懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

我生第二胎時係胎盤前置第三期, 算係好嚴重, 我係係PWH生既, 不過我係CONFIRMED係胎盤前置前, 都未流過一滴血, 因為我大囡囡仲好細, 兩個BB只相差13個月, 所以我就算大住個肚, 都照搬車仔, 同大囡囡爭取時間去玩多D, 不過我大囡囡都係開刀, 所以一早決定左開刀, 當然到後來CONFIRM係胎盤前置, 醫生更加要我開刀啦, 原本話要打直開, 因為要預定最WORST CASE, IF大量出血要CUT子宮止血, 所以打直開係最快可以做到呢個動作既, 我開刀生BB時, 係有3個醫生係到, 其中一個係大醫生, 因為我呢D CASE係危險, 同埋要全身麻醉, 臨入產房, 大醫生幫我做多次U/S, 發現胎盤係生第一胎時條疤隔離, 仲有位可以打橫開刀而唔會驚動到個胎盤, 所以最後係用返原先條疤, 同埋咩野手尾都無

原文章由 vvcc 於 08-5-13 22:38 發表
有冇媽咪曾經嚴重胎盤前置, 即係第3-4 期.
你地最後响邊度生產呢?
私家定政府呢?
可以分享一下嗎?
我真係好好好好擔心呀......mouth:
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

胎盤低唔代表胎盤前置, 因為胎盤有機會隨住個肚大, 而扯返上去, 所以通常佢話你胎盤低既話, 就會再比多個期你, 差不多30週(唔知有冇記錯, 總之係生前個幾月), 返去再照多次u/s, 睇下有冇升返, 如果都係低先defined為胎盤前置, 佢地會睇下你個胎盤cover子宮頸幾多cm, 黎分級數, 總共有4級, 第3同4級為之嚴重, 佢會要求你入院待產, 因為怕你在街隨時出血會失救, 同埋唔會比你順產

原文章由 BBKar 於 08-5-14 14:19 發表
我睇pwh都有話我胎盤低,
胎盤低是否=胎盤前置??

知唔知pwh 又會有d乜野跟進??
有d擔心添.......
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

老實講句, 擔心黎都冇用, 不如用平常心, 如果好似我咁, 完全無流過一滴血, 不過我會建議你去政府, 因為如果touchwood去輸去, 佢未必會比你咁快出院添

原文章由 vvcc 於 08-5-14 22:50 發表

多謝你既回應呀!!
我個私家醫生都話有可能會大出血, 我真係好驚.....
請問你大出血前有冇啲咩先兆????
請問你有冇接受輸血呢???
你lost 咗幾多血?? 同埋輸咗幾多包血呀???
仲有, 你响邊間醫院生架??
我個醫生話如 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

你生咗兩件, 真係幸福呀!!!
==> 放心啦, 你都會好似我咁有兩個可愛寶貝架

我第一胎咋, 好驚到時大出血有咩差池, 要cut 子宮, 唉, 我仲想生多個bb 架......
==> 佢地只係講最worst case, 真係要割子宮既, 真係好少架

點解我會咁 '好彩'??????
==> 唔好咁諗啦, 我入院待產時, 先發現大肚好危險, 唔止胎盤前置, 有d大肚婆問題仲嚴重, 我個時遇到個個, 等唔到足月就要開刀啦(我忘記左叫咩, 生完係記性差好多), 又有d mama本身有病, 例如心臟咁, 又係搵命搏

咁請問你個手術做咗幾耐呢???
==> 同正常差不多時間, 不過我唔exactly知, 因為係全麻

你流咗幾多血呀??? 我個醫生話有啲人會流成6-7公升血呀.....
==> 我由頭到尾都冇流過血

咁你生完住咗幾多日醫院??
==> 正常開刀住3日, 因為我冇流過血, 冇輸過血

最後埋單幾多錢呀??
==> 我係pwh, 咪每日100囉
因為我想比較下公立醫院生bb 同私家生bb呀.....

原文章由 vvcc 於 08-5-14 22:57 發表

你生咗兩件, 真係幸福呀!!!
我第一胎咋, 好驚到時大出血有咩差池, 要cut 子宮, 唉, 我仲想生多個bb 架......
點解我會咁 '好彩'??????
咁請問你個手術做咗幾耐呢???
你流咗幾多血呀??? 我個醫生話有啲人會流成6-7 ...

歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

東區唔使係留院咁好, 我個時因為完全無流過血, 而大囡囡只有1歲大, 我死都唔肯住咁耐

原文章由 bb628 於 08-5-14 23:33 發表
我啱啱今日先見完醫生confirm胎盤前置第四期, 仲book咗開刀日子tim.

其實, 我之前都好驚, 又瞓唔著, 成日驚亞b隨時出來. 而家唔好話灰啲講, 呢啲其實係聽天由命, 係呢個時候, 我地係冇野做到的, 只有希望亞b係個肚 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

政府醫院通常會叫你試順產, 不過都會度下係咪夠位生

原文章由 catherinetpk 於 08-5-15 00:58 發表
有冇人知道1-2期使唔使開刀?
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

你真係唔好咁擔心, 我當時都好似你咁, 成日問自己點解, 當時有bk mami教路, 叫我入左院, ask for home leave, 我仲一心入去行個轉, 點知話我知我係嚴重既第三期, 唔可以比我home leave, 真係有少少晴天霹靂, 連上黎問下人都冇機會, 靠另外d bk mami問咋, 好多人話, 1) 係咪我兩胎太近, 2) 係咪我大住肚都成日抱/湊大囡, 不過我可以好肯定咁話你知, 真係唔關事, 因為我生左後撞到個中學同學, 佢第一胎都係咁, 所以我亦唔覺得關血型事

你真係要放鬆d, 就算要你留院, 咪當休息下囉, bb出世後, 真係週身唔得閒, 想咁嘆都冇機會架, 你諗下我當時咪仲慘, 又要擔心大囡囡, 又唔可以唔理醫生既忠告

原文章由 vvcc 於 08-5-15 17:20 發表
[quote]原文章由 winwin815 於 08-5-14 11:43 PM 發表

希望可以承你貴言啦, 我真係好想生2個小寶貝架.....
希望我唔會係果幸運既少數啦, 我宜家日日祈禱, ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

我就同你相反, 私家話我個胎盤升返, 但係pwh話低, 我個時做個間公司得我一個, 所以要我入院有另一個麻煩, 就係唔可能話走就走, 但係最後都係放假, 最後如期係38週開刀, 即係一早book個日子

原文章由 bb628 於 08-5-15 19:17 發表
我就覺得間間醫院唔同, 都唔明點解佢地覺得冇咩野咁, 佢話我住得近所以唔洗, (唔知係咪床位問題) 連假都話唔洗放喎. 但私家就話係唔適合返工的.

咁你果陣有冇返工啊? 最後幾多week生呢?

...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

大家努力啦

原文章由 vvcc 於 08-5-16 22:42 發表
你真係唔好咁擔心, 我當時都好似你咁, 成日問自己點解, 當時有bk mami教路, 叫我入左院, ask for home leave, 我仲一心入去行個轉, 點知話我知我係嚴重既第三期, 唔可以比我home leave, 真係有少少晴天霹靂, 連上黎 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

vvcc, 你可以放心, 如果你係嚴重既胎盤前置, 一定搵大醫生做, 我個時係第三級, 共三個醫生做, 再加埋麻醉師, 護士, 好多人架, 真係可以放心

原文章由 vvcc 於 08-5-16 22:58 發表
Teresa,

至於手勢既野, 都擔心唔黎. 就算你去私家, 如果指定既醫生手勢有咩差遲, 咪又係一樣! 最緊要係你同醫院醫生配合.

唉, 最弊我驚啲政府醫生既手勢唔得呢!!!! 因為胎盤前置有可能會大出血, 個醫生要盡快同產 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

我兩胎都開刀, 兩胎都即刻有奶, 係手術室就餵添, 唔關事既, 不過好辛苦, 因為傷口痛

原文章由 vvcc 於 08-5-18 20:46 發表
mrs_liu,

我而家第33週,b囡重4磅6, 响廣華睇,醫生話好大機會開刀,但冇講我係第幾期胎盤前置. 2星期後(35週)要再照U/S.
你33 週啦, 同我差唔多喎, 我聽日33 週啦. 我咪22 號去瑪嘉烈睇囉, 可能你個醫生諗住下次同你 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

