論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想同大家分享...

我試左2個完約姐姐, 1個斷約姐姐, 完約既唔聽教, 斷約既請返嚟激自己(人地唔用一定有原因!!!!!)
我係全職媽, 有一個3歲女, 一個9個月仔..
1月時揀左一個海外印, 3年新加坡經驗, 已婚, 27歲, 有一個15個月女女。
揀好哂, 先發現, 姐姐原來得24歲....超嬲!! 但AGENT話, 你信我啦..我自己去印尼揀人架...比信心我啦...點解甘左3歲, 原來佢細個去新加坡做野報大左年齡!!

姐姐已到我家9日, 除左流利英文, 而且發音準...我成間屋比佢反轉徹底清潔之外, 湊女得, 湊仔得!!

我仔仔因為病左, 流鼻水, 但一向食藥後都會痾水, 昨晚亦不例外, 仲痾到成個PATPAT爛哂, 著局住仲死...唯有唔著片, 姐姐抱住阿仔, 不停氹仔來, 結果姐姐成手都係poopoo, 仍然面不改容, 因為仔仔一痾便超痛!!

雖然好似好小事, 但....因為我上一個工人, 係黑面神, 而且無愛心, 見到一個工人咁錫自己仔女, 我真係好感動!!希望大家都會遇到好工人, 一定有奇蹟!!加油..

大宅

係呀...我真係好感動...做媽媽既, 見到姐姐真係出自愛心去錫自己仔女, 真係好開心....

佢喺廚房食反, 坐櫈仔, 我女走入去, 要一齊食, 佢讓張櫈比我個女坐..自己唔坐

原帖由 mylulu007 於 10-4-14 10:27 發表
嘩你果個真係好工人呀,希望佢KEEP住呀~

見到你個CASE唸起 "苦盡甘來"

大宅

係新加坡做左2年之後, 可以@年咁續...(我都係聽agent講, 唔知有無錯)
原帖由 Krymum 於 10-4-14 10:45 發表
姐姐真係好, 希望佢keep 住, 我想問點解係新加坡係3年約. 唔係2年一個約架咩?

大宅

我都希望佢KEEP到啦..

打BB, 當然唔得啦...!!!

我唸你要硬D同你姐姐講一次, 你..先係太太..
原帖由 BBLOVEMAMA 於 10-4-14 12:49 發表
嘩!又真係幾好,不過只做9日,路遙知馬力....
但我之前都有個好鍚我個小朋友,我相信佢真係喜歡小朋友,但去到後來,佢有d失控,好似當了我個小朋友係佢自己甘,用晒佢自己的方法去溙我個b,如我巳ready好bb去街衫,叫佢等我 ...

大宅

我試下啦..
原帖由 kj803 於 10-4-14 20:05 發表

ya! 花士令is very good for "red pat pat".

大宅

係呀..佢對奶有敏感, 加埋藥水就更加!! 佢已經轉左豆奶2個月喇..但食藥水總會痾, 佢已經睇麥海雄醫生架喇...我再唔識搵一個比他更好既醫生..有無好介紹??
原帖由 idy926 於 10-4-14 18:50 發表
恭喜你!不過題外話,點解樓主你仔仔食親藥都疴水? 吾係辦法喎,好慘呀,係咪藥物敏感?腸胃敏感?E生點講?需吾需要轉藥呀? 定睇多個E生攞意見?BB時了解佢體質好重要,吾係好似我女咁,BB時無硏究點解長期軟爛便便,到而家5歲食極吾肥, ...

大宅

各位,
我唔介意比資料大家, 不過我都唔保證一定會好架。

我無任何利益。
我唔係agent。

我只係由自己第1次請工人, 就開始係呢度交流!! 好似同朋友傾計咁...今次真係好開心, 真心想同大家分享..!!

我家係netbook, loading pm好慢好慢.....如果大家真係想知agent資料, 請先email比我, 我再回覆。因為我要湊小朋友, 多數用iphone睇email, 方便又快!!hahaha

[email protected]

大宅

個D人肯定自己無用工人先咁樣啦...
有D工人真係好過份架!!
原帖由 ellawyc 於 10-4-15 02:31 發表
樓主真係恭喜你
姑勿論個工人係上晒心又好
只係抱住做好份工也好
做得到, 幫咗我地手, 我已經感激

希望你囝囝快d好番, 健健康康 ^^

真係希望多d見到呢d post
唔好比d"有心人"成日黎入位
話我地BK外傭僱主係衰人
刻 ...

