論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個工人菲姐同我講佢之前的僱主會出雙糧比佢,好似暗示我要比佢,連我自己都唔知自己有冇雙糧出,現今做工人好過做僱主。

cfbb  叫佢去返個舊僱主到做  發表於 11-12-28 16:59

男爵府

回覆:有冇人會出雙糧或花紅比工人架?

我同佢講香港冇架,佢應該唔信我囉。

男爵府

一般比幾多架?五百?一千?

男爵府

我答佢香港冇雙糧架,好明顯佢唔信,因為佢有亞姨細妹在香港做緊。可能係佢地教我工人。我都有安撫返個工人話按佢工作表現可能會比bonus...

男爵府

引用:Quote:原帖由+Mani_Fai+於+11-12-28+發表我

原帖由 Gmama 於 11-12-28 發表
咁唔返舊老板度做?乜佢做得好好咩?
佢個舊老闆在台中嘅,因為照顧開的婆婆過身後先來香港做。
佢照顧得我女幾好,又冇駁過咀,又教識左我女好多英文,平時放假都好準時返,可能我又對佢幾好,當佢係屋企人一樣!

我知宜家要搵一個好工人好難,所以我都唔知應唔應該比封利是佢。

男爵府

引用:新年可以比利是,大封d,但雙糧就?佢做咗

原帖由 Gmama 於 11-12-28 發表
新年可以比利是,大封d,但雙糧就?佢做咗幾耐呢?有冇一年?
就係冇一年,今年三月黎架

男爵府

綜合左各位意見同經驗,我知道應該點做。就係,利是仔一封!

男爵府

引用:我今年諗住二封$20,+然後$500當Bonus佢做得

原帖由 Orv 於 11-12-29 發表
我今年諗住二封$20, 然後$500當Bonus佢做得先有的. 想比佢知,如果佢下年吾好,我未必會比$500佢的, 咁吾知好 ...
我都係想咁樣

男爵府

引用:呢D就係所謂工人眼中既荀工,+又出花紅又出

原帖由 noproblemom 於 11-12-29 發表
呢D就係所謂工人眼中既荀工, 又出花紅又出雙糧. 而家香港地好多夫婦都要外出工作所夠家庭平常開支, 請工人 ...
我都係感覺我個工人幾好,先諗是否要比獎勵,佢又有提過以往有雙糧,而且平日過節生日我都冇比咩禮物個工人。大家冇需要動氣,激動啦。

我亦不是什麼高薪僱主,只是一個普通人。我已經綜合了各位意見亦知道應該點做。

男爵府

引用:回覆+Mani_Fai+的帖子 花紅/雙糧是否真係

原帖由 noproblemom 於 11-12-29 發表
回覆 Mani_Fai 的帖子

花紅/雙糧是否真係需要一定要比一個月呢? 我覺得只有非常少數工人可以真心做好份工, ...
我已經講左會比利是一封,唔會出雙糧比工人了,數我都識計,我只係唔知其他人點做我發發此新帖來問。原來大部分唔會比,少部分會比利是一封,比太多會寵壞工人同埋工人之間會比較!

noproblemom  全對呀!  發表於 11-12-29 17:16

首頁

尾頁

跳至