論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 sayuri 於 08-8-27 13:19 發表

今年佢都35歲, 都唔算好老掛

其實好睇佢之前個僱主點train 佢, 我個識講廣東話架, 基本表達冇問題

我都覺得係呀如果前個僱主教得好, 應都沒有問題

[ 本文章最後由 giant_japan 於 08-8-27 14:13 編輯 ]

男爵府

原文章由 sze0203 於 08-8-27 13:23 發表
我果個係馬做左六年野,喺香港做過兩年湊new born;依家幫我手,好多野都自動自覺;馬時的僱主教得幾好,有禮貌,學野快,煮野食都ok,有心機湊bb~~但我唔知係咪個個工人都係咁~~ ...

我都希望我睇緊呢個係呢類就好啦, 唔駛煩, 不過她只係在馬做左2年野, 同照顧比較大的小朋友

[ 本文章最後由 giant_japan 於 08-8-27 14:14 編輯 ]

男爵府

原文章由 minicake 於 08-8-27 14:20 發表
我個姐姐上星期六先到,之前在馬來西亞做了兩年,暫時睇都係自動自覺,煮餸都ok。

請問你個姐姐幾多歲? 同係馬來西亞做了兩年, 仲有無去過邊度做過?

男爵府

原文章由 Stepy 於 08-8-27 15:33 發表
我嗰個都ok呀, 又係响馬做咗4年 (福建家庭), 已經做咗年半啦做嘢樣樣都唔錯. 不過佢報話29yrs, 但實在得21yrs, 所以唔駛咁緊張佢嘅年齡, 因為多數係假嘅 ...

係個姐姐同你講? 定你自已發現?

男爵府

原文章由 minicake 於 08-8-27 17:30 發表

佢報係30歲,Agent只係寫佢响馬來西亞做了兩年,係中國人家庭,照顧一個2歲及new born baby。但據家姐個印印呢幾日同佢一齊買餸時探聽得來的消息,佢原來未做家傭前都係在印尼幫人湊BB,所以對湊BB好有經驗,聽完都幾安心。 ...

你就好啦

男爵府

原文章由 minicake 於 08-8-27 17:38 發表

其實真係好睇彩數同埋你對佢的印象,你用乜原則去選工人?我原本都諗住請新加坡的,但在agent度睇網上的video,兩個新加坡姐姐的英文都好差,聽到一舊雲,試範熨衫都聽唔明佢講乜。

反而馬來西亞呢個我原本都係諗住睇下就算,都 ...

I see, thanks 我都知係要睇彩數

男爵府

minicake
pls check pm, thanks

男爵府

原文章由 sze0203 於 08-8-28 23:08 發表
我今日同工人傾計, 佢話喺馬來西亞工作好慘, 法律唔保障工人, 佢六年來無假放,又無得向外知任何野, 無手提, 無朋友, 每日只係不停做; 合約係三年制, 完約後又驚新僱主會更衰 (佢聽姐妹講, 有馬來西亞僱主唔比飯工人 ...

sze0203
呢d咪好羅, 辛苦過先知咩叫幸福

男爵府

原文章由 VANESSAT 於 08-8-28 11:27 發表
工人在馬來西亞做跟個華人僱主應該來到o.k., 你可以看看履歷表僱主名, 煮野食執下已經得 。

唔知看履歷表僱主名仲咩呀? mouth:

男爵府

原文章由 味兒 於 08-8-29 01:51 發表
我自從上1個整傷左我b之後 我都唔會再請d年紀大工人 我之前個日 黎左唔夠1個月就面黑 自尊心太強 唔聽教 29歲 好難教
依家新請呢個23歲 好受教 仲驚我 佢做錯野 我唔出聲 話佢 佢就唔知錯 真係差好遠 未請呢個之前 ...

係呀, 咁你請呢2個係巳婚定未婚?

男爵府

原文章由 shan999 於 08-8-29 09:26 發表
我都覺得...講彩數
我果件野都係馬來西亞做2年, 照顧2個小朋友, 3,5 歲...點知......黎到勁dirty, 唔叫唔郁, 唔識同我2個女溝通, 唔識english, 唔識廣東話 問佢, 你唔係照顧過2個小朋友架咩, 佢話係, 不過係係"鋪頭" ...

shan999
你個個幾大年齡? 巳婚定未婚?

首頁

尾頁

跳至