自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔年初証實患上糖尿1型,要長期注射胰島素及好好控制飲食
由病發初期到現在亞仔都好樂觀,有時比我和老公更樂觀
佢知道而家有病已經唔同其他小朋友一樣
例如每日要早D起身打針,先可以食早餐
每晚食晚飯前又要打針
每日要抽唔同時段篤手指
每次要計好晒份量先可以食野
我見到佢真係好心痛,好心痛

今年亞仔剛升上小一
我知道佢好生性,平時食野都好聽話
放小息食既野都會依足我俾佢既份量黎食
但今天.........佢放學望住我同我講
"媽咪,,我真係好想食糖呀!D同學帶好多唔同既零食返學校食,我見到忍得好辛苦呀"

我望住佢既眼神,個心好似比把刀插住咁痛
其實我之前成日問點解亞仔會有呢個病
點解會係我個仔
不過經過醫院社工既幫忙
我已經向好既方面諗
其實有好多小朋友比我地更加不幸
而家我會積極學習,積極面對前面既挑戰
我要俾亞仔更堅強亞仔才會開心面對將來

其實亞仔既事有時都唔知可以同邊個傾訴
好似前幾日亞囡耳仔有事入院我收到大家既支持好感動
係BK令我感到人間有情,多謝你地

35C9  加油, 媽咪 !   發表於 11-10-11 01:14
jenniferzhu  加油  發表於 11-10-5 17:09

大宅

回覆 KT0603 的帖子

妳仔仔都好乖呀!

KT0603  每個小朋友都有真善美的一面,你的小朋友都會一樣咁乖巧  發表於 11-10-4 16:56

大宅

BigMac16 發表於 11-10-4 16:48
請問你點樣發現亞仔有糖尿病呢?我都好擔心呀
亞仔初初同我講好頭暈,成日都想訓覺病發果個星期一放學就乜都唔做,洗左手換左校服就訓
連佢最鐘意睇既爆旋陀螺佢都唔睇
一訓就訓到夜晚(1點訓到8點)
中間成日起身飲水,去小便
起身食好少野又訓
半夜一晚去3,4次小便
係學校又係咁,成日想訓,話好攰
之後佢班主任見議我去睇醫生
我初初以為佢個腦有事,因為佢成日話頭痛,頭暈
點知一check就check到遺傳糠尿1型

點解妳會覺得擔心?小朋友有徵兆?

大宅

mimi005 發表於 11-10-4 16:59
yes yes, thank you
佢都係 BK mami lai ga
my friend 初期真係 cry 至眼淚都干左 ar
而家我個仔用針筒我幫佢打都只係打2針遲d再d大轉筆型針筒到佢自己打都可能要打3針
聽到妳朋友個小朋友得2歲我個心好似比舊石扎住咁痛

大宅

妳地呢班bk媽咪個個都好衰,睇完妳地既留言我喊到收唔到聲!!
入廁所洗個面先,費是嚇親對仔女呀

大宅

monkeyhill 發表於 11-10-4 19:04
這是我代囡囡(她講我寫)給你和囝囝的話:-

我係"喜喜"姐姐, 今年升中一(11歲), 我在上年暑假時也患上了一型 ...
好感動喜喜妳都要加油呀!

亞仔給妳囡囡的話!

妳好呀喜喜姐姐,多謝妳既鼓勵,我都有參加協會,有機會同妳一齊玩!

大宅

bichon 發表於 11-10-5 01:49
我家姐都係糖尿病人,佢用過化糖貼,有小小效喎。佢之前睇左幾個中醫,作用不大,近期轉睇另一個中醫,已經唔洗 ...
想請問妳家姐係一型定二型呀?THANKS!

大宅

PowerNana 發表於 11-10-5 02:37
樓主你會否比個post 佢睇, 呢到好 Aunite 支持佢 ka, Big Big wishes ~~
有呀,妳地每位AUNITE既祝福我都叫佢自己讀出黎,佢每次讀完都怕怕羞羞咁笑,我好鐘意睇佢呢個表情,好鐘意呢種感覺,好多謝妳地每一位,love all

(10點後留言既姨姨亞仔聽日起身會繼續讀出妳地既祝福)

PowerNana  是 law, 仔仔乘, 笑番 la~~  發表於 11-10-5 06:07

大宅

∼星子∼ 發表於 11-10-5 03:02
加油呀~!!
你可以自己整下蛋糕仔,布甸~用烘焙代糖~叫做太古烘焙代糖。。烘焙店有得賣$2x一包~! ...
係咪2樣野都係烘焙店買呀?邊間?thanks!

大宅

tsznok 發表於 11-10-5 08:42
回覆 CCC11 的帖子

樓主, 你要堅強呀!
妳都要加油呀,祝妳小朋友手術順利!

首頁

尾頁

跳至