自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

meex2 發表於 21-6-8 19:59
請問你是朋友而家有冇帶hoya? 我小朋友而家六歲今日啱啱驗到370度。 我哋係喺polyvision. 配眼鏡嗰位先生 ...

我小朋友都係咁,又係polyvision,小一時話有近視,度數唔深的,但建議做功課睇近野唔駛戴,配普通眼鏡都ok⋯
半年後check,加深左好多,

好後悔當初唔第一時間配holy,聽佢講唔駛配holy先,又聽佢講時戴時唔戴⋯
真心覺得⋯一發現要戴眼镜,就直接配holy減慢得幾多就幾多,而家諗番都覺得自己錯左,唔識了解多d,淨聽佢up

大宅

meex2 發表於 21-6-10 21:37
咁你之後有配hoya眼鏡?

第一副用左半年左右,follow check 就即再配⋯
普通眼鏡都千幾,直接配holy好過,起碼日後就算加深,都唔會後悔自己冇盡力幫小朋友改善

大宅

meex2 發表於 21-6-10 22:06
你講得啱。 我就係怕自己後悔。 因為我仔仔都已經三百七十度。

我諗個個媽媽都係咁諗,真心的,自己已經覺得後悔,唔想有人再係咁,當遇到同樣問題時⋯
當然,我唔敢100%holy係有用,sale副眼鏡幾好幾掂,我只係純分享自己經驗感想

大宅

meex2 發表於 21-6-10 22:06
而家陪咗hoya近視控制得到嗎?

戴左一年時,係都有加深,不過冇頭半年戴普眼眼鏡加得咁多,所以先有後悔既感覺,同覺得有d用⋯
開始出現近視,正常都會慢慢加深,我只係唔想深得咁快,細細個已經戴眼鏡,大d咪變大近視

首頁

尾頁

跳至