親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 yp26 的帖子

同C6商量過, 都覺得印航時間唔係咁夾, 原本我好like早上機去, 因為有小朋友唔想搭夜機後來睇JM的資料, 如果搭印航, 就要晚上才能到Alpensia, 所以而家考慮搭零晨機, 所以不等印航了

我搵過上年大韓promotion 的資料, 似乎當時全年都有discount, 除左農曆新年的時間 (2017年1月24後至2月初)

男爵府

回覆 yuyu.c 的帖子

請問你上次包車是不是大概2800 - 3000左右?

男爵府

yuyu.c 發表於 18-2-25 15:30
上次比我係ctrip搵到特平,應該唔會再有尼個價。

hkd 7xx - 10人車

超抵!

男爵府

WinkyLee 發表於 18-2-25 15:39
剛剛隨便的看看酒店價錢首爾三大一小平均都要千五蚊, 滑雪場平均都要二千多蚊真的不便宜!
...

Holiday inn 要三千幾呀(refundable), 我諗緊出首爾住東大門skypark/ibis, 不過間房細,勝在平,可以溝淡雪場的酒店錢

男爵府

1213 發表於 18-2-26 10:15
yes, 其中有日包車第一次用 "韩伴游" 超差, 永不再用
今日第一日開工好忙, 遲 d 再講多 d
...

個價ok wor, 包車應該方便好多,咁我又可以考慮番印航 你有時間先慢慢再講多d包車資料吖!謝謝!

頭先 Alpensia Resort 果邊回覆未知2019年2月時KTX的安排,唔知係咪無得直接由機場去Alpensia, 叫我11月再去問。佢話車程由機場去珍富站大概2小時,由珍富再搭的士去resort大概20分鐘左右。

我check過淘寶,包車來回大概人仔3000,不過一年後應該加價,又或者等雙11時book,睇下有無優惠。

給大家參考。

男爵府

NamB 發表於 18-2-26 11:33
我見到富珍站KTX既班次都唔係咁多, 不過訂車都唔駛咁快, 可以留意下先

唔會咁快book車,我未買機票
不過要諗定航班時間夾唔夾到入雪場,如果包車係ok, 我會改投印航懷抱,始終平d,如果搭shuttle bus我便不考慮印航,改大韓零晨機了,印航下午落機要等到下午3點先有得搭shuttle ,入到去已7至8點,無左一日

我宜家每時每刻都1516中

男爵府

NamB 發表於 18-2-26 11:47

印航官網未有得買,要等4月,不過我估2大2小大概$10xxx, 大韓宜家就$12xxx, 所以我都擔心到時印航無想像中咁平,但去到4月大韓又加價

港航無得劃位唔考慮了,因為我有個4歲小朋友

男爵府

1213 發表於 18-2-26 11:49
我 9 月頭買左機票就日日睇住 ... 一直都係 2xxx - 3xxx, 等到 11月9日突然有平即訂
因為 high 1 交通論盡 ...

可能雙11優惠,睇黎我11月都要望住
班機Delay 左,包車會唔會因爲咁而有extra charges?

男爵府

yp26 發表於 18-2-26 16:05
你已經決定咗去邊個雪場呀

我首選Alpensia, 因為全家未滑過雪,又帶住個4歲,似乎滑雪道多少/大小不太重要,反而要方便同配套多d

不過假如過一排酒店價錢不回落,我可能轉去龍平,嗰度酒店平少少

就係Alpensia 酒店貴,先為機票可平1K-2K而諗來諗去

男爵府

粟米沙律 發表於 18-2-26 17:49
你們在哪裡SEARCH ? 我在BOOKING.COM只找到龍平有房, ALPENSIA 冇房.

我用booking.com
你search 平昌郡阿爾卑希亞假日套房酒店/ Holiday Inn & Suites Alpensia Pyeongchang

男爵府

粟米沙律 發表於 18-2-26 18:03
回覆 sinpop 的帖子

我2月4號SEARCH到7號都冇房... 我2大2小, 小的6+

你過三日試下,我頭先search過,似乎只可book到2月4日

男爵府

回覆樓主

頭先check大韓,發現貴左,回程如果選晚上8點機要附加費。遲d會唔會平番㗎

男爵府

yp26 發表於 18-2-28 12:41
其實最想搭濟航

請問濟航通常去程和回程時間係點?

男爵府

little_kid 發表於 18-2-28 11:07

謝謝!意思係首爾唔似北海道咁周圍有雪?

4-5年前我12月去韓國有試過落雪,果次好好彩,當時仲帶住個小朋友去兒童公園玩雪,好好feel

男爵府

yp26 發表於 18-2-28 15:07
都係凌晨機去夜機返
同大韓。韓亞差不多時間

Thanks

男爵府

rrma 發表於 18-3-1 10:31
請問你地係邊到剖到HOLIDAY INN SUITE ALPENSIA?
剛才上IHG 只出2人房..
AGOODA 就只有NON REFUNDABLE

我經Booking.com,
分別問過IHG同resort,IHG話未有房,Resort話佢地報左比IHG知online booking有問題。因為經IHG可以用會員價,所以遲幾個月再試下

男爵府

rrma 發表於 18-3-6 11:01
除了 ALPENSIA 的RESORT,,, 有冇其他推介?
龍平呢? 有冇SIS 住過, 那間較方便?
謝謝 ...

我兩個都未去過,不過爬文後覺得Alpensia 設施配套好,不過滑道少,較合初手及一家大小去。而龍平的酒店舊dd,比Alpensia 平d, 都有娛樂設施及超市,滑道多,有滑雪經驗會比較喜歡呢度,不過龍平的人員英文麻麻,溝通有難度

男爵府

IloveJJ 發表於 18-3-16 11:08
大韓唔會減價,一出係最平,越賣越貴的。

係呀,2大2小宜家已去到13xxx,所以我打算早一日下午機去,到時住一晚機場酒店。加埋酒店錢都平過13k, 不過上機果日要好趕地等小朋友一放學就飛車去機場

首頁

尾頁

跳至