自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

janice1226 發表於 19-3-12 23:36
我覺得似係高醫生, 佢閒角得黎, 成日都有份穿插劇情。第一受害人有探肺癆既金枝,有提到高醫生都有睇過佢 ...

我都估係醫生,今晚片尾做到好似係一夫,我估係之前醫生有醫一夫而得信任,之後有畀藥幫工人戒毒,暗地裏用藥,催眠一夫以為自己係開膛手。

侯爵府

Babylyly 發表於 19-3-19 18:30
第一集,江嘉敏拎住封信過海俾Judy , 佢講過想搞清一樣野,封信可能都係關鍵
...

我都覺得係線索,但豆粉水隻船都沉咗,除非佢有攞起個箱。

侯爵府

Racmom 發表於 19-3-20 01:57
今集尾尾有少少貼士,話佢同爵士有關係,
係乜嘢呢???!!!
...

可能係爵士私生女。
又或者,係佢細個時跑嚟跑去,撞親爵士夫人,攪到佢小產。

侯爵府

circle119 發表於 19-3-20 08:06
但我懷疑爵士搞個(小曉堯)

管家係知

又幾合理咁喎

侯爵府

Ononluk 發表於 19-3-20 09:05
咁多人估係私生女,但爵士係鬼佬喎

哈哈,jm,你好清醒。

侯爵府

回覆樓主:

劇情到依家,素嘉同喬局紳申交替殺人都唔出奇,兩個都有變態嘅原因

侯爵府

回覆樓主:

呢套個劇本幾得,睇到尾聲仲未悶,仲覺得有興趣去估誰是兇手。

侯爵府

遇見晨曦 發表於 19-3-26 13:34
我估凶手係陳松伶,可能佢一早已經知道老公有外遇,受唔住打擊,選擇壓抑當時既不快記憶,但在油麻地時遇到 ...

第二個死者係松松被監禁期間死嘅。唔通又多一個兇手?定一夫為洗脫madam兇手罪名而殺人?昨日一夫好似已表白,不過無做之後反應。呢個有無可能呢?
一夫確實似係心事重重。

侯爵府

cy101 發表於 19-3-26 19:20
第二個係喬殺昨晚係喬花園搵到內臟!同約死者封信!

果個係第三個,死在海邊。第二個係鴉片妓女。
我double confirm咗維基

侯爵府

pinky-peach 發表於 19-3-26 23:41

所以心中抑壓住?令佢第二人格開膛手再出黎?

如果係咁,個故仔都幾sad.一夫一直守護madam, 就算madam有個兇手嘅第二人格,佢都守護對佢有恩嘅第一人格,畀佢保持高貴生活。
咁我都希望係素家係兇手就算啦~

侯爵府

回覆樓主:

一夫對madam絕對是守護。好彩未至於去殺人,但開膛都已經夠足以証明心義。

侯爵府

luckybaby2011 發表於 19-3-29 14:35
Me2,難得幾條綫都收到尾

之前有jm講過,我都覺得丁月係高醫生開膛,我都覺得啱。伏線因為前妻鼠疫死,高醫生又講過自己曾經做過唔見得光嘅事,所以高醫生好想制成疫苗。丁月探過肺癆姐妹撞見過高醫生,唔知係唔係誤服d有疫苗試劑嘅嘢,高醫生想觀察疫苗服後變化而開膛取器官。第一個檢屍官數得好清楚丁月同小木蘭失嘅器官唔同。當追查疫苗時,可能搵到丁月器官。

blue瑆    發表於 19-3-30 00:04

侯爵府

smiletigger 發表於 19-3-29 14:58
之前有jm講過,我都覺得丁月係高醫生開膛,我都覺得啱。伏線因為前妻鼠疫死,高醫生又講過自己曾經做過唔 ...

繼續老作。。。因為鼠疫揭發陰司財攪出鼠疫,再揭發高醫生制疫苗,再發現高醫生藏丁月內臟前,高醫生講出另一邊劇情,爵士走佬當晚撞見丁月,一樣又鬧咗丁月,曉堯聽到記得山頂果晚嘅事,先發現自己唔係親生(同樓上jm推測),係擄咗豬女想勒索爵士。曉堯知道事出突然,錯手殺丁月後又後悔,所以暈倒失憶。
高醫生因想知疫苗在人體內成效,一直跟蹤丁月,見丁已死,所以開膛取器官。
純粹c9靠估

hyto    發表於 19-3-29 15:22

侯爵府

nainaitze 發表於 19-3-30 13:21
呢套真係好睇,幾有意思。
人性本來就係最複雜嘅一件事情,每個人或多或少都有陰暗面,為咗達到目的可以不 ...

我在其他鋪都有講過:
其實咁多個人物中,反而小人物還善良。德英咁多年都只能做練目,但佢但亞媽、妹娣、白羅白最能守護到低,係善良嘅表表者,所以佢死咁多觀眾唔捨得;豆粉媽默默守護個仔,寧與丈夫葛席。
而夫人守護嘅係咩?自己尊嚴?理想?崇外情懷?樓上有jm講,佢係第一個講丁月被開膛手殺, 之後全部為做copy cat,而無辜被殺,或無辜被開膛。唔多唔少都因夫人而起。

侯爵府

回覆樓主:

續上。。。夫人滿口仁義,但其實算唔算偽善?但佢重遇爵士,一夫第一次向佢表白後,仍選擇跟爵士返半山住。妹娣有講過,係佢真係原諒咗爵士,定唔捨得爵士夫人嘅生活?劇中好似無明言。直至爵士再講佢走佬夜整暈丁月先,夫人決定唔再返半山,感覺呢個單一事件好似唔太夠力。我自我完善個故事,就當夫人再加入之前一夫為救佢而開小木蘭膛而感動。但整體而言,夫人的角色,都唔見得好討好。反而佢好朋友楊娜感覺還正面,上流社會生活得嚟,對落難朋友都還會探訪照顧,思維來得簡單。

首頁

尾頁

跳至