論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說我呢個姐姐, 在港4年, +完埋我呢份約就已經第6年, 本來佢今個月26日就會返印尼, 唔再續約, 一心諗住好頭好尾送佢走啦, 點知條友仔今晚又發癲, 故事如下:mouth:mouth:" />

咁我同個仔換片時整濕左張床, 重發現佢冇照平時咁舖張孕婦床墊响床單下面, 咁張床褥就己經濕哂, 經己好心急, 咁就過隔離房拿床墊啦, 問佢放左去邊, 佢訓响床掛住講電話, 懶啋我老公, 我老公問佢, 你冇舖到墊咩, 佢話有啊, 咁都算..

跟住問佢床墊同放左响邊, 佢就九唔搭八, 跟住我老公出左佢房繼續搵時, 佢條8婆就扔張床墊出來地下, 然後閂門, 我老公咪話佢你明知我搵緊, 你做咩扔出來, 佢跟住話咁你而家要唔要吖?我當時抱住個仔, 我就加把咀, 姐姐. 你唔可以咁講嘢! 然後我老公就同佢講, 咁好, 你都唔想做咁你而家走, 姐姐就話好啊, 走咪走, 咁佢就立即執野, 速度快到15分鐘內出得門口果隻.

咁我地咪打比個agent囉, 打左3個字, 終於找到個agent, 咪同佢講唔好意思了, 半夜要你接番個工人, 我地而家帶佢返黎, 個agent當然110萬個唔願意, 又話仲有几日, 又話而家咁夜....
呢個姐姐一出門口, 飛快咁搭(車立)落樓, 9秒9自己飛上的士, 仲要我老公另一架的士追住佢, (大佬, 我要押佢返agent度, 唔係比佢放假, 呢几日佢有咩事, 我重要揹飛) 原來佢諗住去差館喎(agent講番出黎, 仲話我地唔比佢放假果d冇補$比佢)
當我老公離開時, 我就打比agent同住講唔好意思外, 仲問下有冇d工人咁冇禮貌, 咁唔識尊重人, 比你你工人扔响地下比你, 仲問你咁你要唔要丫, 你會奌啊?仲講埋以下几單case.

查實事件己經好几次, 有一次我老公夜左叫佢晾衫, 佢就扮聽唔見, 咁我老公仲問佢, 姐姐你唔係同我景衫咩? 佢仲當佢透明, 繼續訓响床講電話, 咁我老公咪自己景囉, 我跟住行入佢房, 望下佢, 佢就話你掛响度先, 我陣間同你晾出去, 都唔係話幫我地晾添.我都算

咁另一次, 我老公返屋企發覺屋內反鎖左, 咁咪襟鐘叫佢開門囉, 佢就走黎門口話, 你自己冇帶鎖匙咩, 我老公話: 唔係冇帶, 係你反鎖左, 佢話你自己開, 我唔得閒, 我老公咪話, 你開門啦, 你反鎖左我點開啊. 終於搞左一輪, 姐姐開門了, 仲要話, 唔係我鎖架喎, 係你個仔鎖架, 我老公就話, 個仔得十几個月大, 點鎖度門啊, 呢條姐姐跟住就行左去. 我事後又冇再問佢

又話說上個月, 當我老公打算同佢訂機票時, 同佢訂左耶加達航空啦, 點知佢話, 我唔呢間架, 我要搭國泰, 咁我地話, 下你唔搭呢間啊, 佢話, 我一早同agent講左架啦, 我唔會坐呢間架, 咁我話你唔會想同多d同鄉坐咩, 佢話, 其他人鐘意唔代表我鐘意, 我問人買囉, 你地一係咪補錢比我囉, 總之我唔會坐其他航空公司, 咁好, 我地又買左國泰比佢. 我自問對佢几好, 見佢話走, 要返去生bb, 我仲買野比佢同bb, 食咩都預佢一份. 又叫佢日後大肚要點, 仲諗去送佢機, 佢每朝出去拿送(我奶奶買送的), 都要個几鐘, 我又冇講過咩, 我諗住交得個仔比佢, 咪信佢多d, 對佢好d, 但倒頭來都要不歡而散.............唔知點講, 總之心中有團火~

[ 本文章最後由 bebesilver 於 08-7-22 02:31 編輯 ]

複式洋房

查實另一方面我仲打算申請個菲傭, 家陣咁, 嬲嬲地, 不如留番响屋企自已湊仔, 好過求人咁

複式洋房

佢個名叫 SRI SUMARNI

複式洋房

其實一直相處都知佢耐唔耐發癲, 但個仔佢又湊得几好. 所以一次又一次算數, 每次都諗住仲有几個月約啫, 得過且過就算, 點知越近完約就越冇心機越衰, 咁心諗好來好去, 同埋都知道有D工人衰D都仲有, 咁咪隻眼開眼閉囉, 我真係有比個心對佢架, 但最後佢咁樣我真係好失望, 好嬲佢..

複式洋房

經過今次的教訓, 我會不提醒自己不要再對工人咁好, 不應該太信任他們, 畢竟大家文化有太大差距, 以前常認為待他們好些, 讓他們融入些, 到最後願來只是自己一廂情願, 我亦相信有很多苦主好像我們一樣有過這些經歷, 如你所說, 自己最心愛的兒女亦交托了給她, 又怎會對她差呢? 但或者她一早已有不滿, 有了計劃, 只是我們不知道而已.
但人非草木, 我都需要時間去適應, 很多謝你的關心! 謝謝!!

複式洋房

佢個名叫 SRI SUMARNI , 樣子娟好, 我真係唔識看人 , 我身邊未請過工人既親朋戚友知道都話看唔出, 跌眼鏡, 但請過工人既就話太"林", 同叫我咪再咁蠢, 咪以為對佢地好佢地會調得番頭!!

首頁

尾頁

跳至