在職全職

跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

我去休息啦, 明日傾or見面傾

大宅

走咗都返嚟答先... about香港鋼琴教育專業學院

check pm please

原帖由 HoiYauBB 於 09-11-11 23:51 發表
演藝 22 日開始報名, 不過好貴, $6700 / 24 堂 only.... 所以唸緊想報番柏斯 or yips...

你地有沒有聽過香港鋼琴教育專業學院呀, 覺得如何呢

大宅

好野!

明早會去book枱!

原帖由 tupytupy 於 09-11-12 19:21 發表
oh,唔記得講,vane一家聽日都會join dinner的。

大宅

冇異議!

多謝各位明晚的dinner

原帖由 tupytupy 於 09-11-12 19:17 發表
各位靚靚媽咪,

我地接落黎都係會不斷咁去搞每月小朋友生日會暨媽咪gathering,而大家都覺得唔好買生日禮物or封利是,咁我同vane媽&ball媽商量過,覺得不如我地索性夾返整食物/外出食飯的$,share返在"羅漢請觀音",請生日果個 ...

大宅

今日去咗, 佢話做左assessment都可以唔報, 佢地會放你個record在waiting list.

間center有四個班房, 平均約200呎/房, 有好多英文圖 書比reading班, 小朋友有自己的library card, scan barcode自助借/還書(上堂用).

Assessment是老 師帶小朋友入班房做oral test, 大約15mins, 然後叫埋家長入內, 講返評語. 老 師話heiyee 3歲來說, 算好好, 識答晒, 覺得佢係pick up快. 我話佢唔係完整句子, 老 師話唔係喎, 因問佢喜歡蘋果嗎? 佢識答: 'I like red apples... but I also like green apples' 老 師話好愕然佢識咁講. 最愕然係我, 因為我完全唔知佢已學識呢種句子, 覺得佢返咗k1後進步好大!

原帖由 mavis_chiu 於 09-11-11 23:52 發表
我之前問左佢地話做左assessment有class就要報, 唔留位, 因為我地唔會立刻上, 所以就....唔做住囉!

大宅

今日傾的老 師我就好滿意, 好有心機分析, 好nice.

講返assessment, 我覺得係做'樣', 因為reception 姐姐話, group埋K1申請人 + 時間啱就call我開班, 根本唔係依據程度而分班. 即係如有另一個讀K1, 但英文係K2程度的小朋友, 只要同我揀相同時間, 佢都要同heiyee同班...

anyway, 我會報, 現只等佢地call我.

大宅

佢話, 一係唔去, 去就投入d, 尊重人地... 佢d歌聲好大

原帖由 tupytupy 於 09-11-11 23:55 發表
哈哈,我都覺得好奇妙呢。

...heiyee爸真係好好呀,佢錫你,好願意陪你之餘都真係幾投入,最初我怕佢會抗拒or勁悶架 ...

大宅

逸陶好强壯呀 明日可以一齊玩, heiyee實好開心 (佢訂cake時, 已講明要比逸陶食!)

原帖由 mavis_chiu 於 09-11-12 15:14 發表
經過琴晚勁瞓12小時之後的逸陶, 明顯好左無再燒啦!!!!

雖然唔知咩事, 今日都係休息日, 比佢地瞓多dd啦!

大宅

佢地應該開多咗平日班! ballma都收到信呀

原帖由 jjtseung 於 09-11-12 15:26 發表
heiyee媽,

真係好啦! HK Choir咁少位, 我地都可以有3位女女都讀到! 大家以後可以互相交流一下!

咁應該你最早返... 我返星期二下午, 天後! 汶汶暫托學校行過去, 5分鐘咋! ...

大宅

希望佢快d忙完啦!

原帖由 tupytupy 於 09-11-13 13:09 發表
酌爸今晚都唔來呀,佢近期好忙,tue+wed準時放工後,尋日即刻要開ot喇,佢今晚要繼續開,sat都要ot呀

大宅

唔好啦, 今次淨係請dinner好嘞, 下個月gathering先開始夾返snacks etc...

原帖由 tupytupy 於 09-11-13 13:16 發表
傻媽咪,唔止請dinner,tea time的snacks,bd cake同book場費都要計埋架:)

大宅

佢早2個月時, 仲係單字, yes, no, 當時課餘英文班老 師仲話佢講唔到完整句字. 而家突然識講, 我覺得可能係返咗k1, 每日聽&講多咗野. 佢話英文堂時, 老 師唔比同學用中文傾偈...

原帖由 tupytupy 於 09-11-13 13:14 發表
heiyee好叻呀
酌b暫時都答問題都係話:"yes" "oh,no"等等,答唔到咁長o既句子架

大宅

去洗水果先...

btw, heiyee爸爸今日請咗假 :)

一陣見!

大宅

大家開心就好了!
可惜茄蛋治不合ballma, Amber & nana, 攪到佢地無野食

酌媽, clubhouse改了rules, 我幾日前付$時才知, 而家可以book幾耐都得, 價錢around$120/hr, 看看大家12月時想book幾長...:time:

lu, 明早去學校旅行, 黄昏仲要上drama...

大宅

我地今日都係學校放假...

原帖由 jjtseung 於 09-11-16 16:34 發表
今日汶汶學校放假... 天氣又凍... 我就無比汶汶返暫托!

好OKㄚ!

我好似仲得閒佐... 因為, 我上網... 汶汶就同細佬(坐搖椅)玩!

大宅

而家d小朋友, 一批比一批精靈!

原帖由 jjtseung 於 09-11-16 16:32 發表
尋日去shopping... 我&爸爸&大女揀緊野, 細佬自然擺埋一邊... 我地揀佐好耐, 細佬悶得滯, 就叫:"媽媽"... 我即刻去睇佢, 佢又:"媽"+無敵笑容...

真係好開心... 佢第一次係唔喊的時候叫我! ...

大宅

呢個係近期最好笑的趣事!:lol 要幫酌b記低呀, 過一排就忘記架嘞...

原帖由 tupytupy 於 09-11-16 10:30 發表
呢d趣事我都有件呢

sat晚dinner時間.......
我就同酌b講:你要食多d野呀,天氣愈來愈凍啦。
酌b:點解愈來愈凍
酌媽:因為冬天到喇。
酌b:愈來愈凍,遲d會落雪
酌媽:唔會,hk屬於南方地方,南方係唔會落雪架。
...

大宅

我ok!

原帖由 tupytupy 於 09-11-16 10:21 發表
book 5 hours,12:30開始好唔好?

大宅

醫生都係話heiyee鼻敏感... :(
不過學校好多小朋友病, 我都有d擔心heiyee...

原帖由 tupytupy 於 09-11-16 10:17 發表
我估都係轉天氣啦,我都索晒鼻水咁,鼻敏感呀,一比大風吹就要不聽"慎"鼻

渣打個嘉年華我本來都想去,但有個朋友話無咩野好玩,結果我都無去到lu

...

大宅

生日家長請投票...:mrgreen:

原帖由 tupytupy 於 09-11-16 10:12 發表
哈哈,咁不如1個天使,1個魔鬼啦
o岩晒啦,似足班小朋友啦,1時係天使,1時係魔鬼:lol

首頁
12345...21

尾頁

跳至