跳至

首頁

尾頁

大宅

HI....呢排少入來, 原來開左個TOPIC...
等我又報到先...

我個仔話咁快下年又升K3啦, 我個女都讀K1啦..

爸媽講故事, 我老公都有參加呀, 你一定知係邊個啦..

大宅

回覆 euniceyung 的帖子

其實今年本來我都想同佢一齊參加架,但後尾學校話今年太多人幫手,所以叫我地是但一個參加..
咁我估都冇咩爸爸參加,咁咪叫佢去,我唔去囉..

係呢,你係咪全職媽咪來架?

大宅

回覆 力奇大叔 的帖子

呢排好多人發燒,所以要小心d呀!

早排五月尾我個仔出水痘,都有返成個幾星期..
跟住又係咁放假,真係放假多過返學..
希望明日可以返學啦,因為唔係返多幾耐又放暑假啦!

大宅

星期六本來都報左名去聽講座,但結果太累冇去到..

講開游水,由六月閞左池,個個星期六日如果冇落雨,爸爸都有同兩個仔女去游水,通常呢個時段我就最開心,因為我可以自由活動..

大宅

euniceyung 發表於 11-6-28 13:48
昨天睇報紙話大埔龍尾灘有好多海星,有無人有興趣我地組團仔一齊去玩呢?? ...

海星多唔多就唔肯定, 但蟹一定得有好多..
因為我老公差唔多個個星期都帶阿仔去捉蟹..宜家屋企重有d..
聽阿仔講, 呢幾日會水退, 應該會有海星同埋蟹捉, 大家要去, 就係呢幾日假期去玩啦!

大宅

euniceyung 發表於 11-6-29 10:45
回覆 力奇大叔 的帖子

日頭去好d可以睇海洋生態。早上9點/下午5點,無咁熱。 ...

要去應該係水退時, 通常要到四五點..日日唔同, 你去天文台有得睇..
我老公同個仔次次去, 通常三點幾出發, 成七八點先玩完返來..
不過次次返來來都玩到散晒....
但次次去都冇我份, 因為我個女驚呢d生物, 如果一齊去, 我就抱住佢冇得玩..
所以寧願同佢係屋企

大宅

kathyyau 發表於 11-7-2 19:45
我個囡依家讀緊李老師嗰班架^^我想報寶湖舊墟,但好似好多人爭><另外第二選擇唔知循道好定阮鄭銀禧呢~
...

HI...我個仔都係李老師果班喎..
你個女叫咩名呀?
我個仔係齊齊!

我諗住同阿仔報八號舊墟!

大宅

Kathyyau 發表於 11-7-11 12:42
你仔仔係蘇律齊嗎?我囡囡係李子晴喲~好開心係lee度撞到甘多同學仔呀^^你諗住擇八號舊墟,甘第二志願又擇邊 ...

係呀...原來你係子晴媽咪...
另外你個仔係咪今年九月返學呀?我個女就係..

我只係諗左第一擇八號舊墟, 未諗第二, 因為我係舊生, 我估都大機會入到..

大宅

Kathyyau 發表於 11-7-13 15:02
你好呀~晴晴下年讀B班呀~溥禮讀A定B班喲^^

我個仔都係...B班呀..佢地三年都同班..

wsmok  HI,我係關頌謙mami齊齊可以同一班啦...  發表於 11-7-16 14:01

大宅

gigilaw806 發表於 11-7-13 19:36
回覆 Kathyyau 的帖子

子晴媽媽,

咁快知邊個教..?昨日同李老師傾電話, 佢話未咁快知....

gigilaw806  我都唔知真定假,不過仔仔咁講,我咪咁聴。祝旅途愉快!  發表於 11-7-14 11:01

大宅

你地今日生日會玩得開心d啦...
我個仔今日請左假..我地要去星加坡旅行...
返來再傾啦...

力奇大叔  你都去玩得開心d啦~ 順風呀~  發表於 11-7-14 10:20

大宅

kunglok 發表於 11-7-16 01:54
我對龍鳳胎9月升低A.低B班啦....................
分班啦......
家姐.....:
想問,今年幼班除左你對仔女外,重有冇同學仔係龍鳳胎?同埋你係咪6299幫你湊?
如果係,我知邊個係你對仔女..

大宅

kunglok 發表於 11-7-22 01:06
紫斗媽,係丫,係6299幫我朝早湊倆個返學.
你應該估中嫁.
我又想知你係邊個喎?

我個仔下年升高班啦..
我認得你,係因為我識你6299..
係呢,你老公個兩個家姐結左婚未呀?你6299真係好幫你湊對你女
佢唔洗幫佢兩個女?

