自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

想喺打疫苗之前先做身體檢查,咁岩保險公司送嘅驗身信寄到來,但不過唔知揀邊個驗身計劃好,因為女士健康檢查,我點都要自費出去再照,佢包既package都好表面,所以好無揀心血管嗰個計劃好呢

公爵府

lemonwegrass 發表於 21-5-28 11:08
我睇医生,医生有公式代入d血壓,膽固醇數字才計到應不應打,因為我食緊藥。
...

即係我只需要揀有抽血及有驗總膽固醇就可以了嗎?

公爵府

lemonwegrass 發表於 21-5-28 11:17
要睇埋好,壞膽固醇,我空腹抽血医生睇尼d
排我前一個伯伯都係驗身打疫苗

你嗰個係有驗糖化血紅蛋白(糖尿病測試)及三酸甘油脂,高低密度膽固醇

請問您嗰個係出面驗嗎? 貴嗎?
我現在保險驗身係送,但只可揀一樣,糖尿同心血管分開,女士健康檢查驗嗰個都係皮毛野。

公爵府

lemonwegrass 發表於 21-5-28 11:34
780 連診金。如果你有医療保險就揾医生睇埋。冇就直接問化驗所。

年纪大左,d中同都有3高尿酸同fatty liv ...

我保險只係買左危疾先每兩年送驗身咋! 我無買到醫療,$780都抵呀! 請問係邊間化驗所呀? 需要醫生轉介嗎?

公爵府

lemonwegrass 發表於 21-5-28 12:31
CH化驗所,建議揾返相熟医生,可以跟進

謝謝你

公爵府

ahpoo 發表於 21-5-29 19:43
我自己而言覺得照埋血管更穩陣因為似乎係怕血栓!

本身我約咗驗女士健康檢查,因為見到佢本身已經有抽血同埋驗總膽固醇,但而家諗諗吓想改係驗心血管或者糖尿病風險,因為我聽見其他J M都係驗膽固醇同埋三酸甘油脂同埋糖化血紅蛋白,我想搵一個計劃係有埋呢幾種,所以一係揀糖尿病風險,一係揀心血管疾病風險。

公爵府

angiehouse 發表於 21-5-29 21:05
我只驗血十尿,驗三高,肝腎功能,評估心血管病,一千,見醫生加100,諗住問下醫生可否打,可以就原診所打 ...

驗三高請問係咪即係三酸甘油脂? 我見好多都係話驗血,同埋驗膽固醇

首頁

尾頁

跳至