3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個奀仔一直好奀,生長緩慢,一直唔開胃,原來染色體異常,22q11缺損。雖然仍然要等一年至有結果去判斷父母遺傳定係原發,但總算有個答案。心情矛盾,搵唔到係好事,定搵到係好事呢?!但事情總要面對!

大宅

回覆:ivyscyip 的帖子

兩歲因為發展緩慢,去左CAC,跟住轉介去遺傳科

大宅

你仔仔點發現?點解十歲才test?

大宅

唔好意思!點樣推遲發育架?打針?

大宅

咁你會揀邊樣?囡囡除了身高長得慢,其他一切正常?從來無去遺傳科?
鄭醫生都有叫我打生長激素,但我十分猶豫。

大宅

謝謝妳既回覆,原來咁貴!希望你孩子盡快得到適當既治療!
CAC初初覺得我仔以RSS,所以去遺傳科都係驗呢樣,後來無發現再驗埋染色體搞左四年才開始有眉目

大宅

係咪無早發育既原因架?

大宅

其實有3%和各方面無delay都已經好好了。我仔條線一直係下面,無掂過生長線。唉

大宅

回覆:子皓媽媽 的帖子

遺傳科唔肯轉介,話唔係佢範疇,又話基因無得醫。最後我要求佢地寄返份報告去跟開既兒科既政府醫院。

大宅

引用:Quote:hannalam 發表於 15-11-24 18:09 我

原帖由 emignow 於 15-11-25 發表
想問你仔仔幾大?
我仔3歲 22lbs, 85cm .....低於生長線, 你係醫生要求驗染色體???
我當年無自己要求,係CAC兒科醫生看我仔以RSS遺傳病至轉介去驗咋。

大宅

引用:Quote:hannalam 發表於 15-11-24 18:09 我

原帖由 emignow 於 15-11-25 發表
想問你仔仔幾大?
我仔3歲 22lbs, 85cm .....低於生長線, 你係醫生要求驗染色體???
試下叫兒科轉介,我唔知佢地肯唔肯

大宅

引用:咁有冇話要點做先可以肥d

原帖由 hoganbaby 於 15-11-26 發表
咁有冇話要點做先可以肥d
無啦,遺傳科一啲都唔care長唔長得大,淨係好緊張如果我再生驚又發生基因問題

大宅

引用:點都係找到原因先可以幫到佢地

原帖由 大聲公 於 15-11-27 發表
點都係找到原因先可以幫到佢地
我都咁諗,但醫生講到就算無呢個基因結果,要follow up既野都係照樣。我都好無奈,完全唔helpful

大宅

引用:揾到問題根源,先可以解決問題,希望你小朋

原帖由 haha748494 於 15-11-28 發表
揾到問題根源,先可以解決問題,希望你小朋友健康。加油吖。
謝謝妳。希望真係遇到個似樣既醫生

大宅

引用:我都想睇,應該點同醫生講?

原帖由 喵仔 於 15-11-28 發表
我都想睇,應該點同醫生講?
我都唔知呀,或者同醫生直接講想排遺傳科。有無其他jm有經驗分享

大宅

引用:我想請問冇啦啦點check

原帖由 HHayden 於 15-12-02 發表
我想請問冇啦啦點check?我仔依家都係2歲,重量同高度一直係生長線最低果條,好多個月冇重過同高得好慢。。 ...
我仔當年兩歲咩都發展慢才轉介到CAC,那兒醫生覺得我仔似RSS某種遺傳病才轉介到遺傳科

大宅

引用:我想請問冇啦啦點check

原帖由 HHayden 於 15-12-02 發表
我想請問冇啦啦點check?我仔依家都係2歲,重量同高度一直係生長線最低果條,好多個月冇重過同高得好慢。。 ...
發展慢去左CAC,跟住醫生見仔外型似rss所以轉介去遺傳科

大宅

引用:Quote:原帖由 hannalam 於 15-11-24 發表我

原帖由 him2011 於 15-12-12 發表
你仔都叫做check到咩原因奀,有解決方法。
遺傳科醫生話無得treat,只係得個知字喎@@\' 。咩轉介都唔肯做。我仔今年已經六歲了,過左四年才有少少眉目。我只能說,搵唔到係好事,證明基因異常唔太嚴重或抑或根本無事。搵到既就要積極去面對!大家要一齊加油!!

大宅

引用:check 到係遺傳問題甘之後會點醫?

原帖由 Mamimi12 於 16-01-12 發表
check 到係遺傳問題甘之後會點醫?
講之後會點,原先伊院醫生話咩額外referral都無,話我仔現有既follow up繼續就得,驗染色體結果係唔會有更多既跟進。這番話我覺得真係好古怪,好似唔想理唔想做咁。之後找了瑪院既醫生,清楚講解染色體報告,話會寫信給CAC講返呢隻係咩病,對發展及學習會有咩影響,睇下有無跟進,就算無額外跟進,醫生話當教育下班醫生呢隻罕見病,幫下其他小朋友。另外,呢隻病文獻講有機會有結構性心臟病,所以醫生寫紙叫我給兒科安排檢查。問及生長激素,醫生話文獻只有大約三年,(唔似RSS咁咁多數據支持生長激素係唯一幫到RSS細路生長)未有足夠數支持有用定係無用。

大宅

引用:原來要睇遺傳科?我而家好擔心!我囡出世2.

原帖由 AnitaTse 於 16-01-08 發表
原來要睇遺傳科?我而家好擔心!
我囡出世2.77kg, 都跟倒3%生長缐,曾經一度上倒10%,之後4-5個月開始偏離 ...
除了奀,仲有咩徵狀?我仔徵狀有好多,所以兩歲時轉介去驗基因。就快見兒科,睇下醫生有咩跟進呀。畀阿仔玩多啲,玩倦了,看看能否食多啲。加油!!

首頁

尾頁

跳至