論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Ochowny 發表於 20-7-11 09:28
請問有冇媽媽好似我咁,因為有兩個小朋友係屋企,受工人氣苦忍?

近日連我陪月都投訴我姐姐,又懶又駁嘴, ...

有,I have been there. 你睇我舊posts, 好多呻我受了幾多工人氣,幾個菲都公主癌,或者當我白痴,當我水魚,貼錢買難受

我仔升中,現在疫情關係我同c6可以work from home , 家中黑面神九月中完約,我提早一個月release 佢,怕哂班菲

公爵府

Ochowny 發表於 20-7-11 09:28
請問有冇媽媽好似我咁,因為有兩個小朋友係屋企,受工人氣苦忍?

近日連我陪月都投訴我姐姐,又懶又駁嘴, ...

佢可以令你心情影響到早產,可想而知幾差,可否考慮搵本地家務助理幫住先?疫情過後再搵工人?我怕你頂唔順,識人差點被工人激到抑鬱,我每次被現在工人黑面,駁咀,勁串樣激到血壓上升

你個工人幾時完約?

公爵府

nat2009 發表於 20-7-11 17:23
係咪本地就係咁?

以前啲人爭請本地完約,完約四年嘅非常吃香,但近年完約嘅工人非常串,好多人情願請海外菲,尤其係中東做過嗰啲,但好唔好都係睇彩數。

公爵府

Ochowny 發表於 20-7-12 11:13
多謝大家。

今日因為佢既事(佢聽晚煮大食會份量餸菜話今日要拎出去)同我老公嗌交。個黑面神我真係唔敢話 ...

好明白你心情,好彩佢對你女好,有無坐低同佢傾下?

公爵府

Ochowny 發表於 20-7-17 19:01
回覆 tru1234 的帖子

我有同佢坐低傾過。但係菲傭真係唔講得,我用最溫柔嘅語氣講小事,例如話麻煩你煮菜 ...

菲姐係好奇怪,你好聲好氣同佢講提下佢,佢地都好唔鐘意,但我地係雇主喎,出句聲都唔得...話到底,佢哋自尊心好強,我覺得佢地唔忿氣同香港女人打工囉

首頁

尾頁

跳至