爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我在沙田駕駛學院考中期試 (得左啦!) 又要繼續努力路試 (請各位指點)

我下星期三考中期試啦!

請大家指點,我有什麼需要注意?程序如何?

下星期可能落雨,我應該注意什麼?

複式洋房

Re: 我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

:-( :-(

複式洋房

我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

hkchina2000 & holiday

多謝你地鼓勵呀,好warm和感動,我會比心機和冷靜平安D。

holiday

好彩有你教橋,等我學路試課程時,用你個方法。我而家淨係考泊車掉頭斜路。
我覺得自己視線運用唔多好和唔多熟!

"無野難得個生仔. 所以考車牌唔會太難. 放心"
我覺得你這個比喻,妙!妙!

祝你地有個愉快的週末!

複式洋房

Re: 我在小瀝源駕駛學院考中期試,請前輩指點迷津。好緊張呀!

多謝你地鼓勵和提點。

我今日中期試得左啦! (不過好緊張,緊張到考試入波時做錯左D動作,parking 時,考官又落車睇位,跟住好木獨咁上車,唸住可能肥佬,好sad咁取成績),最後知道OK,好似發夢咁,唔多信,望左張成績單好多次。

學院師兄師姐:

有邊D好的駕駛導師?等我跟佢地學習路試課程。

複式洋房

我在沙田駕駛學院考中期試 (得左啦!) 又要繼續努力路試 (請各位指點)

師兄 — BB爸爸

"我個兩個導師,係820同3603,不過820導師係part-time,時間會難就d"

多謝教路,師妹遵命!

複式洋房

hkchina, meggi and holiday.

多謝晒你地既支持!(人間有情)

我會繼續努力。如果你地想起有乜野事要我學路試和考時要注意,就入黎教下我。

學左車,先發覺自己對機器低低地 希望學掂。

複式洋房

Nicole_Mom

多謝。你都努力,比心機。考完筆試,就可以揸真車。

你上完模擬駕駛,覺得好玩嗎?我個時覺得自己好似玩遊戲機。

今個星期考完筆試,上黎報喜呀。

複式洋房

緊張...正常既。當日我都有緊張

不過放心,我過來人身份話你知,D題目真係唔深。我D friend 都係早個幾禮拜前考都得左。

佢地有本書仔,你有無睇過,睇過應該OK架。努力,明日等你好消息。

複式洋房

Congratulation!!!!!!!!

大家努力

複式洋房

Nicole_Mom

我多數都係夜晚,因為可以唔駛請咁多假來上堂,大約有3堂是在日間上。我經驗實況是上慣晚上,到我日頭上堂時,覺得易D。

我個陣時星期六,就好full,所以唔多時間有得揀。

我無upgrade"智專"呀,又要加錢。我見佢地普通課程揸的車,model架架一樣,應該分別不大,所以覺得專車與否,都不大問題。另外時間得45分鐘又少D。

Book 堂難唔難?,我學中期試時係暑假,多人學,所以靚時間就真係難book D。我就一次過book晒所有堂,咁樣,較後的堂可以揀D自己喜歡的時間。因為逐堂book, 有可能要揀D剩餘的時間,時間未必咁理想。

話時話,學校都幾hard sell 智專

複式洋房

喜喜兒

你好,歡迎你加入。

比心機,筆試真係不太難,唔好太擔心。有緊張都正常既,我都有

我個時,剩係讀a sir 講個D。成本讀?我驚我蠢蠢地,記唔到。

複式洋房

喜喜兒

"考筆試時有無出到嗰d(out of a sir 講個D)題目呢?? "

無喎!讀個D考個D架

複式洋房

喜喜兒 寫道:
呀...你地有無上到筆試班(免費&唔駛book)? 值得上嗎??

老實講,如果唔駛返工得閒,去下都無妨,又唔駛交學費,當去下街

但如果專程請假去,就 ?-( 唸下啦先)。好多人,自己睇完書仔去考,都考到啦!

複式洋房

喜喜兒

唔駛客氣,祝你pass。

複式洋房

小瀝源駕駛學院學車

BB爸爸

想請教你,現在我編緊學路試的課堂,其中有兩堂是孖堂(第5,6堂),路試課程只學10堂。

會否這孖堂,我其實要一次過學兩條考試路線(即每堂一條),會否好混亂和難記?需要拆開上嗎?

其實學一條路線,學幾多堂架?

初上第一堂,是否已經出街啦?

現在學3條路試線:銀城線,大涌線,河畔線,你地個時係唔係都係學這3條架?

複式洋房

小瀝源駕駛學院學車

BB爸爸

唔該晒。

複式洋房

Re: 小瀝源駕駛學院學車

恭喜!!

我學漸進的,是每星期學兩堂。

複式洋房

A sir 中途就無request補鐘,不過臨近考中期試 最尾個兩堂就有叫我補鐘,話好D。不過我就無安排,上完晒原本十堂就照考。

所以我照足書仔schedule 上的。

複式洋房

露比媽媽

我地普通課程 (非智專),每堂是55 mins. 所以我地有時只上一堂,有時上孖堂 (連續上兩堂)

首頁

尾頁

跳至