自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

各區萬能的jm, 在網上有拜神的全雞買嗎? 我其實唔知規格,但家人有需要。。。

子爵府

lily-of-valley 發表於 23-12-27 21:29
你意思係咪出面賣的雞, 要有埋內臟, 雞腳?

以前有D燒臘店會有齊,但而家唔覺有埋雞內臟。。
係呀,大概係咁。家人話香港難買到, 可能要到深圳。我唔係好識拜神的雞要怎樣才是「如法」,如果香港有店鋪有賣, 咁就唔使佢走到去深圳。

子爵府

lily-of-valley 發表於 23-12-27 22:16
而家少新鲜雞, 亦貴, 無人賣。 如要有埋內臟, 一定用新鮮雞。 如唔去深圳, 咁要自己去街市劏隻新鮮雔。 ...
呀, 都唔知道街市仲有新鮮雞賣, 以為全部都賣冰鮮了,去睇下先。。。斬料真係要金晴火眼, 雞唔斬都係辦法之一。

子爵府

Strawberrys 發表於 23-12-27 22:53
不嫌貴及麻煩就買新鮮雞
買回來用粗鹽洗內臟丶腸、雞全隻內及外,再沖水洗乾淨
滴乾水後全部放入電飯煲按煮 ...
謝謝, 咁就真係最全。

子爵府

lily-of-valley 發表於 23-12-28 10:42
大嘅街市, 我見有新鲆雞賣。 但成日要清潔檔, 一個日有幾日清潔就唔開, 你去睇吓先。

但若劏好的冰鮮 ...
thank you thank you.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