婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

hi 各位阿靚!
呢排好多節目,全部係金食,隻朱腩肉走左出黎、死火....又 不過 I DO MIND 因為大家因為呢個原因,會出黎見面跳下的太極FUNKY
仲有1/1號,都玩得好開心,呢排我老公陪多左我出街,好似冇咩發作、好GOOG LUCKY
眼影姐姐作死 、張我的SPECIAL愛好講出黎,好丑怪 

大宅

卡B加油!你返來可以給我信心了。
各位新朋友,我有驚恐巳7年了,藥就食了年幾,醫生見意 最近加了藥,因為呢倫太燥,但無損我對康復的信心。
你地的經歷我真係好明白,但信心就是力量,大家可以克服呢個病,。有時間可pm我,記住吳係得自己一個面對,我地係panic team member

大宅

呢倫的天氣又濕又局,個人好辛苦和好易病,今日星期日本應帶仔仔去disneyland、嘩!一訓醒個頭痛到爆、阿仔又發燒''工人又放假'''好彩老公off可以幫到我、一訓又訓左半日、
上星期阿仔學校爆腸病毒仲上左報紙、巳經停課、古吳到兩日阿仔就黎料!阿仔同我一病就好易發作天氣警告驚恐訊(春天 -紅色 夏天-黑色 秋冬-係黃色

大宅

hi!我呢倫做左好多自己吳敢做的事,克服我坦心事,例如可以獨自帶仔仔出街,上星期日大家導過一個開心的週未,係各位姊妹給我信心,旅程中因為等車有的緊張,最後都食左一粒藥,如果以前我可能巳想放飛機, ,我有驚恐症巳經7.8年,係呢1.2年認識你們令我覺得安全惑大左

大宅

hihi

好奈無黎呢道留言,而家上黎多左好多新症、哈哈!講笑:lol 我又自我介紹、我巳有驚恐8年、當時吳知係咩黎、我回憶可能由細到大,潛伏在我腦裹、之後長大濾積的經歷而來、因為由細到大我都好驚死、發現自開始有這病的是結完婚、老公因返通宵班、每晚只有自己訓,初初真係吳習慣、仲驚都著了燈同電視先訓到,之後發覺身體一日比一日差,心跳呼吸困難,試過一次休克、驚慌到我簡直相死、所以身上一定有技白花油、連生bb都帶入去哈哈從此之後我就咩都驚、連車都開吳到、什至有次我妹夫開車我坐車、從前我好喜愛飛車、他那次我驚到喊出黎叫停、令大家到漠名奇妙、點解我會咁細袒、以後嚴重到坐咩車都驚、有次坐巴士係緊張到肚痛要落車開大、之後改坐mtr、但一入車廂我就驚到走出黎、惡性從環、每次出街都肚痛、好驚坐車而成日放飛機、

大宅

第1節完、下次再講

大宅

就咁巳折磨了六、七年,以後除左返工就邊都吳敢去、從前的我就係無必要都吳敢出街,去睇家庭dr,都係給我食鎮靜懠,金本無幫助。後來有了bb、一直都安好、只是簡仲發下作,我認為意志可以戰呢種奇怪心理病、、但完來答案係不可能、不正事只有越來越嚴重、爆發出黎係好恐怖

當時阿仔出世' 日喊夜喊、每晚6點喊到8點,巳經精神崩潰、及思想都好負面、兩個月內炒了2個工人、成日覺得人地會抱走我仔或蝦佢、請不到人迫往左個大陸、他講左句我仔直3万元、我立刻炒她,

大宅

好眼訓、
第2節完

大宅

之後果8個月就停工自己獨力照顧仔仔,那種壓力係大到我好難想像,我連帶他去買一點野都好辛苦、好驚自己會暈發作、如無辨法要出街的情境、會處理好立刻回家、個陣心情會想我念一世都會咁過,
之後仲慣例出街前都肚痛、就兩年前一次嚴重到連續3個月都肚痛肚瀉、我睇了無數個dr都話腸胃炎、但每次睇完一個又一個dr都沒有好轉、廋了6kg、當時實在太怛心,於是我去腸科專科、他見意我照腸、嚇到我全身不停打震、 在等待入完的日子、因為要等兩星期要做、我每晚都訓得吳好及或失眠、我怛心結果我有事、阿仔點算、。
我上網看到呢個topic,同我病大似、又係會好驚死、不能獨自困在一的地方、如車廂或家裏、懷疑自己有驚恐症、因為我生理心理接近崩潰、我去見精神科、他說我係抑鬱、焦慮、那時我開始要食血清+鎮靜懠+晚上加安眠藥、初初食個仲辛苦感受、令我發作更密、又吳知點解我肚仲痛得厲害、有日我又呵又痛dr寫紙即刻我入院,入到院簡直係惡夢,雖然佈告係無事、但過程好難受、以後聽到醫院兩個字我就怕怕。

大宅

因為實在太辛苦、服了兩星期就自行停藥 嘩!仲死好似坐過出車咁發到七彩 之後我認識到呢個blog的朋友後、他們鼓勵伕持及經驗、我決定重新服藥、我涯過初初最辛苦的皆段、食了年幾藥我巳經減了好低量份量、最開心而家坐車、船都無事、而家可以自己帶仔仔出街 我真心多謝認識我的朋友、不厭其煩聽我的夜半驚魂、能夠身邊咁多人明白自己真係信心好大的,係神的恩典、
下星期到我匆出香港、坐我最怕的飛機、雖然心情好緊張、但有你們的鼓勵、一定開開心心返

大宅

因咩事入醫院station 571

大宅

我之咪同你一樣、停左再食返,好似鬼上身,非常恐怖,而家好好多、好以重生一樣。

大宅

其實同心臟無關、係因為我地太留意心跳同過份呼吸(因為太緊張同驚),令到呼吸不暢順、會心跳加速、只要心呼吸、保持平靜的心情、好情回復正常

大宅

我以前都以為有關,但就算冇飲、都會心跳、呢種係驚恐症帶出的錯誤想法、係焦慮的一種、、例如有的人去一的地方、或乘搭交通公、身體都會有不適的道理一樣。

大宅

原帖由 honeysara 於 09-10-13 08:55 發表 呢樣都係我們的通病,邊到是舒服就認為邊到有事,同好驚死,係焦慮症的常見負面思想。

我一直都希望自己可以控制住自己的情緒, 但我就重複緊station571的驗身情況, 不斷懷疑自己有病好怕照鏡. 臉黃, 身黃就怕自己個肝有事. 有小小病徵我會即刻上網check吓我有可能係邊種病. 出街好留意人哋的膚色, 點 ...

大宅

原帖由 honeysara 於 09-10-13 22:00 發表
呢樣都係我們的通病,邊到是舒服就認為邊到有事,同好驚死,係焦慮症的常見負面思想。

絕對同意啦!我都唔信自己係情緒影響身體,不過我好怕去body check因為好怕個report係有問題. 我好勤力去睇中醫不過都冇進展. 見倒好多post話邊個中醫好我又去試. 個個人都話我臉色好差 都唔知點算? ...

大宅

之前生完仔仔成日肚痛、以為自己就死、而家個仔3歲幾都未死、

大宅

[quote]原帖由 honeysara 於 09-10-13 08:55 發表

是不是你太多野怛心、又食得是好又訓得差、更會面色差、要正視你的心理及生理健康、先能夠解決問題

大宅

[quote]原帖由 honeysara 於 09-10-15 08:54 發表
你的焦慮都好多,或會變成病,都係找專家幫助、之後要靠自己信心努力,不要放棄、加油。

首頁

尾頁

跳至