大宅

我唸慬慎問淸工人背景會有幫助,我今晚同姐姐傾傾下先知,佢响新加坡做個3年,原來係湊初生b。兼一個人打埋三層樓。
原帖由 babykiss 於 10-4-15 18:54 發表
希望你呢個奇蹟可以漫延到其他僱主身上.... 希望越嚟越多好的奇蹟不斷出現 ! :loveliness:

大宅

我個姐姐做左1個月喇.... 我非常滿意!!

大家真係唔好放棄..真係會好例外, 唔係個個都咁衰。

我都係第一次見咁細心既工人, 我地出去飲茶, 阿B扭計, C6比包酒樓既濕紙巾阿B玩, 當時姐姐接左, 用自己隻手指摸包濕紙巾既角, 跟住同我講:「不如唔好比阿B啦, 可能會挖到BB。」

大宅

咁似我第2個工人?? 叫咩名呀...??
原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-5-5 12:23 發表
你搵到好姐姐我都替你開心, 不過我就無你咁好彩囉, 我家新黎姐姐都係新加坡做完2年(我成日都問佢同agent"究竟係真唔係話...咩都唔識gei..."), 黎咗3個月喇, 但係同first day黎無咩分別....呢頭教完轉過頭又唔記得, ...

大宅

我之前個係1985/03/31, 叫Sri Wadayti
原帖由 寶貝豬的媽咪 於 10-5-5 15:24 發表
jezzyuen,
嘩, 佢個名好鬼長, 又難記....我地叫佢short name咋.

familyking,
唉...簡直係一模一樣...難為你頂到1年多, 我而家執佢d手尾仲慘過自己做, 我d細路仲醒過佢, 靠得住過佢. 佢做d野, 你真係估佢唔到, 有次 ...

大宅

剛剛出完第二個月糧比姐姐,大家都開心。
姐姐每月放一次假,我買哂佢假期。上星期日,姐姐放假,5:00幾已返黎,買左杯雪糕比我個女食,雖然係一杯麥當奴新地,但對於一個還緊錢既姐姐,用多一蚊嫌多啦。我真係希望佢可以保持到。
大家都吾好氣餒,吾啱換到啱啦!

大宅

要變都無辦法,只有成日提佢地。
我今次呢個姐姐,我自已用左呢個方法。
有本出糧簿,第一頁係簽收,之後就係每月總結,讚美下,邊方面做得好,而最後一頁,我會寫,要改善既地方,做得吾好既地方。
原帖由 ttlucky0303 於 10-6-4 12:06 發表
我個工人都係係新加坡做過年幾野, 因為僱主老人家不在, 佢又係好好, 乜都唔識, 不過就好肯學, 佢跟左我呀媽2年, 因為我想佢跟我呀媽學野, 佢又真係好好, 唔識中文,都可以同我呀媽溝通(加埋手勢,因為我呀媽又唔識英文 ...

大宅

終於過左三個月喇!想再同大家分享下我既感受。
我姐姐依然好好,但我今次真係無放鬆過,
有錯即糾正,我吾滿意即出聲!
最重要係,請工人要揀個心地好,錫自己小朋友,其他慢慢教!大家吾好灰心呀!我而家好快樂呀!今日先帶埋姐姐去海洋公園玩,因為佢一個月放兩日假,我老公工幹就會買佢d假。

大宅

無錯,,想當初我死忍隻黑面衰印...而家唸起真係傻!!!
原帖由 pocanhontas101 於 10-7-27 15:42 發表
聽到樓主請到個好的工人 真的很替你們開心 希望大家可多些分享好姐姐的信息 發放多些正能量 人生總有希望

大宅

我pm傻傻地架,好難開,你不如email比我先啦!
原帖由 wanlucky 於 10-7-29 12:37 發表
Please PM the tel. no. of your agent to me.

首頁

尾頁

跳至