自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我都係29座街坊, 明基下午班,細個亞媽唔比出街, 但都好多回憶...仲有舊居點都叫背山面海

侯爵府

樓下間士多我地叫佢做肥妹, 都唔記得邊個肥, 定成家肥!後樓梯旁間粉麵(唔記得係唔係叫源昌), d牛腩好正, 成日比家姐點我攞個牛肉碗買外賣(好環保,無外賣碗), 記得果時$5一碗.

明基下午班校長區厚發, 體育老師鍾主任(咀上有大墨), 好惡死, 小息時專罰5D,6Dd男生

原帖由 tungtung226 於 09-7-24 16:09 發表
我住29座,樓下間魚蛋粉好正,個名叫源昌,仲有間茶餐廳叫典成,D野食又係好正,明基我都讀過,果時校長好似叫區咩發,個女體育老師姓黃,我90年代頭搬走,果時樓下間麵包鋪係26座馬來亞餐廳老闆開,隔離係間上海理髮鋪,29座樓 ...

侯爵府

係啦, 係啦, 係新樂園d麵包, 仲有鐵mud月餅, (sorry 樓主, 我好少幫襯你, 因為亞媽指定新樂園). 銀雀貴d, 只會耐唔耐買apple pie, 同大節日先跟亞爸食茄牛意.
仲有新樂園直行,唔記得幾多座樓梯口有煎釀三寶..
仲有, 社區中心口有架咸濕零食車仔, 好耐無見過, 我通常買5毫子薑絲!!
原帖由 JennyKwok 於 09-7-24 20:52 發表

我記得以前我地好鍾意去果間麵舖買粉麵食, 每次都係揸住個不秀鋼pound去買, 每次都係買牛腩河, 因為佢d牛腩及腩汁真係好好味, 有時係佢度食雲吞麵都會加腩汁; 仲有30座個間新樂園麵包舖, 每日下午3點, 我阿爺都會 ...

侯爵府

我原本住3樓, 之後因為是濟迫戶, 多個單位(7樓), 我亞媽好專一, 幫襯31,32座街市, 豬肉鋪旁xx隆, 太子仔叫四眼仔.
原帖由 mansonwai 於 09-7-25 13:44 發表
smiletigger & 揚莉煒媽咪 & tungtung226

妳地係住那一個單位呀, 我爸爸可能識妳地
佢係 29座開米鋪架, 亞叔就開麵包鋪

有無幫陳過 ?

亞爸以前見到 d 舊街坊, 仲會記得佢地係第幾座
幾多室 >>> 好勁 !!

...

侯爵府

街市魚檔斜視對面果間雜貨鋪, 姓鄭嘅, 太子女鄭x玲係我同學, 佢老豆好惡, 打親電話搵我同學都比佢鬧,...依家就知阻住搵食
jenny, 你識唔識佢地?

原帖由 JennyKwok 於 09-7-25 15:05 發表

想借問聲妳係咪姓鄭架?

侯爵府

我諗我同學係佢地家姐
原帖由 KaKamon 於 09-7-26 06:21 發表
係咪siu ling?

侯爵府

我全家睇吳道嘉(我熟d,呢個先係正寫), 聽我細佬講, 呢幾年响唔知邊道都見過佢個診所牌, 如果係佢, 都好老啦!!

原帖由 mansonwai 於 09-7-27 01:14 發表
yes....細細個見多數 d 人都係睇關文護
[差 d 唔記得佢個名 lu]
反而, 吳道家就記得喎

所以, d 人話唔怕生壞命, 祗怕改壞名

侯爵府

兇殺案點發生呀, 無印象?拉唔拉到兇手?

原帖由 tungtung226 於 09-7-27 03:25 發表
仲有個醫生叫劉士錚,我學童保健就係睇佢,兇殺案唔係30座,係29座開鋪頭,因我屋企人識佢地,發生果時警方好緊張,戶戶走去抇門調查

侯爵府

仲有樣嘢想講好耐, 各位街坊記唔記得果時明基旁籃球場成時好多咸書(龍虎x, 藏x閣)meet開坦响地上, 果時覺得好奇怪, 依家都覺得d人無聊外, 都係唔知點解咁做, 也唔知係咩人做!

侯爵府

你真係四眼仔老婆? 佢呃我噃!我細個成日跟亞媽買餸, 同四眼仔送米上樓去我屋企(212室), 佢都口花花話娶我!!!
想問多句, 依家四眼仔幾大, 我7,8歲時覺得佢2x, 我依家3x, 佢咪5x? 定果時佢個樣老成, 得1x?

原帖由 lingannabell 於 09-7-28 15:16 發表

四眼仔係我老公,又名大少,我爭少少夠18歲响24座果間渣兜銀行做teller, 所以咪…..
協x隆個事頭婆同事頭公(= 我62,99)多得你地一路以來既幫襯,一拆樓就立即移左去楓葉國,幾年前唱埋國歌,盡享該國福利,佢地話响果面仲 ...

