自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

細路女"指揮"佢家個菲傭幫佢賣旗

大宅

香港的怪現象,工人(萬能的僱員)可以替代家長/監護人

InkCartridge  其實—D勁有錢的人真係請—D管家專責照顧小朋友,包括選擇學校以及同學校聯絡,甚至係見家長  發表於 14-5-25 07:16

大宅

父母作為照顧兒童的人,萬一不幸離世。
委任監護人正能符合兒童的最佳利益。《未成年人監護條例》(第 13章)規管關乎兒童管養和教養事宜的法院程序,另亦對監護人的委任和罷免作出規管。

政府已根據香港法律改革委員會的建議,修訂相關法例。《2012 年未成年人監護 (修訂) 條例》已於 2012 年 4 月 13 日開始實施...

我覺得除了"親人“(姨媽姑姐祖父母),唔係菲傭做監護人囉。

大宅

在九龍塘火車站見過8一9歲小朋友和工人賣旗。
被趕返工的人大聲罵,唔好阻住條街。跟住D人就推開個小朋友(呆左),眼濕濕行埋一邊。

外傭真的可以代替親人嗎?

無可否認,工作是身不由己,以前我會請家姐/祖父母幫手,"安排唔到我唔會參加",我知咩叫"量力而為"

大宅

可能好多人唔明,香港現在一街精神病患者。有事發生時請自我反省,不要怪別人

大宅

我見過學校旅行(一年兩次)、outing探訪(每月一次)、sharing表演,都係叫工人來做代表。班主任都問小朋友,這位是你的?

為人父母,請不要把自己責任推到工人身上。只有香港的怪現象

大宅

http://m.youtube.com/watch?v=BPYG7LswyHU

1:30介紹賣旗時間約5小時
3:18小朋友不可手持旗袋

大宅

回覆 cici88hk 的帖子

同學聚會聽過同學(教師)講,有對80後夫婦次次都叫婆婆來拎成績表。婆婆不同住咩都唔清楚,其實個小朋友打人和attention seeking.電話聯絡見家長就話好忙,人在內地。校長堅持要見,又找了公公和工人來。就算outing和旅行都係工人來,同學都話好無奈。

首頁

尾頁

跳至