跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

請問有冇人最近申請過良民証?我想問可以交什麼給警察去證明NVC要拎良民證?

伯爵府

好媽媽勳章

Joyful2016 發表於 18-3-31 16:13
我上年申請,帶welcome letter,預約及填表,詳細你睇下條link
https://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_usef ...

上年12月轉咗少少嘢,我地變咗electronic processing, 所以welcome letter 冇咗,改了做 notification of case created.

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-3-31 21:51
交收據係可以架,因為良民證係直接寄去領事館,唔會寄番俾我地,我有親戚之前都係就咁交收據,所以我都係 ...

我都諗住交收據,但問題係宜家electronic processing (上年12月轉的),冇信收寫明list of documents required...而警察要求有封證明美領事要良民證。

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-1 00:16
我係叫我老公print個email出嚟,佢下個星期去整,睇吓得唔得

你NVC CASE RECEIVED 係邊日?我1/31, 但仲未收到case number, 8星期3日了

麻煩你下星期話俾我聽要交邊封email

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-1 22:14
我係1月9日呀!我個個星期打電話去問佢又send email去,都要成10個星期先收到,我諗佢地都係咁俾人炸,希 ...

我都已经每星期打電話去1-2次,email 又send 咗。

我已經整好哂documents,係差police certificate 未拎

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-2 09:13
其實打去同email既回覆都係一樣,不過我係喺9個星期嗰次打去,我同個staff講話已經9個星期喇喎,然後佢話 ...

我上星期已經send 咗supervisor了,希望快啲收到。

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-2 09:31
咁你有無上USCIS check吓有個last update date呀?如果嗰度個日子update咗,咁就應該過幾日就有架喇!
...

冇喎,我見上星期五,1/24 & 1/25 的收到case number,我估差不多了

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-3 12:07
我老公啱啱去灣仔搞完,佢就咁print收到case no同receipt no嗰封email出嚟咋!

(emoji)(emoji)

我琴晚打咗去NVC,有invoice number,未有case number, 話final checks喎,今個星期應該有啦

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-3 20:09
咁好快架喇!

我今日都十星期啦,仲未收到

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-11 22:52
咁你有無再打去問呀?照計佢上次咁答你應該好快會有架!

日日打,但都係未有!

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-11 23:02
咁都無辦法,等多陣啦,而家網上交文件真係快咗好多架喇,我啲civic document upload咗幾日就已經有feedba ...

唔係呀!之前咪2-3日paid嘅,宜家10个business days... 美国佬的inefficiencies

伯爵府

好媽媽勳章

heman_heha 發表於 18-4-11 23:39
都唔係呀,我交咗錢3日就過咗數,跟住就可以下個step喇!

啱啱今個月發生㗎,30/3之後交個啲。

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 11:58
大家好呀! 我PriorityDate係23 FEB 2006,到依家仲未收到Welcome letter,打過電話去問,話因為香港轉電子 ...
我剛剛收到welcome letter, 等左足足10個星期。你係邊個category?我幫我老公申請,所以係IR-1,不用跟priority.

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 12:38
我係F3
F3我唔清楚,你地好似做完NVC呢個step仲要等到current先到interview...
你打電話去問NVC時,佢話幾時收到你個case?

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 12:49
通常排期B表到咗,之後就會收到welcome letter信叫你準備交資料,擔保嗰啲啦,咁之後等到排期到先有得inte ...
NVC幾時收到你個case? 起碼10星期。 其他non-pivot case 可能只需要4-5星期。
我仲慘,其他人同我同一日approve都收到interview date, 我先剛剛收到case number.明明應該用electronic係快D,我仲慢左。

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 12:58
F3可能程序上不一樣,我們case 2010年已經到了NVC,並已經有NVC No,就是要等排期到前約半年才有得啟動搞 ...

程序上不同的了。你打去nvc問下,1-603-334-0700 跟住按1、5。我呢幾日每日打2-3次,識背了。

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 13:19
香港咩時間打去好D呢?
等緊時你咪開始gather documents,填好晒I-864, scan好tax transcripts / tax returns, 出世紙,結婚證書等等. sponsor 的2017 tax return 填好未?下星期due.
佢開 7am - midnight (eastern time), 我發覺夜晚7點打去,或朝早8-12點打去會快D聽 (Hong Kong time)...你要有case number, petitioner's name, beneficiary name and Date of birth.

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 13:28
明白曬!謝謝妳(emoji)十分清楚!
我已經準備緊資料,想問下擔保方面,申請人係我媽媽,但她已經退休,沒 ...

係!

叫你哥搞掂咗2017 tax return就send 俾你。

如果你哥已婚又file married filing jointly,你嫂要填埋I-864a

Scan 每個file 要少過2 MB , 個tax return and schedules 我搞咗好耐。

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 13:42
謝謝提醒!真係漏左亞嫂果份!thanks (emoji)(emoji)
因為我都差D唔記得叫阿媽填(我爸係我老公的joint sponsor).

拎晒2015 & 2016 tax transcripts未?我爸2017的未ready, 要交return.

另外,I-864 form上個月出左新的,你最好check下你的version。

伯爵府

好媽媽勳章

tasselwai 發表於 18-4-12 13:52
知道!已經下載了新的!到時係填好scan上去定係寄過去?
所有野都係要scan過去,唔可以寄。
I-864都好多頁, watch the size

首頁

尾頁

跳至