自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

唉....我個大囝上年番香港放暑假, 買左一大埋陀螺同其他玩具.......走時上機時我地要佢自己揹番自己d野, 我地已經俾我爸媽話我地好恨心, 要佢揹咁重野..........

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 tel.852 於 11-1-31 10:16 發表
有時諗, 生又唔係老人家生, 但又要老人家湊, 又要老人家教埋.. 教得唔好又話"怪獸祖父母"..

你自己有冇小朋友?
我呢, 就從來唔會要老人家湊, 我兩個囝都係我一手一腳自己係企湊大. 係, 個囝兩歲幾打後搬近左亞媽, 但我從來唔會失驚無神拎個囝上亞媽到俾佢睇, 係有時我睇醫生, 想同埋囝去, 亞爸亞媽就係都係我放低個囝俾佢地. 我其實都好多謝佢地我行開行埋時一定要同我睇囝, 但係就係依D時間, 有時俾我知道佢地成日係個囝面前話我"太惡".....又li樣又果樣.....同佢地落街飲茶次次個收銀係咁俾糖呀, 益力多呀亞囝, 我平時教個囝話多謝喇, 我唔要呀咁...........亞囝講左喇, 都仲係要話人地俾到就收啦, 唔收好唔俾面呀.................

亞囝係企做功課, 佢地就話同個囝落公園玩一陣, 我話等佢做完先, 佢地又係到依依哦哦, 跟住個囝都心散埋. 玩一陣.........成兩個鐘都未番, 打電話俾公公搵佢地永遠冇人聽, 唔通, 原來公公係專登熄左個電話...........

拿.........我已經係自己湊ga la, 不過好彩依家我閃左去第二度, 依家教囝冇人再做炸兩....只係依家要係mon到先見到父母, 其實真係好掛住佢地ga, 不過如果我再係香港個囝只會愈來愈難教, 冇理由係香港都唔俾佢地見ga ma, 但佢地成日推翻我教囝D野, 你叫個小朋友聽邊個?

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 tel.852 於 11-2-1 11:27 發表

我有兩個小朋友, 通常一星期老人家幫手湊一、兩天.

初期我都有怪老人家縱小朋友, 後尾睇通在, 老人家湊小朋友係唔包教, 教應該係父母責任, 就算老人家唔幫手湊, 老人家想小朋友開開心心健健康康都很正常吧!

所以 ...

我同意教係父母責任, 小朋友都要有"獨立思考"能力, 個問題係係佢地未有依種能力時, 身邊其他人其實唔應該介入 (當我教囝時), 同埋唔應該做相反gei野.

佢地鍾意玩孫我明, 我都唔會旨意佢地教, 但當我教佢地時唔好做炸兩, 我只係想講依樣野.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 tel.852 於 11-2-1 11:45 發表

有時我老人家都會咁, 間中一次半次無所謂啦, 家教唔等於軍訓, 一家人和和氣氣都對小朋友都係好既, 但有時我真係唔想就會跟小朋友講唔可以 (唔係跟老人家講), 唔聽照做就會罰, 佢地就知道要拒絕. ...

點敢同老人家講, 始終果個係我父母.
所以咪係到呻晒佢.

首頁

尾頁

跳至