跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔都係今年K1架, 我呢2日冇陪佢返呀, 係嫲嫲陪, 我諗住3/9先至係正式開學, 所以我會聽日先陪佢, 聽嫲嫲講, 佢今日自己一個响課室都OK, 冇喊喎.

大家以後多啲交流吓吖!

name 小朋友(稱呼) 男/女 班別
==== ======== ==== ====
kittenyan 黎浚霖(浚浚) 男 上 幼2A
小蕃茄 李邯廸(廸廸) 男 上 幼2A
pycpo 布綺晴(晴晴) 女 上幼4A
joely 梁皓雪 (雪雪) 女 上幼3B
peiddpei 丁文希 (文希) 女 上幼3A
hv6338 王灝楓 (灝灝) 男 上幼3A

複式洋房

我住大興花園.

嫲嫲今日入咗課室之後就即刻放低灝灝, 但係佢冇喊.

複式洋房

原文章由 kittenyan 於 08-9-5 14:40 發表

啊!我今日搭輕鐵見到o個個就應該係灝灝
落車浚浚同佢仲手拖手返學

你問下嫲嫲係唔係?

Sorry, 呢輪好忙, 好耐冇上嚟所以而家先覆

我問過嫲嫲喇, 佢話係呀, 你見到果個就係灝灝喇

我個仔真係好鍾意拖住其他小朋友, 有時d小朋友唔想比佢拖佢都夾硬嚟, 好丑怪

複式洋房

灝灝都係搭校車, 我同楊老師講過, 佢話頭呢幾日會亂d, 因為新搭車嘅小朋友都係幼班新生, 佢哋要花d時間認人, 同埋接放學嘅時候都要核對清楚d, 所以會阻咗d時間, 應該過咗呢幾日會好d, 同埋老師話9:00先開始上堂, 校車會喺9:00前返到學校, 係ok嘅, 不過第一日的確係晏咗d, 以後應該唔會咁喎!

灝灝第一日搭校車仲離譜, 放學返嚟唔見哂杯袋裡面袋碗, 杯, 叉, 匙, 毛巾盒......仲有外套, 佢個袋內只得2條乾毛巾, 我打比何生同埋楊老師跟進, 好彩第2日揾返(第2個小朋友袋咗), 何生話可能灝灝同d小朋友坐車時拎d嘢出嚟玩, 放咗落人哋到.......但我好質疑究竟個跟車ee有冇睇住d細路, 明明何生話ee會睇住佢哋唔會比佢哋攞d嘢出嚟玩喎.... 所以我哋都要自己train定個小朋友唔好响校車拎d嘢出嚟玩

複式洋房

我有問過老師關於全日班同半日班嘅分別, 佢話上午嘅課程係完全一樣, 當上午班放學後, 全日班會食lunch & sleep, 跟住係上d興趣班, 所以學習上係完全冇分別, 但如果全日班就要一個月比多成千幾2千蚊學費, 咁要視乎你有冇人take care你個小朋友lu, 如果有人湊嘅我就覺得唔值得比多2千蚊去上興趣班啦, 宜家半日班都有得自費响放學後上興趣班, 都係三四百蚊一項, 所以我個人覺得唔值.

複式洋房

上星期五學校開生日會, 咁我見灝灝係今個月生日(24/10), 而我今年又唔打算同佢開生日會, 所以我就問楊老師可唔可以拎蛋糕返學校, 楊老師話可以, 咁我又問可唔可以自己整d食物返去, 佢話其實學校都好鼓勵d家長整d健康嘅食物開生日會時食, 但就唔係硬性規定, 於是我見自己上星期放假得閒, 我就自己整咗一大盆啫喱糖(約300粒), 2盒有茄汁雜菜燴丸丸(迷你獅子狗+墨魚丸+牛丸) & 買咗個2磅蛋糕返學校, 雖然家長唔可以一齊參加, 但係楊老師話可以比個相機佢幫我影相, 楊老師真係幾好人!!!

放學後, 楊老師打電話比我話d小朋友好鍾意食d食物, d啫喱糖食哂, d丸就食唔哂(我叫佢請其他老師食), 佢話其他小朋友同灝灝講多謝, 佢好開心, 我見佢開心所以我都好開心.

之前我同楊老師提過有一日佢話"我唔要媽媽呀", 我好hurt, 楊老師生日會當日就同灝灝講"灝灝,你媽媽好錫你呀, 整咁多嘢食比你", 灝灝話"嗯!我要媽媽呀", 真搞笑, 有嘢食就要媽媽!

複式洋房

原文章由 kittenyan 於 08-10-24 09:27 發表
aiyo~ 咁下次要小心D了...
不過佢地好快就會學識架喇,唔好太擔心

話時話,尋日浚浚借左本數數書 (1-10) 返黎
我真係 ,點寫讀書報告呢下?

...

灝灝借咗本書叫"好想上厠所"內容係講關於大小便嘅, 裡面有d大便嘅圖畫, 人體腸臟嘅圖畫, 你話搞唔搞笑, 我都唔知點寫讀書報告:;pppp:

複式洋房

原文章由 kittenyan 於 08-10-27 09:57 發表

似一個大家庭,真係的
浚浚之前咪兩個星期無返學,星期六返去拎功課,佢見到楊老師都不知幾開心,楊老師都攬到佢實一實,小朋友同老師關系真係好close架! 所以我都好放心。 ...

係呀, 我非常認同呀, 每次有人問灝灝你鍾唔鍾意返學, 佢都會諗都唔洗諗就話鍾意, 我自己就覺得要個小朋友有興趣學習, 先決條件就係佢要鍾意返學同埋鍾意間學校, 我記得當年同灝灝參觀過呢間學校, Siu Lun St. Peter & 保良局易桂芳, 灝灝表現得最雀躍同自在嘅就係呢間幼稚園, Siu Lun St. Peter 就一般, 而保良局易桂芳就係極反感, 不停拉我走&喊, 所以當我同佢interview完呢度又即時知道收咗之後, 我就冇再考慮其他, 因為我覺得最緊要個小朋友開心同鍾意, 而且呢度嘅老師真係好有愛心, 好nice, 你會覺得小朋友响度會得到愛, 加上我個人偏愛基督教嘅學校, 小朋友响主內成長會乖d.

首頁

尾頁

跳至