想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

大家加油呀!

原帖由 DEARCHLOE 於 09-5-5 16:10 發表
又開新part喇
一上黎見到已經過2000

希望此post長講長有
仲會越黎越多BB加入
各位姊妹努力~~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

杜C9,你放工了,我等花BB瞓醒,佢今日特別好瞓,早上瞓到十點幾,依家瞓晏覺又瞓了兩個幾鐘,遲多一陣仲未醒,要叫佢起身飲奶了。

原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:14 發表
陳寶媽,

我唔會囉! 無論用乜野肉, 我都一定會用滾水洗洗舊肉, 洗走表面任何的東西! 其實, 我又唔覺得會攪到舊肉無味喎, 都係表面那層, 煮咁耐裡面實出味啦! 杜bb依家食那些都仲好好味喎!

以防萬一, 我一定會洗!!

...

侯爵府

杜C9

我唔多鍾意阿蘇的,太吋又冇禮貌,煮餸成日都落麻油,佢响有線做的「一粒鐘真人蘇」,真係令我好討厭她呀!

原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:17 發表
花c9,

想d瘦肉唔咁"鞋"口, 可以攪碎完用d水攪混佢, 等一陣再放埋入d粥仔到一齊攪, 就會散晒同埋滑好多的!

我看電視, 阿蘇教的!

侯爵府

最近D菜芯唔靚,所以花BB未試呀!

始終肉類我怕會易敏感,所以我會試了豬肉一個星期後,OK的話就會試雞肉,到時又會試一個星期。至於植物類的,我反而不太擔心。

原帖由 wuws 於 09-5-5 16:21 發表
花c9,杜c9, 吾該晒。

通常一樣新野,你要bb試幾多日呀?3日夠嗎?

噤你地有冇比菜芯花bb食呀!有人話吾好比,但又解釋吾到!

我而家成日都係比粟米粥,南瓜粥 adrian食。過多2日就比豬肉味粥佢食。可以用滾水洗下就方便得多喇,我都 ...

侯爵府

以前花婆婆聽電台,話佢好關心老人家,覺得佢好好,自從花婆婆睇了「一粒鐘真人蘇」,對佢原全改觀了。

原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:28 發表
, 佢又真係好c吋, 不過, 有時教煮d野食都ok啦, 聽下無妨咁咋!

侯爵府

花BB醒了,遲D再上嚟煲粥。

侯爵府

花BB睇李卓漢,佢話可以比魚花BB食了,我打算下星期煲雞粥,再下個星期煲魚粥,我和杜C9一樣,嘜都比BB試吓,自己又唔覺得需要太緊張,總之試了一天後,睇吓BB有否異樣,冇問題又可以繼續試新嘢。

雖然好多人都話唔好咁快比橙BB食,但係花BB現在吃得津津有味呀! 哈哈!

原帖由 高齡產婦 於 09-5-5 16:49 發表
魚肉真係好鮮甜架, 唔知點解, 有d人話要bb一歲先好比bb食...
嗰時我大伯(老公個哥)個女, 8,9個月時住喺我哋屋企, 食得不知幾好味, 仲係咁拍我哋, 話我哋餵得太慢呀!

...

侯爵府

我都就快要比雪胎費了

原帖由 HappyDay2008 於 09-5-6 12:45 發表
昨天收到仁安電話通知我D雪胎儲存已經就夠一年,原來咁快已經一年喇,我又要交儲存費$8,800大元, 真係有D肉痛,儲臍帶血都唔駛咁貴,姑娘仲叫我可以親身去仁安交,因為可用信用卡找數取積分喎,只係有積分有鬼用咩,有埋免 ...

侯爵府

杜C9

得我買包菜心苗自己試吓先,今日花BB食廋肉蕃茄粥。

原帖由 ootolai 於 09-5-5 16:42 發表
花c9,

我係taste買菜心苗比杜BB, 細細條, 都好靚的, 你看一下百佳有無? 另外, 我反而無比雞肉, 我加左魚肉, 貪佢食得埋, 又鮮甜喎!

侯爵府

花BB依家一餐粥、一餐糊仔和三餐奶。

由於我問過醫生,由於花BB已經咁大個,已經冇需要叫醒佢飲奶,所以依家佢幾多點醒就幾多點比奶佢。

7:30am-10:30am 第一餐奶奶
12:00noon-1:00pm 粥仔/糊仔
3:30pm-4:00pm 奶奶
7:30pm-8:00pm 粥仔/糊仔
11:00pm 奶奶

原帖由 高齡產婦 於 09-5-5 16:33 發表
花C9,
我想問下, 花BB咁瞓得, 佢一日食幾多餐架???? 佢細d嗰時, 夜晚可以瞓12個鐘架喎...

我個QQ, 成日早睡早起...我想佢遲D瞓, 遲D起身都唔得...佢每朝6點幾起身, 7點第一餐, 10AM, 2PM, 6PM, 11PM(瞓住餵, 因佢 ...

侯爵府

除咗勁落麻油外,佢煮餸落既調味料勁多,佢响蘇GOOD煮既蒸肉餅先至恐怖,勁多肥豬肉,睇見都怕,我真係唔敢擺落口呀!

