跳至

首頁

尾頁

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

應該歲半開始介係最好既

我大仔之前讀嬰園,都係歲半開始同佢介。不過介既期間,你點小心佢都會瀨架喇,所以你要預定多D褲仔係到呀

夏天介既好處係瀨左換衫褲都方便D,而且換既時候亦冇咁易冷親。其實如果快手D,冬天都一樣介得既~

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

佢而家咁細係好難教佢表達架,起初係應該你去觀察佢,同埋知道佢既schedule,咩時候會便便,咁你就大約果d時候比signal佢,例如每日都係早餐後便便既,咁你大約早餐後五分鐘就同佢講"ngng"喇,當你每日咁講同做同一個動作,咁久而久之佢就會知道ngng係要便便咁解,慢慢佢就會係想便便既時候發出ngng聲架喇

至於小便,男仔多數係急既時候會用手搞下面,咁你就會知佢急 (因為我冇女,所以唔知女仔急既時候係咪都係一樣有呢個動作) 咁呢個時候你同佢講"殊殊"/"vv" 跟住帶佢去廁所,咁佢慢慢就會識架喇~

原帖由 秋月 於 10-8-18 01:45 發表

我諗冬天我真係冇本事同佢戒啦 因為到時我個肚都成7個月啦0.0''

d人話夏天易戒係因為佢知道去廁所殊殊就唔使著片呀~成日包住塊片好唔舒服架ma~

我想而家開始幫佢戒~但係我唔知應該點教佢表達"55..同埋殊殊" 既意 ...

男爵府

如果唔舒服就唔好開始住喇,等佢回復正常先啦,一來你易控制d,二來......你唔使洗咁多褲啦~,不過最重要都係比佢知道要定時55既習慣嘛~

原帖由 秋月 於 10-8-18 15:36 發表

原來係咁架^^..不過佢而家去55唔定時呀...之前佢朝朝早都1次...下午又1次...前排病左食藥開始到而家都變左唔定時...今日可能唔會有...聽晚無啦啦臨訓前可能又會有...咁樣好似都幾難教佢>" ...

男爵府

男仔黎嘛,緊係企係到啦~

如果你而家教左佢坐係到,之後又要教番佢企係到,仲麻煩啦~ 一開始就教佢企!

原帖由 mandy108 於 10-8-20 16:07 發表
囝囝教去vv應該企係度定坐係度呀?

首頁

尾頁

跳至