自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:真心唔明d人嘅仔女咩心態,仲話個女最近先

原帖由 168138 於 16-01-10 發表
真心唔明d人嘅仔女咩心態,仲話個女最近先開始比小小家用,睇到都為婆婆心
痛。
比家用呢D野真係要自細敎!細個唔教大個佢點會睬你

水晶宮

引用:Quote:sukiwong0511+發表於+16-1-10+22:39+

原帖由 人一名 於 16-01-10 發表
只可惜好父母太小,呢到的留言大部份都逼仔女俾錢自己要求回報.其實我想講仔女細個時俾左咁多開心你地已經回 ...
完全唔同意!

我自細呀媽已經教要交家用,呢個係責任,佢呢個教法係仔work, 所以我地成家包括兄姐好親好團結。現在大左發覺你愛錫父母,自然想比家用父母、買野送比佢地,仲開心過買野比自己,除非如果好窮就另作別論。

我現在都會敎2個小朋友將來要比家用我(最大4歳),其實交家用,等佢記得屋企,等佢自己知對父母責任心。

講真,托賴我嫁左個好老公,經濟算唔錯,除左自住外另外亦有2層樓收租,其實唔需要子女交家用比我,但如果佢地將來識做,我嘅資產都會比佢地,否則唔駛諗!

shmilu_kio    發表於 16-1-11 09:36

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+16-01-11+發表完

原帖由 fukuoka_saga 於 16-01-11 發表
4歲就教佢地俾家用?omg你覺得俾了家用就有負責任?咁個個月俾錢但一年只見一次,有冇負責任?
口 ...
你愛父母,自然想比錢佢駛,起碼我係

但如果你好窮,就另作別論!

我經濟上好ok, 3層樓2個車位,但都一定教小朋友要比家用,佢比我,我會同佢買磚頭,如果唔比,我嘅資產都唔會比佢。

你咁偉大咁需要子女比家用你,值得表揚,想必佢地將來都唔需要點探你2老,真偉大

水晶宮

引用:Quote:原帖由+fukuoka_saga+於+16-01-11+發

原帖由 eggcarol 於 16-01-11 發表
你愛父母,自然想比錢佢駛,起碼我係

但如果你好窮,就另作別論!
*唔需要

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+16-01-11+發表你

原帖由 fukuoka_saga 於 16-01-11 發表
嘩,你分明當投資,佢俾家用你就買屋俾佢,佢唔俾家用就資產都唔留俾佢,你。。。。其實愛你子女嗎?

...
大家睇法唔同

好彩我父母愛錫我,我地幾兄姐妹都好團結亦生活得算唔錯。

可能你有什麼悲慘童年,我理解唔到,因為未試過,所以睇法唔同好正常

水晶宮

引用:Quote:原帖由+eggcarol+於+16-01-11+發表大

原帖由 jasball 於 16-01-11 發表
雖然親情=/=錢,但我几buy 你

人真係越使$落另一個人度,越care 佢
我極度同意

所以我老公要買野比我,我一定接受

mollytsang    發表於 16-1-11 10:04

首頁

尾頁

跳至