婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

10月31日我第2 個BB出世,一早都叫C6唔好俾任何人嚟探我同阿B啦~住2 日啫,好快出院啦~都順利推哂D親友
出咗院2 日之後,6299話嚟,OK~同C6講叫佢地唔駛(唔好)買野嚟,C6話佢阿媽ONLY帶隻雞嚟,C6話佢阿媽會整熟埋,OK...(因為我係餵人奶,有D會泵咗存放在雪櫃入面,所以呢期無放生肉在雪櫃)
到個日嚟,係就係帶咗隻雞嚟(不過係未熟的,有血水滴),不過另外+10幾袋野,放到我一雪櫃都係膠袋,咩都係生肉 ...頂!!即時火都嚟埋...PK..都叫咗唔駛買野啦~買埋D野我都唔鐘意食...
當時嬲到帶咗大女入咗bedroom做功課無出去理佢地...
由於我C6屋企得佢一個仔,佢地係D傳統的人,會拜神...一早6299同C6講過想嚟緊新年帶阿仔返家鄉下...(唔好玩啦...仲咁細,走難咩,我唔會幫阿仔攞回鄉CARD住WO~)
最頂唔順係佢地好煩呀~咩都話要跟鄉下,老細,而家人在香港,咩年代呀?唔好煩我啦~好X得閒咩!大女3小三,好多野要我日日跟,+要照顧細仔,唔X得閒同你地"反"呀~
第一次星期二嚟咗,星期日話想嚟,我立即同C6講叫佢地唔好嚟!!唔想佢地嚟!!好煩,上次嚟,未入屋,C6叫我抱起阿仔,喂!阿仔SLEEP緊咖~PK..唔係我叫你地嚟咖~係你自己要嚟咖~(未入屋要抱起阿仔的意思係:長輩嚟睇你,你要起身迎接長輩)真係無個樣整個樣!!
唉~我有排煩啦~

[ 本文章最後由 love822rita 於 08-11-12 16:36 編輯 ]

男爵府

其實我同C6都係D話一就一,二就二的人,6299都唔係好老啫~唔會唔知我同C6D性格,但係我反而覺得係,佢地好鐘意安排哂D野囉~問都唔問下,我一路full time湊小朋友的,我相信我自己可以照顧自己同呢頭家囉!

男爵府

原文章由 pomanlife 於 08-11-12 17:04 發表
樓主, 介唔介意講下你9962係咩鄉下???

佢拎野俾你食都可以話佢關心你, 不過要帶個仔返鄉下真係唔妥, 依家到農曆新年, 計落個b都係差幾日先夠3個月, 咁細帶佢返去, 一陣有細菌點算呀? 而且除左細b, 你仲有大b要睇住 ...

係台山人.我都係諗,起碼 3years old先返鄉下.

男爵府

原文章由 tantanmama 於 08-11-12 17:51 發表
你而家坐緊月, 情緒好易波動, 唔好咁激氣, 對身體唔好架.
你6299買嘢俾你都係一番心意, 唔啱你用/食, 你咪等佢地走咗之後掉咗佢囉. 至於果D鄉例, 聽完笑笑口交番個波俾C6處理囉. 你C6自己一個人都搞得掂嘅你就由佢 ...

我個幾日係好唔開心咖~隻C6想發我脾氣,但係無用囉~我一早未生之前已經講到明,我唔想做埋D無謂野,我無咩時間剩咖~大女3 年級,D功課日日都要跟,細仔都要照顧咖~
而個D日野都俾我掉哂..
而C6呢,係我要在適當的時候對佢黑面,佢係有D時候有愚孝囉~孝順係好仔,但係唔係咩都要佢屋企鐘意點就點,有無理過我諗咩?想唔想?

男爵府

原文章由 caca0921 於 08-11-12 17:52 發表
嘩~~~帶兩個咁細既小朋友返鄉下, 唔驚俾人捉咗去牙

佢地一定覺得無問題咖~因為佢地係當地人MA...

男爵府

原文章由 Melody_Che 於 08-11-14 17:16 發表
台山人好麻煩, 我老公又係台山人, 衰人6299鬼死甘多野玩, 大壽要仔女新抱斟茶, 新抱生左唔可以帶埋bb去外家, 一定要滿月先可以... 我至憎, 亦啋佢有味呀!! 以為依家拍緊東山西山咩??

一於唔好啋佢地甘多, 要岩岩出 ...

總之好煩啦~有時覺得有D習俗係多鬼餘,我都唔理咁多,我一日留在家唔去6299屋企,佢地都耐我唔何...大陸一定唔返啦,我地大人無所謂,BB有咩事,就大單,唔舒服幾日唔洗SLEEP...

男爵府

原文章由 onon1022 於 08-11-14 00:18 發表
其實係你角度...又要湊女又要湊仔...係辛苦係煩...不過你奶奶佢地都係為你好...先買野比你...算啦...唔好嬲啦...

係呀~在我角度,湊2個係好辛苦...而家D功課好深,日日D家務都做唔完...我有時間都休息下啦~總之唔想人煩我啫...我都係講完就算,唔搵人傾下好大壓力...THANKS^^

男爵府

原文章由 wmpl 於 08-11-12 18:13 發表

而家個問題,唔係你哋唔知自己想點?係佢哋好想為你哋做啲嘢,表示吓心意,但又唔知自己咁樣係好容易令人哋覺得煩~~

如果話咗唔好,唔要,跟住佢哋都仲係要做,就係人都會忟,不過有時又可能係自己反應太大,同埋仲未習慣同 ...

哈哈~你說得對呀~仔女永遠都係父母眼中的小朋友...但係我都第二次生啦~大女都8 YEARS OLD 啦~唉~唔好睇少我啦~

男爵府

原文章由 Ashley0605 於 08-11-13 14:27 發表
比人捉咗就誇張d, 但病就好容易, 我個番個仔一返到即日發燒, 我個仔就反到香港先燒

係呀~最怕BB唔舒服,佢會好辛苦,做父母心痛咖~

首頁

尾頁

跳至