大宅

kunglok 發表於 11-7-24 01:54
紫斗媽.
我老公係大仔,一個細佬,一個妹,係冇倆個家姐.
或你記錯左.
吓..咁可能唔係你啦...
你老公係咪姓黃? 80年, 我好肯我識果個係有兩個家姐, 佢係最細
如果唔係, 我諗今年幼班應該重有一對龍鳯..

我個仔叫齊齊, 今年升K3, 重有一個女今年讀K1..

大宅

hi..

呢排比較忙, 少左上來..

今日聽左個講座, 關於幼稚園及幼兒園幼兒平等機會網上教學資源, 幾得意, 你地得閒同小朋友一齊入去睇下..

http://www.eoc.org.hk/kg/color/tc/index.html

大宅

kunglok 發表於 11-8-4 00:34
紫斗媽.
你終於返來囉!
我己為你可能我唔係黃太.所以你忘了我添.
當然唔係啦, 因為呢排煩緊揾工人, 所以少左上來...

今日返學校交學卷同埋相, 見到學校裝修緊, 真係好...
另外, 我個女九月升讀上幼B... 唔知宜家呢度有冇同學仔呢..

大宅

kunglok 發表於 11-8-5 23:28
紫斗媽.
你囡囡係分校讀上幼B?乜分校K1分A.B兩二班?
真係好,因舊年我地K1有37人上午班,下午有25人.

我個仔女係讀正校喎,佢地上午班一向都係有兩班喎
咁你小朋友係咪讀分校?
佢地通常一班只係三十人,唔係有37人咁多..如果咁多點坐得落?

我其實一直都要返工,宜家係姐姐照顧,嫲嫲間中幫手,
宜家呢個就快完約,所以要揾工人..
我都好想好似你地全職照顧仔女!

大宅

kunglok 發表於 11-8-7 22:13
紫斗媽.
傾左咁多次計,終於明白左.你係正校,我係分校.......唉!
係丫,舊年分校上午班真的有37人.

哈..我以為呢度d家長都係正校,不過唔緊要啦,正校/分校都可以一齊傾..
你上年一班37人,坐得咩?分校班房係咪大d?

另外,我都知做全職媽咪一定好辛苦,不過可以睇住d小朋友大,係一件好幸褔既事,我都好恨左好耐!
起碼唔洗日日擔心d工人姐姐點對佢,就算我個女宜家兩歲半,差唔多每日返工佢都會叫我唔好返,
有時重喊到收唔到聲,希望九月返左學之後唔會咁啦!

印尼宜家新年,所以冇咩姐姐入training centre,真係冇咩選擇,宜家揀唔到,都係續番宜家做緊呢個先!

係呢,宜家你暑假,日日睇住兩件,有冇帶佢地去邊度玩呀?

大宅

kunglok 發表於 11-8-31 00:53
紫斗媽.
好耐冇同你傾計,囡囡應該返左學?
因我早排煩緊囡囡呢私人野,好彩宜家摜掂左.

Kunglok

係呀,我個囡囡終於返學啦..不過係今個星期先開始返正常三個鐘頭, 因為之前係返一個鐘, 個半鐘, 之後兩個鐘咁返, 搞到我地接返學非常唔方便, 我為免嫲嫲咁辛苦, 我都請左唔少半日假去接送..
我個囡可能有哥哥跟, 所以好快適應, 重好鐘意返學.., 昨日做第一份功課, 做完一個page, 重話再做, 唔肯停, 真係好搞笑, 希望唔會係三分鐘熱度啦!

另外, 姐姐方面, 最後都係續番舊工人, 希望可以安份咁做埋呢兩年, 唔洗再煩我啦!

係呢, 你兩個小朋友開左學, 你應該輕鬆多了!

大宅

kunglok 發表於 11-9-21 00:02
紫斗媽.
真係耐冇傾計.
不過聽落你近況都OK,開左學我都輕鬆D.
你對仔女返學, 係係M記坐到放學, 唔洗返去做家務呀!

我個女K2, 我一定會同佢報芭蕾舞架, 因為我個女都好想學, 另外, 你地今年學有幾多堂架, 係成個學期都有得學, 定只係十堂八堂呢? 因為我諗緊等我個女有三歲度同佢出學報, 定等K2先係學校學好!

另外想問下畢左業既家長, 想問學校以前係咪有體操學架?因為我個仔K1時, 老師話有, 不過要等K2/K3先可以報, 但點解我個仔今年讀K3, 又唔見話有得學? 同埋上年見K3家長有話有普通話學, 唔知今年又有冇呢!

首頁

尾頁

跳至