在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hi all,
完成9-12月既難關啦,終於放假啦!雖然仲有學校野要做,但都叫做可以抖一抖!
今年剛係小女升讀k1既日子(之前無讀n1),所以特別緊張!

男爵府

原文章由 余魚媽 於 08-1-1 15:11 發表
hello!我係中學教師,學校係元朗。
我亞b剛滿月,餵人奶,仲係度摸索緊餵奶技巧和亞b飲奶時間。就快要返工啦!到時每日返工要運送亞b比公公婆婆照顧,我諗會超辛苦! ...

我囡囡3歲半啦,頭兩年我都係早上交俾自己媽媽湊,夜晚返亞媽度食飯同湊返囡囡,真係好辛苦既!要慢慢適應!
而家囡囡讀幼稚園,我就請工人,咁就唔駛自己走來走去咁勞累,不過佢返左學又要同佢傾下學校既事,又要同佢"玩呢玩路",就係另一種勞累啦.
相對,學校工作就無以前做得咁快咁好,都要慢慢適應!不過,學習工作同家庭生活平衡都好重要,以前無兒無女做野就話可以無後顧之憂,而家家庭必定行先,對嗎?

男爵府

聽日最後一日假囉!手頭上仲有好多未完既工作,做得幾多得幾多啦~返工先再努力!

男爵府

原文章由 余魚媽 於 08-1-4 10:26 發表
對呀!家庭最重要,所以我諗緊仲撈唔撈,預備新高中(09)真係做到人都癲。我想轉半職,但通常半職係收一半$但做至少70%野,好似好笨咁...

除非可以半日工作既半職啦,我學校有個同事今年就係咁既半職,校長安排佢上午上堂,咁佢就可以下午睇自己個小朋友啦,好好呀!
所以要睇下學校點俾半職你啦!

男爵府

原文章由 余魚媽 於 08-1-4 21:00 發表
我亞B得5星期大。
要轉半職重要有好多考慮...可能要由PERM轉CONTRACT,公職金又唔知點計,我係兩科o既科主任,半職後點?課外活動又點計...?
總之話想轉,期實得個「想」字。
...

bb咁細,係會有呢個想法架,個個媽媽同事都係咁想,包括我,但慢慢適應下來,我亞女都3歲幾,讀k1全日班,我都想大家生活水平keep on,再加上我一無工作就會生活無規律(可以好懶),做唔起全職媽媽,我怕我攪到個女都lose埋:lol, 所以9而9之都取消左呢個想法,惟有係"法定時間"攪掂學校野返去親子囉.所以...努力...呀!

[ 本文章最後由 雲 於 08-1-5 21:05 編輯 ]

男爵府

我都貢獻左自己俾教育界10幾年啦,當時真係做到忘我,而家回想都唔會話太後悔,似終當時後生,有心有力 而家有自己小朋友,真係要對自己公平些,過返d平衡既生活,心力要平均分配呀!
好在我老闆都有個健康家庭,咁我地d同事都可以有健康生活.

男爵府

老細決定考試後直到新年假前,學生返半日學,老師下午改卷同開會,感覺輕鬆了
希望大家都工作愉快!

男爵府

原文章由 MamaQueen 於 08-1-11 11:49 發表
我現在的schedule是 :
6am 埋身餵
約10:30am 泵
約2:30pm 泵
放學我即走, 回到家5pm, 洗個澡約6pm埋身餵
9:30pm埋身餵

但我星期四, 五下午沒有空堂, 唯有
9:30am 泵
12:45pm泵

另外, 有時assembly, reading period ...

可以餵人奶既在職媽媽真係好叻,加油呀!

男爵府

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-11 13:43 發表
雲:
WA...咁好的boss, 邊度搵呀?如果請我,出少幾k糧都值得呀!

坦白講,你講中左我啦,我就係跳糟過黎為左生活健康,真係無左好多個K ,因我之前係舊校做中層,真係多多唔得佢死!
而家覺得好值得到!有$無命一樣唔掂!

男爵府

原文章由 curry123 於 08-1-11 18:45 發表
這年頭仲有咁好老細,好羨慕。我都是把作文 worksheet帶回家,但sorry 人覺得我懶,但自問我做到足,冇偷懶!:tongue:
唔通連自己的小朋友都不理,我無咁偉大。

...

唔係偉唔偉大,只係將自己既工作地點轉移吧,都唔理得D後生(同事)講乜啦,佢到我地呢個階段自然會領悟到架啦,只要盡自己本份,便可以啦,我都學左成兩年,先學懂係教學上凡事豁出去,唔理得別人咁多啦!