侯爵府

咁你c6有無話記得我?
你c6後尾有無繼續做雜貨鋪呀?
我下次返亞媽屋企, 同佢講下先!
原帖由 lingannabell 於 09-7-29 15:22 發表

佢今年57歲, 我99 八十幾, 我62 接近90, 你都識講話佢口花花周圍聊女仔啦, 佢成日借d意嚟我銀行, 我咁咪比佢呃左囉, 你冇比佢呃到, 你好彩囉

侯爵府

我都係咁諗, 秀茂坪都好多跟亞媽賣餸, 同有禮貌嘅妹妹, 佢應該都好多新抱仔!!!
當年我屋企真係好多鐵牌日曆. 講起事頭婆, 印象中我亞媽唔係咁鍾意你99(唔好話比佢知), 細果時亞媽叫我唔好學事頭婆'成日同三姑六婆講是非"(呢個係亞媽講法, 唔好介意!! 事實上, 我亞媽幾古'叔', 我依家都鍾意講是非, social 啫), 所以,佢地應該無咩兩咀, 你99可能對我媽無印象!!
原帖由 lingannabell 於 09-7-30 10:46 發表

C6話…”哦,記得,佢成日同亞媽一齊嚟買餸嫁, 佢好乖好精聆, 我送野去佢屋企,佢好有禮貌, 我仲話要娶佢做新袍仔添”….我一向覺得呢句係佢既口頭蟬嚟嘅, 因佢係女仔都聊嫁啦
你亞媽一定記得起啦, 事頭婆大大份,好SOC ...

侯爵府

馬順記個名好熟, 係唔係就係"肥妹", 好似後鋪係成日打牌, 有隻大狗成日訓响前鋪同後鋪中間冷巷!!
原帖由 mansonwai 於 09-7-31 01:12 發表
以前馬順記後鋪都成日開枱 +
琴姐老公好似成日打牌 +
我地識打麻雀都係佢個仔教 [亞東]

侯爵府

我好彩無見過亞伯小解,但果時真係多咸濕佬/仔, 中學時行樓梯返屋企, 行行下比人响後面揭起裙底, 但果時有著底裙同PE褲無'食'低; 但仲細D果時, 行過街市好多人迫住就比人非禮, 果時好細個唔知呢D叫非禮, 大個先知, 諗返都覺得過份同恐怖!
原帖由 mansonwai 於 09-7-31 01:21 發表
哈哈...妳講番起
我都記得

係草叢入面仲多呀
d 亞伯有時仲隨時小解 tim

不過, 最恐怖係 d 針筒
細個時又唔知呢 d 係物
想番起都覺得好恐怖
好彩無事姐 ...

侯爵府

MANSONWAI,

老人家話當年, 有人陪傾計,當然唔訓住!

原帖由 mansonwai 於 09-7-31 01:41 發表
smiletigger

嘩...妳都咁夜未訓既
馬順記係 29座第一間士多
記唔記得....德叔, 有 2個女女
琴姐係一個肥 c 奶, 老公係瘦佬, 有 1仔1女

馬順記以前有幾隻狗, 我地都係

...

侯爵府

原來真係咁多女仔不幸......
我臨搬之前仲恐怖, 因為氣窗欄了, "刪"唔晒, 有次臨訓鎖門發現有條木梯拍門旁, 可上氣窗位"壯"入屋, 果時有時屋內無人, 就咁換衫, 比人睇晒......果次即刻封晒氣窗, 同好彩好快就搬!!
原來8樓有班飛仔..我住7樓咁近.....
原帖由 mansonwai 於 09-7-31 02:02 發表
都係 29座.....
我估我地都可能係被同一個人非禮, 仲有我細妹都有
我好似記得佢係 8樓果班飛仔

侯爵府

原帖由 mansonwai 於 09-7-31 02:10 發表
咁又係....仲要 3個 29座友仔係度傾
約都無咁 arm

但我開始眼訓呢....衰鬼 !!!

我訓啦...明日再傾 88 !!!

侯爵府

我通常行街市,公園, 街市, 球場, 公園,球場....成大半個鐘先到

原帖由 tungtung226 於 09-7-31 02:17 發表
有冇行過上四十幾座條斜路?因我有親戚住42座,所以我同屋企人成日要行去30座果邊行上去,夏天行中暑都似

侯爵府

hi!抒文
我都係華惠畢業生, 仲記得件校服係綠色工人褲, 校章大大個响心口, 依家諗番, 點解幼稚園校服會係工人褲, 好唔方便去廁所, 急起上嚟除唔切!!

原帖由 抒文 於 09-8-17 20:31 發表
睇到第九頁都未見有30座代表報到,我係住30座,我由出世住到重建先搬走,鄭楚翹係29座紙紥舖老闆個女,佢係被姦刹,30座士多舖個老闆娘同佢細妹係被劫刹,吳道嘉我早幾年前係官塘好多金舖嗰條街唔記得叫乜街佢搬咗到某大廈2樓,我 ...

侯爵府

工人褲係冬季校服, 著多件外套仲死,點會咁設計,可能當年我都賴唔少....夏天係裙仔唔記得啦!
第幾屆畢業真係唔記得,照計78或77年啦(你咪知我幾多歲!!!)
原帖由 抒文 於 09-8-12:57 發表
哈哈..唔急到賴都唔去,我記得華惠個校長叫余微微,好瘦短曲髮,工人褲係冬季校服,夏天係裙仔,畢業相係門口對住公園條行人路到影,tung tung & smiletigger你哋第幾屆畢業。

tung tung我鐘意食我樓下檔九菜餅,行過小小有魚肉兩 ...

首頁

尾頁

跳至