跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:70區首三間你會點排?

去年我的選擇,梁周順琴,羅陳楚思,五邑,我住碼頭果邊,所以都係先選碼頭附近,以近屋企,而自己覺得不太差為首要考慮。我個人覺得小朋友舟車勞頓返學會好辛苦。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+l_wingwing+於+13-09-16+發表

原帖由 lilian926 於 13-09-17 發表
Hi Wing Wing, 想請教下妳對兆霖升中的睇法!自己母校是紅馬,有熱門net35的名中網!但因距離和仲有個21個 ...
點解會有3間是20分,你紅馬舊生有20分,但屯門,最多你先生一間20分,你是教徒?圓玄係直資。

珍珠宮

梁周

珍珠宮

makweva 發表於 13-9-17 14:14
回覆 lovebbb 的帖子

你有幾多分?

珍珠宮

引用:回覆+lovebbb+的帖子我得10分咋

原帖由 makweva 於 13-09-17 發表

我得10分咋
不是首名子女?

珍珠宮

引用:回覆+lovebbb+的帖子Yes!!

原帖由 makweva 於 13-09-17 發表

Yes!!
我雖然15分,都係大抽獎,所以10分的機會也是均等

珍珠宮

引用:請問梁周係咪大班教學?+一班最多几多人?

原帖由 lady++ 於 13-09-17 發表
請問梁周係咪大班教學? 一班最多几多人?
大班,5班,亞仔話佢班有32人

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+l_wingwing+於+13-09-16+發表

原帖由 lilian926 於 13-09-17 發表
Hi Wing Wing, 想請教下妳對兆霖升中的睇法!自己母校是紅馬,有熱門net35的名中網!但因距離和仲有個21個 ...
多口一句,基宗教5分是要孩子受洗,不是家長。另外紅馬較其他幾間出名,升中有較佳保證,但路途遠。你提到的志豪,蒙恩和兆霖,以蒙恩較佳。可參考學校歷年小一資料,蒙恩收生很穩定。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+lovebbb+於+13-09-17+發表多

原帖由 gigayan 於 13-09-17 發表
基督教5分是家長受洗,但有些會只接受同會的,e.g. 協恩只接受聖公會受洗

天主教5分則必須是小孩領洗,因 ...
哦!謝謝

珍珠宮

分享小小意見,其實可能大家都知。
1。參觀學校,感受學校環境,老師態度很重要,小朋友感覺也要重視。
2。上校網檢視學校過去數年的班級結構,收生穩定的,人數接近不會忽然由大班轉小班的,一般來說辦得較佳,才能吸納相當人數。逐年擴班的學校,好大可能是辦得愈來愈好。但年年一班兩班就小心考慮。留意今個學年2013/14,適齡學童是大幅增加,部份學校會突然1班變4班,小班教學23人已可開一班,這些學校可仔細再考慮。
3。有加分的學校先考慮是否合適,把握優勢,當然如果20分間學校好唔吸引,就慎重考慮清楚。未來數年適齡學童是不斷上升,有分多個機會總比15分好。
4。大抽獎要小心,心儀放自行甲1乙1,然後真係要保守d,雖然有d學校真係揀唔落手,但沒法子,還是儘力填滿。我去年先挑了屋企附近心儀的,排最後的學校可能連名字也沒聽過,但照填。
祝大家派位理想!

珍珠宮

有這樣經歷,也難怪。還是先親身感受一下學校給你的感覺。兆霖是逐年擴班,口碑愈來愈好,不過相對蒙恩收生比較穩定,再仔細考慮。

首頁

尾頁

跳至