興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

上年種薯仔好失敗,只係收得2粒,今年再接再厲,雖然唔算好多,但已經比上年好好多
其實種薯仔真係好簡單,又唔駛回打理,唔明上年點解只收到2粒
attach0/tmp/phpbeojc4

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

wong2323 發表於 23-2-15 13:51
收穫好豐富
我都種過薯仔同番薯,兩者都好易種

蕃薯我種唔到,剩係不停生葉,一粒果都冇

版主

tampa 發表於 23-2-19 15:23
自己種嘅薯仔同出麵食有咩唔同?

其實真係冇咩分別架,但只要用1隻發芽既薯仔就可以種到好多隻出嚟就已經抵番

版主

JoJobama 發表於 23-3-3 13:30
請問種幾耐才有收成. 因我種了3個月.是否有花才有果 Thanks

我未見過種薯仔開花,通常係啲葉枯萎哂就可以收,有幾多收成就睇彩數

版主

JoJobama 發表於 23-3-11 11:50
回覆 Lovely媽咪 的帖子

明白等葉枯了才看收成, 唔該晒. 種了3個多月, 葉一路長高. 另外6月要還田. 現剩3 ...

呢個時間好尷尬,莧菜,通菜同青瓜都得,如果地夠位老黃瓜都有機會種到,再唔係粟米都得,但老黃瓜同粟米都係講緊要有苗先得,依家先培就有機會趕唔到

首頁

尾頁

跳至