親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

elysemama 發表於 12-3-29 13:31
How about in Germany? Is it convenient to withdraw cash from ATM machine in German? How is the ex ...

我搵晒成個德國, 真係唔多見有銀聯的機, 我張提款咭可以係銀聯免手續費提$$, 但無提款機, 點用??

一定要係HK換歐元, 因為帶港元係德國換歐元, 手續費超貴..

侯爵府

TINGMUM 發表於 12-3-29 13:05
一家6口, 3大人,3位中童
機票己出, 酒店己book, 自由行,
英國 12日, 去3個地方, 法國4日只留巴黎,

自駕嗎?

我自己7月去法國玩到去意大利, 除機票酒店和火車證外, 預每人每日1000元港幣..

不過歐洲好與簽卡, 買2杯咖啡十歐都簽卡的..

如果要帶CASH, 一定要係HK換定先, 因為歐洲個RATE好差..

我見過德國的找換店換港幣, 要11.X港元換一歐, 但YAHOO同一日個對換價係9.X港元換一歐..

侯爵府

elysemama 發表於 12-3-29 22:23
Thanks 焯媽媽,
咁我會唱鬆d過去了;原本唸住如果嗰邊方便提款的話,就算唔夠的話也可以到時再提錢!
...

歐洲好興簽卡的, 買杯咖啡都簽卡..

去SUPERMARKET都簽卡, 所以唔使帶太多CASH..

我一般2大人, 2星期, 帶4000歐, 但一定會用剩, 去到機場, 退完稅, 又有幾百歐..

侯爵府

TINGMUM 發表於 12-4-2 19:02
回覆 pyjess 的帖子

唔該晒! 我會係HK D BANK唱定英鎊, 一家有老有嫩去,多換多少少CASH傍身安心D ...

呢次老公交由我呢個未去過英法的盲鐘鐘編行程。要再睇多D天書先至搞得掂個行程表!!哈哈!

其實我覺得歐洲一D都唔難PLAN, 只要勤力D睇書, 上網做足功課便可以,

我相信只要認得26個字母就可以去歐洲了.. (當然要有足夠的銀彈啦..)

反正歐洲人都唔多識英文..

推介2個網站..

http://www.tripadvisor.com/

http://www.backpackers.com.tw/forum/forumdisplay.php?f=114

侯爵府

TINGMUM 發表於 12-4-3 10:55
回覆 焯媽媽 的帖子

唔該晒焯媽媽! 網站好有用!

睇下佢地D有限法文是否同當地人溝通到.
一定無問題, 我只識幾個法文字, 都可以同法國人溝通啦..

首頁

尾頁

跳至