跳至

首頁

尾頁

別墅

8月3日開學啦. 我小朋友返上午班.問過老師原來頭一個星期只係返1個鐘. 好似要一個月後才會返足3個鐘. 唔知係唔係呢?

別墅

我問過其他朋友,原來大部份學校都係頭果個月返一個鐘,睇吓小朋友的識應然後再決定係咪比佢返足鐘. 至於校服. 就算即時有人幫你度到返學時可能都未必ok. 因小朋友可能高咗. 至於地方: 我老公都覺得好dirty. 我同佢講最梗要做足清潔就冇問題,學校都好多年其實都應該買過d 新的.

別墅

哎呀!!我都唔記得要book校車.

phsara,
係咪全部地區都未有校車呀? 係咪要等到9月先會有呢?

別墅

學校都係比趙先生電話我. 我打去問原來佢只做TKO, 我要由TKO去順利村呀. 都仲未搵到唔知點算呀!

原帖由 phsara 於 09-7-28 14:13 發表
我係魷魚灣村住, 唔知道其他地區, 你可以打電話比校車叔叔:趙先生查詢吓.

別墅

唔知有冇返N1 上午班 B 班的呢?

別墅

係喎你小朋友讀上午班的係咪都係 B 班呀?

原帖由 塵大聞 於 09-8-7 12:14 發表

你係邊位同學仔

別墅

我住將中的. 我99揍, 佢住順利村的. 都5知點算好.
咁我地咪同班同學囉. 呀囡叫姵言. 你個囡叫咩名? 我地下次可以相認呀!!

原帖由 塵大聞 於 09-8-7 12:22 發表

係呀~ 我個係囡囡, 你呢?
點解住順利村入到黎將軍澳讀?都好遠.

別墅

呀囡返咗頭果兩日就冇返到. 下星期一正式上堂. 呀囡第一日冇喊, 唔知點解第二日就喊搵dady要出課室.搞到我心都亂晒籠. 想問放學係放幾點呢? 我要同99講去揍呀囡放學. 冇校車我都唔知點.

別墅

我都 PM 咗比你

原帖由 塵大聞 於 09-8-7 15:12 發表

我pm左你

別墅

呀囡冇返一個星期啦. 昨日再返學我初初都驚佢喊. 點知佢冇喊都放心. 今日直接同佢講 bye bye. 之前驚佢喊冇同佢講個bye bye. 我星期六冇比佢返學. 因有99揍. 想問吓大家知唔知星期六係咪返去學嘢. 定淨係返去玩? 重有我個囡呢排唱太陽伯伯你去咗邊. 我諗學校應該係唱呢隻歌啦.

別墅

唉~~好耐冇入嚟talk 啦. 呀囡兩次的生日會都冇出席. 因兩次都咁岩病咗. 我個女由開學到依家都係返一星期學就病一星期. 今次最長由上星期四開始病發燒到今日足足燒咗七日. 都好心痛同擔心. 都驚佢返學又嚟過. 我每次都係等佢完全冇流鼻水同咳先比佢返學. 呀囡就冇你地小朋友學倒咁多野, 因返學小過你地 d小朋友. 同我想問你地小朋友係咪冇發燒就比佢地返番學呢? 因我99同我講,有家長去接放學時老師會同d家長講個小朋友仲有鼻水同咳. 咁唔怪得之 d 小朋友咁易病啦.

別墅

有日我問呀囡有冇識倒同學仔. 佢答我"林卓瑩"好乖. 有時佢又話"林卓希"好蟻(唔識打). 我問佢男仔定女仔,佢答我係女仔. 有日佢話"黃嘉謙"好好蟻(唔識打). 我問佢點蟻, 佢答我話上堂瞓覺. 其實係咪有呢d 同學及事情發生,都係要老師先知啦.

別墅

各位~有冇考慮K1出九龍塘或其他學校讀呀?

別墅

著學習褲. 學校會話比你放定幾多條褲在書包內. 我搵個保鮮袋入2條學習褲,一條內褲, 一件低衫及一對襪. 另每日返學記住聶一條手巾在背脊比佢地吸汗,因玩時會流汗. 記住在個袋寫上姓名. 因呀囡已經唔見咗一包. 到依家都未搵返.另學校有冇同你講要放定3套衫褲在學校? 我個囡頭果個月放學時都換咗便服! 我每日去到學校門口都會同佢著學校的外套才進入學校. 因裡面的冷氣都幾大呀. 呢排天氣都涼咗,同小朋友著對長襪呀!!

原帖由 kelvinli0311 於 09-10-24 13:55 發表
我囝囝11月開始番n1,但佢仲未戒片,我想問各位媽媽,第一日番學囝囝係未要穿易穿易除個d片?同埋駛唔駛放多幾片入書包?

別墅

著學習褲. 學校會話比你放定幾多條褲在書包內. 我搵個保鮮袋入2條學習褲,一條內褲, 一件低衫及一對襪. 另每日返學記住聶一條手巾在背脊比佢地吸汗,因玩時會流汗. 記住在個袋寫上姓名. 因呀囡已經唔見咗一包. 到依家都未搵返.另學校有冇同你講要放定3套衫褲在學校? 我個囡頭果個月放學時都換咗便服! 我每日去到學校門口都會同佢著學校的外套才進入學校. 因裡面的冷氣都幾大呀. 呢排天氣都涼咗,同小朋友著對長襪呀!!

原帖由 kelvinli0311 於 09-10-24 13:55 發表
我囝囝11月開始番n1,但佢仲未戒片,我想問各位媽媽,第一日番學囝囝係未要穿易穿易除個d片?同埋駛唔駛放多幾片入書包?

別墅

別墅

呀女入學時都未介. 返咗一星期倒,佢在家都自己去pot pot . 之後都唔比片佢著同佢講要vv就自己去 pot pot, 初時都忍不住. 現在只係瞓先著. 初初唔知係咪冇咗條片冇安全感. 成日都話要著片,同佢著咗片,但一要去,佢都會除片去pot pot 到痾. 真係唔明.

別墅

呀囡呢兩日都係咁,起床時片是乾的. 始終都係唔敢比佢唔著片瞓呢. 唔想搞到成床都係尿. 就算用床毯因依家d 尿好大篤.哈哈

原帖由 roccolamar 於 09-10-27 14:54 發表
呵呵!初時我個仔都係咁,好鍾意呵係條片到,後來慢慢才習慣。但瞓教時問佢唔著片好唔好,佢就話要著,但好多時條片都可以是乾的,就是沒有安全感。

...

別墅

今日學校開萬聖節Party, 你地有冇同小朋友扮靚靚返學呀? 我幫呀女著咗件南瓜衫. 起初點都唔很著. 我話係紅蘿蔔佢先很著咋. 接放學時冇扮靚果 d 小朋友唔知係咪學校幫佢地在面上晝咗一 d 圖案呢? 我今朝見到園校都嚇咗一跳,見倒園長的裝扮好潮呢!!!

別墅

其實都係大人做嫁啦. 唔通小朋友自己識寫REPORT 咩!!我都係灌輸比呀囡知.呢D 叫植物, 佢地都需要食野同飲水才可生長. 同話比佢知它們都有生命唔好亂禁踩踏. 不過呀囡本身都驚草. 唔知點解佢好細個時已經話驚.同佢去公園有草地佢都唔很落地.有日帶咗佢去寶康公園放咗佢落地唔很行仲大聲話好驚. 真係唔明解.

首頁

尾頁

跳至