自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊、打更無用, 去過健康院見過社工上過堂、話唔好硬碰硬, ok, 學妥協順佢意、跟住就得寸進尺、又會變縱容佢,諗住返學好d, 學埋打人吐口水、但人話得聽佢話唔聽、K已經收老師電話、搵人湊仲衰更加反叛話唔要媽媽、而家叫評估睇下有冇問題、有冇都一樣要教、但我真係越來越無信心、好像做咩都冇用。

leung2888    發表於 17-4-22 09:09

水晶宮

小manman 發表於 17-4-21 17:47
所以身邊有人同我講,話「使乜睇到實,係你太緊張,佢係屋企有自由架嘛,我小朋友係屋企會自己玩,我可以 ...

我都同老公講過類似、我都想坐埋一邊同其他媽媽吹水由個仔係公園跑跑跳跳、但現實係睇少一眼都心驚胆跳

成日叫我請教下其他媽媽點教到個仔又聽話又乖、而家連社工見埋又可以點?都係不停轉介吧⋯⋯

水晶宮

流星花丸 發表於 17-4-21 17:53
積少成多,趁細慢慢教,總會有啲改善

多謝你、會努力、見到講全職媽咪放假個post d 人話個小朋友曳、通常就係話父母縱、唔教先、有點感觸.......因為我個仔更令人

水晶宮

daisylhn 發表於 17-4-21 18:42
好似有個病叫ODD,小朋友勁唔聽話、勁反叛嗰啲。

部分ADHD小朋友兼有ODD,我見識過一個,真係好惡教!完全 ...

好驚、我個仔都俾老師話過有對抗性行為
又係一種病名?
一陣又話佢過動、頭都大埋。我自己覺得、就算係都唔可以影響到人架、所以一直好努力教、但真係越大越唔夠佢黎、以前情緒失控就話可以一手的佢走、而家會反抗會還手.....
試過係街俾人指指、希望大家高抬貴手唔好影低啦

水晶宮

meimeitse 發表於 17-4-22 14:23
我仔差唔多情況,有時真係好心灰

一起努力吧⋯⋯我見過上堂佢太曳老師都ignore 佢
連父母都唔教、就無人理佢了

wcpcelia    發表於 17-4-22 20:54

水晶宮

小manman 發表於 17-4-21 22:37
我依架可以了~

帶佢去公園我係坐埋一邊,邊睇住佢邊玩下手機又邊傾下偈~

希望我好快都有呢日

水晶宮

1mocha 發表於 17-4-22 05:13
謝謝你的另類欣賞。 確實二個都有些小聰明,真係日日同佢鬥智鬥力。 重慘個返工。
我有幸參加一個child be ...

可以介紹嗎?我都排緊上一個遊戲治療、希望有幫助⋯⋯

水晶宮

小manman 發表於 17-4-22 19:03
開頭睇你第1句,心諗點解咁講~

睇埋後面,明哂~

我都聽過類似說話、仲要係專業人士、好像俾人摑左兩巴既感覺...
而家成日育兒書都話、冇唔乖既細路...只有唔識教既父母、我仔3歲幾、佢成日玩到唔願走唔願瞓、但扭眼瞓就勁癲.......開始大接觸世界、我地唔教佢都會識好多野, 要教好佢更吃力

水晶宮

daisylhn 發表於 17-4-22 17:51
註:大部分一般小朋友都只係唔聽話,如好關注小朋友的行為問題,不妨參考一下:

好似我仔....
叫佢去刷個牙都多多藉口、又鬧又氹一齊都唔肯、拖拖拉拉一大輪、又叫又喊好像迫佢做咩咁、無火變有火、跟住又家嘈屋閉.......

水晶宮

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

其實我真係唔知、係小朋友曳、定有病、樣樣都入精神科、就黎搞到我都有精神病......

水晶宮

營養多多 發表於 17-4-24 01:00
我細仔都係咁,亦做過評估,話佢非常非常之固執,但唔係自閉症,我都有去聽講座,明白硬碰硬嘅後果,我目 ...

我以前都唔信可以失控咁耐,過來人便明白了.....

水晶宮

營養多多 發表於 17-4-24 01:00
我細仔都係咁,亦做過評估,話佢非常非常之固執,但唔係自閉症,我都有去聽講座,明白硬碰硬嘅後果,我目 ...

你好叻、我試過俾鄰居單打、關心.....實在忍受大叫大喊又打又lur 超過一個鐘都唔發火都係媽媽eq訓練、以前我附近有家人又係咁、對其他人都真係難頂...始終香港太多人

水晶宮

小manman 發表於 17-4-25 18:59
我都係用類似的方法,係work架!!

但我就無坐係佢隔離陪佢冷靜,因為我無佢咁得閒,我有大把家務要做~

講開冷靜、都教小朋友曳扭就帶佢去naughty corner, 等到佢冷靜再教、但佢又點會咁順攤....係我就唔駛咁煩了....
真係迫唔到、而家把咀又叻....

首頁

尾頁

跳至