烹飪搵食

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

原文章由 happykklam 於 08-3-14 23:42 發表

可能真係d yeast出左樹呀!mouth:

我仲諗住分一半比sandy添!
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

大宅

原文章由 vizzi 於 08-3-14 23:42 發表
上次都係用呢包酵母呀

我mix咗d新嫁!

大宅

原文章由 sandy816 於 08-3-14 23:42 發表
師傅:
你得閒理我未呀

典啫?

大宅

原文章由 sandy816 於 08-3-14 23:46 發表
我想反雙色曲奇..但仲未豬用咩譜呀

我個頻度超强,係你冇溫豬咋,darling唔該你話佢知,佢話要反雙色cookies我有幾細心咁對佢!

大宅

原文章由 happykklam 於 08-3-14 23:50 發表

唔好反雙色住喇,反普通先la~

我試咗mousse,真係輕d嫁,"畢"入裏面都有好多窿,但唔夠甜,依加去改(recipe)甜d先。

大宅

原文章由 小天使Angel 於 08-3-14 23:54 發表
我啱啱又整左咖啡mousse, 不過一定失敗喇今次, 我魚膠分量1.5茶匙睇錯左做湯匙呀 呢鑊真係杰喇

吓!今晚d煲咁大ge?!

大宅

原文章由 sandy816 於 08-3-14 23:53 發表
我見到,,d相教摺曲奇.但冇講落咩料麻

材料:牛油300g、糖粉300g、麵粉600g、egg2pcs、
可可粉3Tbsps、麵粉3Tbsps、淡奶2Tbsps
造法:
1.先將麵粉篩勻
2.牛油室溫與糖打至奶白忌廉狀,加入eggs再打勻,加600g麵粉搓成粉糰。
3.將粉糰分2份,其中1份加可可粉3湯匙及3湯匙麵粉搓勻。
4.先每份(黑、白各1)取1/4擀成1/4cm厚的長方形做皮,其餘粉糰擀3/4cm厚長方形做格仔條用,全部雪片刻。
5.將3/4cm厚的麵糰塊切長條。
6.然後跟圖去砌,用淡奶黏合。
7.砌完再雪2hrs或夠硬,切成1/2cm厚片,排在牛油紙上焗18mins(180度)。

[ 本文章最後由 syc204 於 08-3-15 00:24 編輯 ]

大宅

原文章由 小天使Angel 於 08-3-15 00:01 發表

都食得番既, 係杰d姐mouth:mouth:" />
你輕身個個係點整ga

用番我頭先post rocky road個譜,魚膠粉改7g,雖然輕佐,但唔係我想要入口即溶,一陣風個d。

[ 本文章最後由 syc204 於 08-3-15 00:25 編輯 ]

大宅

原文章由 sandy816 於 08-3-15 00:09 發表

http://www.baby-kingdom.com/attachments/2008/03/117919_200803150008351.jpg
:igi ...

好壯觀!
睇落你呢幾日都好勤力入貨,實行做呀戊咁款bor!

大宅

原文章由 sandy816 於 08-3-15 00:09 發表

http://www.baby-kingdom.com/attachments/2008/03/117919_200803150008351.jpg
:igi ...

你包朱古力粒可以反朱古力果仁餅,易d,好快焗完!

大宅

原文章由 sandy816 於 08-3-15 00:27 發表

C去開工先

我等你玩到成功搓完先瞓。

大宅

原文章由 sandy816 於 08-3-15 00:29 發表
典搞架

牛油240g、糖粉/砂糖120g、麵粉320g、egg 2pcs、可可粉2湯匙、朱古力粒120g、果仁120g、發粉1/2茶匙、梳打粉1/4茶匙
1.所有粉料mix及籂滑
2.牛油糖打至奶白忌廉狀加蛋打勻
3.(1)+(2)搓成糰混入果仁同朱古力粒,雪1hr或挻身
4.搓成2cm直徑球狀,略按扁,放牛油紙上焗20mins(180度)或金黃

**共60pcs cookies

[ 本文章最後由 syc204 於 08-3-15 00:44 編輯 ]

大宅

原文章由 小天使Angel 於 08-3-15 00:31 發表

我想像唔到個咖啡mousse係咩口感
等我下次整黎試下先

唔緊要,衰咗下次先有滿足感

大宅

原文章由 happykklam 於 08-3-15 00:40 發表

甘妳見到我個d一定C左喇~mouth:

我係諗唔到有咩你係會冇lor

大宅

原文章由 happykklam 於 08-3-15 00:48 發表

darling,賣笠搓完仲識識上來呀?

咁...........好瞓唔瞓好?
呀,不如你等佢!

見到佢,我諗起我上年讀ing中二時,嗰年cookery全年教整cakes同cookies好開心,我日日反cookies又係癲咗咁,依加見到cookies同牛油都好驚。

大宅

原文章由 小天使Angel 於 08-3-15 00:51 發表

咁咪成間蛋糕材料專門店咁囉

靜雞雞爆你豬,佢tart模都超過100pcs!

大宅

原文章由 小天使Angel 於 08-3-15 00:51 發表

咁咪成間蛋糕材料專門店咁囉

你冇聽佢講"朝日"都比佢頂到摺咗咩?

大宅

原文章由 happykklam 於 08-3-15 00:50 發表

有,岩岩發現左無mango香油!

喂,你有冇星形、心形、圓形........長筒吐司模?

大宅

原文章由 happykklam 於 08-3-15 01:02 發表

下,甘益我?佢唔上咪C~

我驚ing bor!佢唔知搞成典?

大宅

原文章由 happykklam 於 08-3-15 01:04 發表

妳反我咩>

真嫁!你等我,我摷比你睇!

首頁
12345...22

尾頁

跳至