跳至

首頁

尾頁

大宅

你好!
我唔係住多倫多, 我住溫哥華ga, 歡迎嗎?
我預產期係7月, 你呢?
我係生第三個啦, 你呢?
大仔(BB)2003年12月13日出世
細仔(QQ)2006年05月12日出世
孻仔(豆豆)2009年07月15日出世

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-2-24 12:31 發表
yeah!!! 當然歡迎啦!
我之前睇post 見過你,0甘快就第3個啦...真係幸福~
我4月尾預產期, 係第一個baby~ 好緊張呀!

vancouver 凍唔凍呀? toronto 前日都仲係落好大雪, 出入好唔方便呀~

...

我這邊都幾凍下, 但就無落雪, 都係好住!

第一胎, 咁有無人幫你呀? 我由第一胎至現在都係自己攪點呢!

我係全職媽媽, 你呢?

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-2-26 21:59 發表
有呀, 我奶奶會搬近我地幫手. 你0甘叻~ 自己攪貼!! 0甘你坐月, 都係自己煮野食?

我禽日開始洗bb 衫, 係香港買0左好多番來, 而家成屋萬國旗. 有排整, 又要預備next wed 搬屋.....

我係半職mama, 我係屋企教 ...

我打算坐月時叫老公請假, 幫我煮飯同湊2個仔囉!
同我叫咗人幫我係香港買產後28坊比我補身囉!

大宅

走佬袋係會唔同香港ga, 因為好多嘢都係醫院提供, 唔駛自己帶ga.

拖鞋, 面巾, 牙刷, 牙膏, 洗面奶, 面霜, 梳子
洗頭水, 沖涼液(就要睇你想唔想沖涼洗頭啦, 因為好多人話坐月唔好洗頭沖涼, 但我自己就真係唔得, 一定要沖呢)
開胸睡衣(方便餵人奶),長褲, 晨褸, 餵奶胸圍, 乳墊, 內褲
手錶(用來記下bb食奶及大小便次數及時間)
bb及自己出院用ga衣服, bb car seat(可以叫老公出院時才帶給你呢)

唔記得有無少到, 不過大至係咁多!

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-1 08:22 發表
thank you maggie~~

bb 出院衣服係唔係一套就夠啦? 因為我間醫院係bb 出世後可以住兩晚, 醫院會唔會比包被毛巾果d? 尿片/尿箭呢? 醫院係唔係有nurse 同bb 洗白? 0甘bb 衫果d 又洗唔洗呀?

唔好意思0甘多問題問 ...

bb衣服一套就夠啦, 因為bb住院個兩晚醫院都有衣服比bb著.
尿片及衛生巾都唔駛帶, 因為醫院會提供. 尿箭都唔駛, 用毛巾代替(醫院提供).
醫院係有nurse 同bb 洗白ga.
bb衫係bb出院時, 你同bb著ga, 所以唔駛寫名.

大宅

咁你地打算餵奶粉OR人奶呀?

我今胎打算全人奶.

還有你地有無入奶粉會呀? 上網入咗會有奶粉送GA.

http://www.nestle-baby.ca/en/index

http://www.heinzbaby.com/english/newsletter/

http://www.similac.ca/english/similac.asp

http://www.enfamil.ca/en/enrollment/index.html

大宅

我2個仔都係用PAMPERS, 幾好用.

尿片會:
http://ca.pampers.com/en_CA/signup.do

http://www.huggieshappybaby.com/index.aspx

大宅

豆漿係唔會令到人收奶ga. 只係唔好坐月時飲.
吓toronto要自己帶衛生巾及bb尿片ga?
連bb住院時著ga衫仔都無ga?
我地BC唔駛帶ga.

大宅

尿片我2隻都有用過, 就覺得Pampers好過Huggies, 初生bb用Huggies成日漏大便, Pampers就無漏過.

car seat我還在睇緊, 想買Peg P3, 但又覺得貴, 因為bb好快大, 到時無用.

大宅

ahbocat

想問下你, 知唔知道邊到有尿布或尿布褲買?
加拿大有那幾隻牌子呢?

我今胎想用尿布或尿布褲.

大宅

各位早晨

大宅

bb車我係用peg perego ga. 係08年9月時買落ga.
car seat就唔駛買啦, 因為仔仔學校有個家長話佢仔仔已經唔用啦, 所以比部我.

尿布就想買mother-ease, 唔知邊到有得買呢?
Kushies尿布係大陸貨, 所以唔打算買.

大宅

但係外國唔係應該好多人用尿布ga嗎?
點解市面上會得個一2隻牌子呢?

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-7 12:07 發表
無呀, 聽你之後我search 0左佢個website, 原來佢都係markham, 聽日我上完產前班想上去markham睇一睇d stroller 同carseat, 又test drive 一下, dear born baby而家無p3 同infant car seat on sale 呀....不過佢有jogg ...

我唔係全尿布, 尿布係在家時用, 出街都會用尿片.
尿片好貴呢, 用尿布化算好多, 同埋現在d尿布個款好似尿片咁, 又環保, 所以今胎想試下用尿布呢.

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-9 05:33 發表
明白!! 0甘你買到未呀?

還未買到, 因為唔駛咁早買.

今日溫哥華好大雪呀!

大宅

原帖由 ahbocat 於 09-3-9 23:26 發表
今朝地下都白哂,但係downtown而家就無雪落。

Motherease個門市好似係St.Catharines,不過唔知重有邊度有得買。我有啲朋友買咗最後都冇用到,一定要好有恆心,我就肯定唔得。

Toys 13號開始Baby Fest喎,可以開始留意吓啲要 ...

咁唔知道Motherease係Vancouvr邊到有得買呢?

我明天照, 我都好心急想知道係囝定囡呢?

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-10 06:04 發表
你有兩個寶貝仔, 係唔係想要個囡囡呢?

希望bb 聽日乖乖同你合作, 比你睇到清楚啦.

係想要個囡囡.
希望bb會合作啦!

大宅

各位我已經照完啦!
但就睇唔到, 因為bb打側咗, 只係睇到側面.

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-11 06:51 發表
maggie 你番泥啦....bb 0甘naughty 呢埋, 又想比個surprise 你呀? 0甘你feel 唔feel 到係男仔定係女仔呀?同你之前兩個仔仔係唔係唔一樣ga?

我feel唔到呢!
不過就唔同之前兩胎, 今胎成日嘔, 又成日覺得凍.

我會過多幾個星期照4d, 到時應該24週, 應該到時會睇到呢!

大宅

原帖由 OwenJC 於 09-3-11 21:59 發表
我聽人講話生囡0既hormone 令mama 嘔得好勁. 希望你如願以償啦

承你貴言!

首頁

尾頁

跳至