個胸大左幾多都唔關事, 關咩事又答你唔到, 總之even唔係立即有奶, 都比bb啜, 呢個係不爭既事實啦

因為政府落麻醉藥係剛剛好既, 所以到佢地認為我餵得奶, 而開始feel到痛, 咁你訓住餵奶, 要打側個身, 即係要陏, 咪痛囉, 你預左要餵奶, 頭幾日就係咁架啦, 不過係值得既

原文章由 vvcc 於 08-5-18 21:59 發表

你好叻呀, 兩胎都即刻有奶. 我驚自己冇咩奶, 因為個胸唔係大咗好多..... 係咪個子宮咁樣開刀法會特別痛架???
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

柚子, 努力呀, 阿q d諗, 到時有大醫生接生, 反而比頭兩期安全呀, 我真係識個mami, 佢第二期, 做手術反而有出血, 不過輸血就冇事啦

原文章由 柚子 於 08-5-20 18:10 發表

我囉.醫生話我係第4期,現在28周.醫院叫我33周番去照下.之後再決定點做.本來諗住去私家生.有2個朋友係護士.佢地建議我去政府生.所以決定去政府生.仲叫我食多D野.等BB大隻D.因為怕可能會早產.
我等成6.7年先有BB.點知 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

我個時都唔敢食去胎毒個d, 怕一食真係咁邪出血就弊

原文章由 柚子 於 08-5-20 19:08 發表

多謝你.我會加油的.
睇完你地講既野.我自己就唔係太驚.只係覺得唔好彩囉.
我老公就好擔心我.成日番番下工打電話黎問我點.
好好彩到現在都未見過紅.不過醫生話28周後就要小心留意自己.唔好行咁多.多點休息.中醫就叫 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

就算唔係胎盤前置, 依家有好多mami都順產唔到架, 我就係其一, 搞左成日, 最後都係開刀, 所以都唔好太在意係咪順產啦

原文章由 vvcc 於 08-5-21 22:45 發表

我又係呀, 同老公恨咗好耐, 先至有呢個bb 咋, 點知唔可以自然分娩......
我地宜家最緊要食多啲有營養既嘢, 谷肥個bb, 等bb 就算早啲出到嚟, 佢都可以健健康康咁發育.
我都係諗住去政府度生囉, 因為有太多未知之數, ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

你仲有時間, 冇得心急架, 多數差不多30週先confirm架, relax

原文章由 gracelam 於 08-5-21 22:59 發表
我留意左你地d message好耐, 因為我15wk時去c+照, 醫生話我個胎盤低, 好接近子宮頸, 不過佢話唔怕, 好多時都會升番上去, 但我星期一去政府照結構時, 醫生都話我胎盤低, 至於幾低佢冇講, 所以我開始有d擔心.......因 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

我兩個小朋友都有, 但係我覺得唔關事囉, 我聽返黎d bb, 都冇咩邊個冇d粒粒, 至於皮膚好唔好, 天生架???? 你去我blog睇下我囡囡算好定唔好啦

同埋提提你, 所謂胎毒係出世後幾日(exactly唔記得)先出架, 唔係一出世就有

原文章由 vvcc 於 08-5-22 15:17 發表

係呀, 我陀到宜家33 週, 未食過去胎毒既涼嘢, 真係唔敢食.....
但係呢, bb 會唔會容易啲出疹呢?? 或者皮膚冇咁好呢??
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

除非好嚴重, 唔使睇醫生既, 因為好多bb都係咁

原文章由 vvcc 於 08-5-24 15:32 發表

你兩個小朋友好可愛呀, 肥嘟嘟, 白白淨,
一仔一女, 好幸福呀, 你真係個好命婆!!!
咁如果bb 真係出粒粒, 應該去睇醫生, 定自己買藥膏嚟搽呢???
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

你意思係係私家照到話胎盤低? 咁你攞埋張u/s相比健康院姑娘, 話佢知私家話你低, 叫佢地寫紙比你返醫院約期照, 如果私家可以, 當然寫信更好啦

原文章由 bbexpect 於 08-6-5 23:25 發表
各位你地好,

前日27w3d, 照完4d, 點知DR話我胎盤有d低. 其實如果萬一真係既話, 我都冧住會係政府生. 但我而家到生都係去健康院檢查, 唔會再去醫院 (即唔會再有超聲波照), 咁健康院d姑娘咪唔會知道我胎盤低law. 煩 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

首頁

尾頁

跳至