原帖由 pochacco_ch 於 09-5-6 17:33 發表
我都唔鍾意呀蘇成日煮野落麻油,有時d野落咗麻油好難食,不過我會跟佢d我認為work嘅方法黎整,唔會完全跟曬,佢都真係成日閙人閙得好癲,有時睇到都覺得討厭~最慘係果時佢做有線有d食店搵佢黎試食,俾佢彈到飛起,好慘!:bad ...

侯爵府

HOLLE幾好架,花BB好鍾意食,已完成了一盒rice porridge,依家食緊的是millet porridge,味道好香,我都覺得好好味。

原帖由 pochacco_ch 於 09-5-6 17:26 發表
我都報到先~

菜心苗我屋企樓下間惠康都有,我都好鍾意有買黎自己食,嫩好多架!
我諗住5個半月開始餵小肥肥食糊仔,我都要打去holle攞sample先~唔好"舌"呀麻! ...

侯爵府

Adrain牙仔痕呀!

原帖由 wuws 於 09-5-6 16:29 發表
Adrain同花bb的食野時間都差不多,不過佢23:00已經瞓左lu,多數我接近22:00就開始比奶佢食。不過呢兩日佢晚餐食得比較飽,22:00吾係好肯食,仲.... 咬我呀。

...

侯爵府

happyday

雖然整粥仔比較繁複,但是,對於一個媽咪嚟講,是一種樂趣,當bb大口大口好開心地吃粥仔這份滿足感,是難以形容的,杜c9响整粥仔方面是最有心得,你到時一定會學識整美味的粥仔的

從整粥仔的心思,就可以反映出媽咪愛子之心,就好似杜c9咁 ,大家要好好學習,不可吓吓假手於人呀!

原帖由 HappyDay2008 於 09-5-6 16:15 發表
各位大哥哥D粥仔餐都好豐富下喎! 遲D真係要跟各位大B媽學下點煮粥仔餐。

侯爵府

緊係唔係喇! 我只係覺得杜c9平日忙住返工,但係對整粥仔好有心思,覺得杜bb好幸福,相信就算杜c9唔响屋企,杜bb亦感受到媽咪對他的愛呀! 事實上,我好多時都係向杜c9偷師的。

各位,母親節快樂!

原帖由 高齡產婦 於 09-5-7 11:32 發表
....妳係咪想話我呀????
但我真係唔知有冇機會呀, 99唔比人攪佢個kitchen架...
到時我要整, 一定不時 比妳哋, 問長問短呀!

侯爵府

小肥媽

開頭佢哋只係食幾啖架咋,所以唔好開咁多。
要注意,因為落了米糊後,水温會低好多,不況好較熱的水來開糊仔。
以我為例,我用較熱的水來開出100ML森永奶(即是用了5羮奶粉),跟住,再將和奶粉同樣份量的米糊(即5羮森永奶的份量)加入森永奶內攪和,待一分鐘左右,糊仔會慢慢變"傑",取出少許放在手背上,温度OK的話,就可以進食了。

原帖由 pochacco_ch 於 09-5-13 17:49 發表
我頭先去護協買咗"holle"米糊喇!$36.5/盒抵唔抵呀?holle都冇俾sample我~

杜c9 & 花c9,
有野想請教你地呀!想問第一次俾bb食米糊咪俾兩啖佢試下先嘅,咁點開d糊仔呀?開好多食兩啖咪好浪費囉? ...

侯爵府

CKCHAN

你依家一定好忙了,我哋會耐心等待的。

原帖由 CKChan 於 09-5-14 10:36 發表
Cherry,

多謝你,我都希望會快d上手做奶媽 。我冇用bk blog 啦﹗不過都公將bb相放咗上website, 工程進行中,遲d比條link大家,

侯爵府

高齡

花表妹屋企今日唔係咁嘈,所以冇過嚟。

花BB架BMW可能坐緊船嚟緊香港了,但係花DADDY亦訂了其他嘢,會一次過去SHOWROOM攞。

至於彈彈椅,我諗QQ要好似花BB咁大先至玩得架,只不過,彈彈椅是花表妹的,遲D要還翻比表妹架。

原帖由 高齡產婦 於 09-5-14 11:11 發表
花c9,
今日唔洗招呼花表妹咩?
花bb架bmw幾時到呀, QQ好想坐下bmw呀? 仲有花表妹張彈彈椅呀? 想問下QQ依家坐唔坐得彈彈椅架? 比幾大玩架?

侯爵府

唔算太貴,比想像合理,只係HK$9XX,架車身浸油做得好靚,得閒可以去土瓜灣或灣仔SHOWROOM睇睇。

原帖由 HappyDay2008 於 09-5-14 11:51 發表
花BB架BMW好正,係唔係好貴

侯爵府

花BB:「大家快D買戰車喇! 我哋可以一齊"烈火戰車"呀!」

原帖由 Cherry_CYW 於 09-5-14 12:50 發表
All,
多謝你哋, 今日鉎鉎5個月la, 今朝佢比平時早醒成個鐘, 又無特別扭計, 諗住去買東海x 動物蛋糕仔同佢慶祝(杜c9都買過), 仲有想去買holle糊仔, 我有關開糊嘅問題, 花c9都回應咗la, thanks !
花bb架BMW戰車 ...

首頁
12345...8

尾頁

跳至