自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆:大圍標

做業主一定要主動參與所有業主大會,乜都要知,親自投票。要明白有啲維修工程其實係管理公司去做,但佢地好多都係博香港人乜都唔知唔理,借啲2就叫你大維修

新舊屋苑都會有呢啲問題,避唔到幾多

HoneyBee30    發表於 16-10-8 06:02

子爵府

畀面勳章

引用:最重要係業主立案法團做到野,住戶齊心,另

原帖由 gm147 於 16-10-05 發表
最重要係業主立案法團做到野,住戶齊心,另搵政府同區議員睇實。

我個舊屋苑就黎做完大維修,我拎左四萬五 ...
絕大部分法團,區議員,管理公司都有鈎結我果度個區議員,直頭當反對聲音無到,投票結果係反對大維修,都要再幫法團,話居民既反對聲音係搞事。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-5+17:36+

原帖由 狐朦 於 16-10-05 發表
邊個屋苑咁黑暗
前幾日新聞有報,大家真係要知多啲呢啲事。

最大例子:沙田翠湖花園

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:pauline_c+發表於+16-10-5+21:15+業

原帖由 濛查查 於 16-10-05 發表
唔係開一次半次會,就可以知道全部,我自己有乜想知,就打電話去管理處問經理,再唔係直接打比法團主席!
...
我地屋苑本身都係由十幾個街坊發問題,由印單張去洗樓,自己搜集資訊,再次次開大會去剷兼質疑舊法團所做既野,我就係見有張紙係鐵閘先知有咁既事發生,再開始留意同加入反維修陣營

好老土果句,團結。
另外,你可以搵林卓廷幫手,佢係反圍標大聯盟,同佢請教同打探下屋苑有無問題

子爵府

畀面勳章

佢地做得呢啲,肯定有大量鐵票/授權票/大業主/同地產夾種票。落去開大會係知得唔多,但唔出席一定輸,甚至被授權

佢地要幾狼有幾狼。所以做業主既責任同義務一定要清楚做足。佢地可以咁狼,就係睇中香港人乜都唔理唔緊。到真係發現果時已經比人放哂血,喊都無用

翠湖真係好例子,大家真係要睇下相關新聞

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-5+21:58+

原帖由 taiwoon 於 16-10-05 發表
係真的要非常團結
當中過程可能仲會非常困難
不過太和已經係一個成功既好例子
我地都成功左真係長期抗戰黎

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-5+21:58+

原帖由 濛查查 於 16-10-05 發表
屋苑入面,好多都好似自家自掃門前雪,得幾個人真係有心做嘢,叫佢地洗樓,又話唔得!派單張,又話驚比人 ...
小心有鬼,我地果度有件肥婆係鬼,初初扮好,好多意見,但做起野上黎/其他人有意見就ban。另一個屋苑都有咁既人出現

子爵府

畀面勳章

引用:回覆+gm147+的帖子其實有咩方法可以組倒隊,

原帖由 1314625 於 16-10-06 發表
回覆 gm147 的帖子

其實有咩方法可以組倒隊, 可比信落人地信箱嗎? 保安會阻止嗎? ...
已有案例係可以入信箱,佢阻你/意圖或企圖了信箱,即報警。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-5+22:27+

原帖由 濛查查 於 16-10-06 發表
可否分享下
想知啲乜?
記得唔好搵民x聯就得

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-7+16:17+

原帖由 濛查查 於 16-10-08 發表
可否分享下過程係要點做?因為好多街坊都未知,人手亦唔多,業主大會點預防種票?除咗搵區議員幫手,因未 ...
區議員你要小心,尤其偽獨立既人。因為唔知你屋苑係咩情況,你盡量搵啲有問題地方出黎(文件,會議紀錄,維修資訊,區議員資料等等),再去搵林卓廷議員同相關組織幫手,尋求協助。

資料copy from林卓廷fb

全港業主反貪腐反圍標大聯盟 (Facebook專頁)
反圍標熱線:2855 0444 / 9711 4669
電郵:[email protected]

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Ming_shirley+發表於+16-10-7+16:17+

原帖由 濛查查 於 16-10-08 發表
可否分享下過程係要點做?因為好多街坊都未知,人手亦唔多,業主大會點預防種票?除咗搵區議員幫手,因未 ...
以我所知,我地最初班街坊都係自資印單張入信箱鐵閘,係大會同舊法團嘈,不停問佢地點解會咁咁咁

到我地加入人多左好多,開街站,whatsapp group(一定有鬼,防唔到,大家都係見步行步)洗樓等等

子爵府

畀面勳章

大家比「反對大維修」呢幾隻字誤導左。係開始招標顧問公司時,已經係佢地圍標既第一大步,發現問題最好係呢個位置stop到。

千萬唔好等大維修開始先做野,已經太遲。報左每户維修價仲遲,真係發現有問題,唯一可以翻身就係業主齊心投票反對是次大維修。

icac曾經比過advice我地屋苑,咁大規模既屋苑,顧問費用唔應該低過某個數字。簡單講,顧問費用可以睇到啲端倪。

首頁

尾頁

跳至