夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

你們會選擇哪一位呢?

大宅

引用:咁單一?+總有其他野架喎MPF都唔止2個組合啦

原帖由 mini1204 於 16-04-21 發表
咁單一? 總有其他野架喎
MPF都唔止2個組合啦.
開心-興趣一樣、有溝通
安心-沒話題、無溝通

大宅

引用:Quote:原帖由+rosesarered+於+16-04-21+發

原帖由 小mama 於 16-04-21 發表
如果係咁梗係開心啦

冇溝通遲早散
散過一次了

大宅

引用:Quote:原帖由+rosesarered+於+16-04-21+發

原帖由 mini1204 於 16-04-21 發表
咁何必勉強?
因為我喜歡那份安心但不快樂。真矛盾

大宅

引用:開心嗰個點解唔安心+?+無溝通無意思啫,要

原帖由 Nbs 於 16-04-21 發表
開心嗰個點解唔安心 ?

無溝通無意思啫,要個溝通唔到既陌生人喺身邊做乜 ?!
因為他曾經傷害過他前妻、現在改過但是我有時感到不安。如他平時好少出街、一個星期打波1-2次。如何他說出去跟某某吃飯我就會疑心起。

大宅

引用:Quote:原帖由+bubuyeung+於+16-04-21+發表

原帖由 KarenGerard 於 16-04-21 發表
同意

所謂安心果個,其實你只係揾個水抱,都溝通唔倒,連朋友都做唔倒,點做情人。。
我知道我是愛開心個個。安心那個、你講得啱、他只係我水泡因為他沒有特別喜好、無passion但上班就下班。

大宅

引用:以前我會揀安心而家我會揀開心,因為我而家

原帖由 littlemuffin 於 16-04-22 發表
以前我會揀安心
而家我會揀開心,因為我而家一D都唔開心亦唔安心
我就是選過安心但是不開心也曾經離開過因為真的不是我要的方式。他不會講工作上的野、如果發生左問題從來不會提等我知道後已激死。
問他有錢買樓嗎?他說有,等我看好了才說沒有。點解唔一早講無呢?有就有無就無啦。無我會去想辦法。有我就沒想太多、是不同做法的。
明明翻到屋內聞到煙味,問他是不是食煙,他講沒有。咪當我傻的嗎?太多太多溝通不到的問題。
分開了2 年、他會已經有點改變嗎?
安心就是放工一定回家。看電視之後睡覺。樓下是海景都不陪我走走。從來沒有意欲去做什麼東西或旅行。我安排他就可能會去。出去旅行、無特別想話去邊、無特別話想吃什麼。那就沒話題了。
但是他的好處是捨得買東西給我 (無論有無錢)、一定不會要我出錢給家裡開支。如果我無工作、我不會擔心。

開心-什麼都很夾、什麼都講。工作上有問題問他、他會給意見和分析給我知。去旅行他會安排行程。有passion,想吃什麼想做什麼都會分享。有問題會講出來。無錢就無錢。活在當下、所以盡量enjoy life. 在家會講笑有無動。但是會想我也分擔一些家庭支出。大家拿點錢出來平時開支用的 (吃飯、水電煤、日用品)

大宅

引用:世上又不只這兩個男人⋯兩個都唔啱可以不選

原帖由 Baubaokit 於 16-04-22 發表
世上又不只這兩個男人⋯
兩個都唔啱可以不選。
其實他很少去跟別人出去玩。打波我有時都會去。但是如果他出去我就會想多左。
我沒時間去找別人了。我已過40。 因為這兩位都已經了解對方而且第三個可能也有別的問題。所以不會再去找了。

大宅

引用:Quote:原帖由+littlemuffin+於+16-04-22+發

原帖由 rosesarered 於 16-04-22 發表
我就是選過安心但是不開心也曾經離開過因為真的不是我要的方式。他不會講工作上的野、如果發生左問題從來不 ...
是有*互動*

大宅

引用:回覆+rosesarered+的帖子一定要二選一,+我

原帖由 YKYKSO 於 16-04-22 發表
回覆 rosesarered 的帖子

一定要二選一, 我要開心.
不會要小朋友。老了。只想開心享受人生

大宅

引用:睇情況,無小朋友就開心,有小朋友就安心

原帖由 pigpig_b 於 16-04-26 發表
睇情況,無小朋友就開心,有小朋友就安心
你講得都啱。無小朋友就跟隨自己去選擇

大宅

如果安心那個你不愛呢?

大宅

Hermesianne 發表於 16-5-23 15:28
開心同安心, 一定係安心先

但, 令你開心果位, 又有咩問題令你咁唔安心先? ...

因為有bad credit .

大宅

Hermesianne 發表於 16-5-23 16:12
咁JM你要諗清楚你接唔接受/原諒到果個credit(s).老土咁講, 婚姻係一世的, 唔好得過且過呃自己。
...

Bad credit 我已原諒、看得到他已改過。但是有時候會亂想

首頁

尾頁

跳至