親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

chanwendy 發表於 11-4-11 18:01
焯媽媽, 請問磁淨列車係咪由機場去龍陽路只係 7 分鐘左右咋, 大約幾錢呀. 出咗站後係咪即刻見到地鐵站架, ...

請問磁淨列車係咪由機場去龍陽路只係 7 分鐘左右咋, > 7分30秒

大約幾錢呀. >50元單程, 80元來回, (一星期有效)

出咗站後係咪即刻見到地鐵站架, > 我飛機到埔東, 很容易找到磁浮站, 只有一個站便轉2號線的..

侯爵府

chanwendy 發表於 11-4-11 18:01
焯媽媽, 請問磁淨列車係咪由機場去龍陽路只係 7 分鐘左右咋, 大約幾錢呀. 出咗站後係咪即刻見到地鐵站架, ...

另外, 有冇人知海洋水旅館同大洋海底世界兩個相比, 邊個較值得去呀.

http://www.oceanpark.com.hk/html/tc/whats-new/joy-partner.html

有無海洋公園全年入場證, 如果有, 去陸家咀的海洋水族館有8折.

侯爵府

Rita 發表於 11-4-12 11:11
焯媽媽,
我又係想plan 去上海自由行, 不過我同老公係新手, 未試過自己plan行程,訂機票/酒店...又要兼顧阿仔 ...

我又係想plan 去上海自由行, 不過我同老公係新手,未試過自己plan行程,自己plan行程好好玩, 比跟團係完全唔同的旅遊形式, 我仔我老公只喜歡自己去, 唔鍾意跟團..

訂機票/酒店...我係港龍買package的, 你亦可以試下大陸的東方, 或春秋航空(廉航199元單程), 可以自己上網book 酒店, 我用開booking.com

又要兼顧阿仔 (10歲) 的興趣, 唔該可唔可以比個行程參考下呢 ? 我今之個行程係我和老公去, 主要係觀光, 無物去博物館什麼的, 但都可以提議比你, 你pm我email啦..

我地主要係想 : 帶阿仔搭下飛機, > 可能港龍較適合

搭下唔同的交通工具> 埔東機場搭磁浮出市區, 上海去杭州搭高鐵,

(如果可以坐埋高鐵就更加好), 去小朋友鐘意的博物館呀之類的地方, 觀光同購物反而係次要. 咁既行程, 舒舒服服的, 可以玩幾多日呢 ? 約5天, (包去杭州2天), 但我和老公無物時間, 只去3天..

可以去邊間旅行社訂酒店機票 ? 大把, 例如ctrip, 港龍, 東航等..

如果要一試搭高鐵, 杭州係未最近的選擇 ? 我無留意蘇州, 唔知上海去蘇州有無高鐵, 地理上蘇州較近..

去埋杭州的話,上海去杭州只係45分鐘車程, 即日來回都得, 但有小朋友可考慮住一晚

玩幾多日最理想 ? 5天吧sorry, 太長氣太多問題.不用客氣..

首頁

尾頁

跳至