monchan 於 08-1-2 22:08 發表
11月尾先去完大阪...我地住難波Cross Hotel...樓主如果鍾意夜晚可以行街食嘢夾吓公仔ge...梗係住難波心齋橋一帶...如果想交通方便就選梅田...睇你心水喇:loveliness:
http://hk.myblog.yahoo.com/monchan91/article ...

你個blog好正呀~ thx~

因為第一次自由行, 想問下梅田交通方便係點樣方便同去邊度方便呀?

心齋橋交通又點呢? 我知大阪第一有巴士由機場直接去到, 咁cross hotel又有冇呢?

仲有, 去嵐山係咪只係睇紅葉? 我3月去係咪唔洗去呢?

[ 本文章最後由 stephenietam 於 08-1-3 09:47 編輯 ]

侯爵府

原文章由 1928mickey 於 08-1-3 09:50 發表
我住過大阪第一及日航都好方便......

我主力小朋友地方, 景點同寺廟個d我都唔會去, 咁我住邊好d呢? 有咩方啱小朋友去呢? thx

侯爵府

原文章由 KristyMum 於 08-1-3 10:31 發表

我舊年住Riva Shinsaibashi, 前身唔記得是holiday inn or metropolitan, 酒店經全新裝修, 都幾靚, 隔離就係道頓堀、心齋橋筋, 食野、行街好方便, 近地鐵站, 難波坐近鐵去奈良只需30分鐘.
有機場巴士來往機場, 但 ...

universal studio同奈良難去嗎?

侯爵府

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 10:59 發表

universal studio同奈良難去嗎?

我仲想去杯麵博物館, 又想去麵包超人專門店..

仲有, 海遊館值得去嗎?

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-3 11:08 發表
麵包超人係東京架!!大阪冇...

cross hotel 有機場巴士直接去機場..

咁大阪冇麵包超人買? :-( :-( :-(

機場巴到cross大約幾耐倒呀?

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-3 11:13 發表
我見 Akachan 有麵包玩具買..
其餘係佰貨公司有..

我住 2 次都係搭 jr 去酒店..係回程先搭機場巴士..

我之前去過一間akachan有成11層架(個次係跟團, 咩都唔識, 由心齋橋打的去o既), 知唔知係邊呀? 除左個間, 仲有冇其他akachan呢?

toysrus又係咪得一間(係難波)呢?

sorry, 好多問題, 因為啱啱開始plan, 所以...

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-3 11:31 發表
呢間係新開架!!我 11月去時啱啱開..不過冇咩行..都係東京多 d
因為之前大阪係冇 toysrus 架!!

akachan 有好多層架!!

咁如果行左akachan係咪唔多洗行toysrus呢? 因為印象中akachan超多野睇~

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-3 11:50 發表
其實你想睇咩..你囡囡都咁大..

akachan 大部分都係 bb 野..

我次次去日本都係掃公仔... 同埋akachan係咪都係衫仔?

我仲諗住買箱奶粉番黎~

[ 本文章最後由 stephenietam 於 08-1-3 11:57 編輯 ]

侯爵府

原文章由 jonan212 於 08-1-3 11:56 發表

機場巴到cross大約60-70mins, 1300 yen adult, 650 yen child.

Universal Studio 對小朋友當然係必要到. 我哋上星期六去, 又多人(咁啱係日本長假期), 又凍. 竟然我個細路話去咁多日旅行, 最開心係嗰日. 好容易去 ...

你啱啱番黎? 咁你住邊間hotel呀? 你又係同小朋友去, 咁你仲帶左佢地去邊度玩呀?

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-3 12:00 發表
你小心行李超重呀!!自由行唔同跟團呀!
我只係跟團先會買奶粉..自由行我未試過買呀!!

係地下嗰屋我見有衫仔買...

反而跟團先買奶粉? c啦, 我仲諗住買2箱tim, 平成半.. :cry:

地下個屋係邊架?

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-3 12:11 發表
sorry!!我打曾..係地下嗰層呀!!

每人行李只限 20 kg..頂多比你超 5 kg 即係 25 kg 咋!!
尤其係 cx 呀!!捉得 kg 好緊架!!

小朋友係咪都有20kg呀?

侯爵府

原文章由 jonan212 於 08-1-3 12:24 發表

我住nikko, 多數本地人, 少量香港自由行, 最好係完全冇旅行團. 不過我哋住triple房, expect間房會大d, 完來只係twin room 加張床, 所以有d失望, 不過張床大過cross hotel張床.

我個細路同你個差唔多, 所以我都冇 ...

drama show係做咩架? 好似幾好咁bor~

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-3 12:25 發表
我見你囡囡係澳門出世..你係咪係澳門住架!!
如果係..咁你係咪係澳門機場出發定香港呀!!

係呀, 我住澳門架, 我會係澳門飛~ 我囡囡3月都5歲啦~~ 真係啱啦~~

咁你小朋友鐘意去邊呀? 等我有d idea呀~~

我而家係諗住去Hepfive摩天輪, 杯麵博物館, 奈良睇鹿, 環球映城, 諗緊好唔好去天王寺動物園, 你地有冇去過?

侯爵府

原文章由 jonan212 於 08-1-3 12:38 發表

好短ge 咋, 15mins, 咁之好, 再長d佢哋冇耐性. suppose係好笑ge, 比較interactive嗰種.

詳細地點係邊呀? 點買ticket架呢? 洗唔洗book架? 我都想同囡囡去睇下~

侯爵府

原文章由 Oscar媽 於 08-1-3 12:40 發表
因為我朋友仔仔同我仔仔差唔多大..
佢之前跟團又去環球..不過 d show 講日文亞仔又唔明..
所以發覺唔多啱仔仔..所以叫我自由行唔好浪費金錢&時間入去..

我帶左仔仔去京都睇櫻花..仲係入面食左個好正既烏冬麵..
到而 ...

但係我囡囡上次去環球影城又ok wor, 可能因為佢好鐘意Elmo, 佢好鐘意個Elmo電腦, 仲話要再講過... 同埋snoppyland佢都玩得好開心, 我地仲玩埋ET, 佢開頭驚, 但係最尾鐘意左ET tim呀~

京都邊度呀? 難去嗎? 我囡囡致愛烏冬麵架~~

首頁

尾頁

跳至