懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我未生, 不過我想揀開刀, 因為 :

1. 唔想順產後 gap gap 變大
(雖然話有彈性會細番, 但鬆左一定有. 以前睇過本男性雜誌訪問男人點解離婚, 有好多人直認因為老婆生完鬆哂冇咁抒服... )

2. 怕生仔既痛...
(我本身唔怕皮肉之苦 : 跌傷 / 打針 / 紋身冇問題, 但每次做婦科驗查都會極度痛苦, 個 gap 好敏感, 我想像唔到要被人不停伸隻手入去 check 度數既過程, 更無法想像生個 b 出黎, 仲要俾人剪 gap gap...)

3. D 人話要有呢個順產過程先會覺得 "做母親既偉大" 之類既說法..
我覺得就算唔洗痛苦多十幾個鐘都自己一樣會咁愛個 b, 可以 skip 就 skip... 有冇人後悔開完刀唔似生左, 少左 bonding?

4. 順產好得快 d ?
三日同三個月比, 如果可以 skip "順產" 過程, 我寧願慢 d 複原...係咪開完刀, 只要唔亂郁, 唔亂做運動, 影響其實唔大?

5. 開刀會有疤?
呢點我想知到底條疤係咪真係好樣衰?
但就算冇疤, 順產都會有肚紋, 咁係咪即係無論如何都冇機會著 bikini?

6. 有人話要經過順產既 "迫壓過程" 先會令小朋友聰明 d?
係咪真架? 有冇媽咪既 b b 因為開刀真係蠢 d?

好想請問各位媽咪分享下經歷呀唔該 ~

大宅

原帖由 09729loklok 於 11-2-25 13:38 發表
我係順產生bb的
比我再揀多次
我都會揀順產
對bb,對產婦都最好

多謝回答.
我聽個個朋友都係咁話, 但到底有咩好呢?
如果唔順產係咪即係唔好呢?

大宅

原帖由 mong0712 於 11-2-25 14:35 發表
聽過中醫師講一生人最多只可以開3次刀, 甘如果依家用哂d quota, touch wood 第時有咩事點算

我生時係順產, 本身陣痛時話下次一定要開刀, 但過左后諗返起下次都係會順產, 因為順產生后你對 bb 嗰種感覺真係會好唔同, ...

唔.似乎多數人都選擇順產.

其實呢,我本身唔鐘意小朋友,又要教又要養好大責任,而家仲要諗起將來要痛十幾個鍾又剪我敏感的 gap 之後又縫針又柯柯柯咁由咁細嘅陰道生個咁大嘅 B 出黎就打冷震...

每次諗親就想放棄,覺得事業/自由/身材好快玩完,但老公一定要我生,我知自己已經三十歲好快要面對,我唔怕開刀做手術,學 mong0712 話 "一訓醒就有個 b b 係隔離" 都唔錯。

但我又想餵人奶,開完刀餵人奶有乜困難呢?

大宅

多謝大家分享,而家我想開刀嘅決心已經由90%跌到落60%喇,開始十五十六了。
老公話到真正大肚時再去問醫生意見,睇下我嘅身體狀況再作決定,而家我只好不斷 research 下。
大家放心啦,我已經發現自己點解唔鐘意小朋友喇,其實係同自己與阿媽廿幾年來關係惡劣影響,潛意識害怕自己會變成佢咁嘅阿媽,然後同自己將來嘅仔女都關係惡劣...
而家知道原因後加上老公支持我先開始慢慢接受要生兒育女嘅命運,第一步就係上 BK 做 research, 到我 ready 生仔時一定會好好愛鍚佢,唔會重複我阿媽嘅錯誤架喇!

大宅

原帖由 小B雞 於 11-2-27 13:15 發表
至於紋..
我都係21歲,
我妊娠紋勁深..
超過40條橙皮紋/...
但我又唔算係肥左好多..
所以係關自己皮膚同遺傳事的!無得避!
陰功, 我連bikini都未著過就冇呢個機會了.. ...

嘩你 21 歲就生仔好後生啊!

Bikini 就..

大宅

原帖由 ppsfung 於 11-2-26 22:07 發表
原來因為你與媽媽關係不好以致你不敢生bb.

放心啦!我和媽媽都感情淡,因佢重男輕女,再加上我自細都不及我細佬咁聰明可愛,引致我媽媽對我諸多不滿...問心嗰句,我自細都覺得我阿媽好煩,我見到佢就驚,見唔到佢反而平靜. ...

多謝你明白我呀,我老公都話應該當我阿媽為反面教材,既然而家知道打打鬧鬧/偏心大細超/唔講道理獨裁者政策係會令子女反感的話,咁我就警惕自己日後唔好咁做喇。

你個女 p1 同你好似朋友咁真係好,佢一定好可愛呢?
諗番起我同阿妹自細就怕左阿媽,印象中我地從來冇同佢 friend 過,自小都係愛死阿爸,成日痴實爸爸,諗落阿媽都幾慘。

大宅

原帖由 bosch 於 11-2-28 09:44 發表

你知道唔想生既原因, 可以作為反面教材. 不過終歸都要睇你既性格囉...

你老公係外國人, 佢可能會主張你去試下順產多d? 你而家係咪響澳洲住? 澳洲果邊唔知點, 我住歐洲, 除非係有問題在先, 否則大部份case 係要先 ...

咦係喎我完全冇諗過可能冇得"揀"開刀呢樣野喎哈哈!
可能自己諗完決定完醫生先話人人都要先順產,不成功先開刀都未定!
問老公先佢響醫院番工,多謝提點!

大宅

原帖由 zarara188 於 11-2-28 17:36 發表
我都正在考慮呢個問題, 開刀/順產...

我想問, 同年齡有冇關係? 我係高齡. 到年尾..我生嗰時都已經37囉.
會唔會難D順產?

我計劃係 33 歲左右先開始 "造人", 咁斷估第二胎時都可能 37 歲後,
咁其實我係咪高齡呢?

首頁

尾頁

跳至