男爵府

原文章由 余魚媽 於 08-1-12 10:12 發表
好彩亞b識選時間出世,佢11月尾出生,放完產假返多一星期就放年假,然後就到下學期可以較輕鬆。

我都秘密做b,如果呢個月成功,下年都可以10/11月生 ,我都覺得呢個月份生唔錯!不過我唔會餵人奶,因為上一次好辛苦,谷奶仲痛過生bb(我覺得),果時真想死咁呀!所以我覺得可以餵到人奶既媽媽好叻架!你地仲要返工,又要為bb預備奶奶,讚呀!

[ 本文章最後由 雲 於 08-1-12 11:11 編輯 ]

男爵府

原文章由 aloymom 於 08-1-12 23:50 發表
雲,

祝你早日造B成功!

其實我覺得BB 5月中-6月出世都唔錯
暑假可以放長d

我上一名就係6月出世,可以連埋個暑假放,成3個月對住個女,勁開心!意外收獲係個女夜晚唔肯瞓,我仲可以抱住佢睇奧運(上一屆)
余魚媽,我暫有一女,剛讀k1!所以係我理想既時間生下一名啦!

男爵府

原文章由 aloymom 於 08-1-15 01:14 發表
雲,

我細仔5月出世. 剛剛放完產假後那個星期學校開始放暑假..
跟住學校要我帶學生去三日兩夜露營,
因為果段時間我已經放完產假...

我大仔同細仔相差4年幾.. 算係幾好湊
你要努力喇... ...

我剛知道有左果陣,都要帶隊上深圳,反而之後大住個肚,就唔駛帶camp,不過放緊產假都要返學校做野(死人ESR),果陣我又處理緊個QEFreport,激忙,所以亞女出世後,我一帶佢返我學校,見親我校長就勁喊, ,佢一定知就係呢個叔叔 攪到亞媽咁!

男爵府

原文章由 余魚媽 於 08-1-15 16:59 發表
今年暑假,我可能要帶蒙古8天團(如成團的話),到時我亞b8個月大,正是最好玩的時間,又要骨肉分離!
4月仲有兩個camp,不過只是2-3日,我老公已經話要帶亞b探營! ...

有左自己細路,真係唔想帶camp,好掛住架!你老公好好呀!

男爵府

原文章由 aloymom 於 08-1-15 01:24 發表
Dear ladies,

想問下你地平日返工會唔會用公家電腦上網/做私人野呢?

我平日空堂時都想上下BK, 但係學校strongly prohibited同事用公家電腦上網/做私人野...
除非你用自己的私人電腦, 先可以在空堂做自己野/上網 ...

嘩,真係可以去平機會架,西褲都唔俾就講唔通!
我空堂日有時間都會係自己位上網(個個同事都係咁),大家識自律,學校就唔需要咁多規範!我做過3間學校都係咁開心!

男爵府

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-16 08:08 發表
雲:
下?有左都帶隊上深圳?你老闆都好放心bor自己帶定有partners? 講真有咩不適唔係講笑架!
當年我連picnic都轄免ga, 無謂出事嚇親d學生lar,都算從學生出發姐!
...

有成級同事一齊帶隊,但個學習活動係我負責,handover唔切,好在個女陀得好好!
呢個weekend閉關啦!大家努力!

男爵府

大家頂住,返埋呢個星期就"正斗"啦!

男爵府

原文章由 maisyraymond 於 08-1-30 12:55 發表
We have parents day this sunday too. from 8am to 5:30pm the school said we have to meet every parents for at least 10 minutes

咁凍,咁辛苦,大家加油呀!
我過左年就運動會同家長日(星期六)一齊黎,都係無補假

男爵府

一放假就病...真唔開心!
亞女燒左成個星期,之後就到我啦!天氣又凍到乜咁,無晒心機!瞓足三日啦,老公都話成間房係晒我d菌!

男爵府

原文章由 aloymom 於 08-2-9 00:40 發表
雲:

你好d未呀? 祝你早日康復!
我最怕放假時病.. 我次次放假病就會病好耐架喇!!

未呀!把聲好好多,不過唱唔到k,想放下假去唱k都noway !晚上咳到痛醒,好在唔駛返工.
好在亞女好番晒,仲有一星期俾自己養好,不過一返工就sports day,把聲睇怕都傷硬啦 .

首頁

尾頁

跳至