自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 yl88 於 15-11-09 發表你讀學

原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表
真㗎?係米因為有監管?
我反而覺得私校既老師有愛心d,因為大機構個d好多都係老臣子,因為福利好人工高所以唔會點走,似打工咁。而私校要靠口碑,做得好先有人會讀,不過亦因為咁所以較怕家長投訴。

伯爵府

引用:我仔係曳,但可否用獎勵方式鼓勵佢做好,好

原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表
我仔係曳,但可否用獎勵方式鼓勵佢做好,
好過用罰黎傷佢自尊?
恕我直言,你自己曾做幼師,有否想過自己應該怎樣教他?三歲人仔打人,個一刻你會怎樣處理?如果再犯又應怎樣做?怎樣實行你既獎勵計劃?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 yokulami 於 15-11-09 發表對

原帖由 Alange 於 15-11-10 發表
我沒有看不起幼稚園教師!

但我想問,一個正常智力的成年父母有什麼幼稚園教的東西是應付不了的。
但除左學術上,幼稚園教師仲會教埋音樂知識,體能,美術等,而且在群體中怎樣去學習社交,或怎樣透過活動去發揮創意等。所以你強調有正常智力既人便可以勝任幼師工作,我不太同意。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Alange 於 15-11-11 發表咁社

原帖由 yokulami 於 15-11-11 發表
不如你開個post討論下看看多少人認同你的看法!

有些東西父母的確可以做到,但不是每一樣都可以取代幼稚園 ...
對,看到那人的回覆,覺得過分偏激。說到正常智力便能勝任幼稚園老師工作,如果係咁,咁幼稚園老師根本唔需要去讀書,攞牌呀。你說得對,如果開post,我也想知有多少人會有同樣想法。講真,自己在家教授沒有問題,但不再講到自己乜都得。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 yokulami 於 15-11-11 發表不

原帖由 babyhoi 於 15-11-11 發表
唔駛同呢啲人理論,
睇到佢啲回覆都炆!
咩正常智力既人都教到,
佢真係好怪,不斷強調“正常智力“,就可以做到幼師工作。在小朋友眼中,父母同老師是有分別的。

首頁

尾頁

跳至