興趣嗜好

跳至

首頁
12345...7

尾頁

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

到, 第二張相隻手......

原文章由 Simar 於 08-7-31 09:54 發表
Report from KL....

Hi everyone!

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

比個SMS 佢LOR.

原文章由 pakyu0429 於 08-8-1 14:01 發表

AIYA~! 個衰鬼肯定又'冷'左街~! 咁算啦~!

thx! jac!

版主

水牛死左???

原文章由 googoo 於 08-8-1 14:36 發表
可能 gina 忙緊搶救隻水牛,睇下救唔救得返d 相

版主

陰公LOR。

原文章由 googoo 於 08-8-1 14:56 發表

跌死既~~ 兇手似乎係 nie nie

版主

KnN?

原文章由 googoo 於 08-8-4 14:14 發表

比你三粒黑色
繼續估啦

版主

成7個人, 麥SIR 要比番啲佣googoo 至得LOR.

原文章由 Sonic 於 08-8-4 14:36 發表

tiptip

我都係 walk-in 架, 因為我仲未比錢, 到時即場交學費

版主

4美加1佬, =5 , 再加Sonic, 再加tiptip =7??

Sorry..... 原來得3位靚太去, 我搞錯TIM.

沙田太遠, 我唔來LA.

原文章由 googoo 於 08-8-4 15:13 發表

係就好 lor 不過唔係六個人咋咩? 係咪你都黎呀?

家陣有 d 擔心,唔知阿麥 sir 教成點,好驚累大家sai 錢

[ 本文章最後由 clpapa 於 08-8-4 15:24 編輯 ]

版主

我都係度諗, 如果唔用後製, 會唔會就係教用效果filter 呢?

http://www.cokin.com/ico15-A.html

原文章由 googoo 於 08-8-5 12:21 發表

呢d filter 主要係影風景用,我地打仔打囡多,梗係少用啦。
我啱啱先發現,阿 sir 應該係會教影風景多,可能唔會講好多影人方面 d 野

版主

Oh, Cokin 當年我都買唔少, 不過好少用LUR, 而家啲鏡filter size 咁大要用P series. 當年我全部都係A series.

原文章由 Sonic 於 08-8-5 13:10 發表

阿 Sir 就係叫我地買 Cokin 啊

版主

最少要買3 樣嘢,
1. Adaptor ring (拎上鏡頭前裝mount)
2. mount (你啲鏡起碼P-Series)
3. Filter

幾錢就唔記得(記得都唔Update la), 係可以一塊用係唔同既鏡頭, 但如果鏡頭filter size 唔同你要買唔同既adaptor ring.

如果只係用CPL, 你不如就咁買你鏡頭中最大filter size, 再買幾個step up ring會平啲.

原文章由 MomMom 於 08-8-5 14:51 發表
諗緊使5使買番塊cpl 去英國玩, 知5知我應該買邊隻同埋幾多錢?? 係咪一塊會岩晒5同size 既鏡??

版主

問左 ring $100, holder (mount)$100, cpl $650 承惠$850.

當收藏品又太過份, 我個啲 cokin 就真係做左收藏品好耐la.

原文章由 MomMom 於 08-8-5 17:39 發表
阿sir 尋晚過唔建議人地用上係鏡頭個d CPL filter 呀, 佢話買左就收埋去當收"chong"品wor

版主

未比較過, 但相信唔會好過Nikon 同 b+w.

唔用cpl 可以就咁拎走塊CPL就得, 但想落lens cap 就要除埋ring同 holder

原文章由 MomMom 於 08-8-5 18:28 發表
$850 又5係好貴wor, 質素係咪會好過nikon or b+w呢?? 如果唔用CPL filter 過陣, 係咪就咁拎走塊CPL就得呢? 定要remove 晒所有ring, holder & cpl 呢?

版主

Not for FF DSLR for APS-C DSLR only.

July 30, 2008, Saitama City, Japan - Tamron Co., Ltd., under the leadership of Mr. Morio Ono, President, has announced the development of a unique ultra high power zoom lens-the Tamron AF18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) MACRO (Model B003), the first digital SLR lens in the world that delivers a remarkable zoom ratio of 15X (28-419mm equivalent) and is equipped with a highly effective Vibration Compensation (VC) mechanism. Designed exclusively for digital SLR cameras with APS-C sized image sensors, the new lens delivers outstanding image quality over its entire zoom range and its exclusive VC anti-shake system facilitates sharp handheld photography even at the longest telephoto settings.

原文章由 Simar 於 08-8-5 18:43 發表
Anyone looking at Tamron B003??

18 - 270mm f/3.5 - 6.3 VR???

500g only..... considering for my 5D....

版主

比啲時間老師la, nn 好快會適應.

原文章由 KnN 於 08-8-5 23:15 發表

我係到就okay, 我唔係佢視線範圍就喊, 同埋nn話學校既飯飯好難食law . 唔知點算...

版主

都冇乜嘢姐, 係可以享受吓連訓10零個鐘咁姐. 阿女又唔肯去睇早場, 而家係屋企無所事事tim.

原文章由 Simar 於 08-8-6 09:40 發表

You are really really bad!!!!

I think I miss HK more when HK is having a typhoon holiday..... (I know this thinking is no good, but pleas ...

[ 本文章最後由 clpapa 於 08-8-6 10:32 編輯 ]

版主

好處係多, 但啲款唔係人人可以接受lor.

原文章由 KnN 於 08-8-5 23:14 發表
金伯樂果日講lego 書包. 點解好.
http://buy.yahoo.com.tw/gdsale/gdsale.asp?gdid=641449

版主

Chole 記得果個可能係我太太(唔係lok1026), 上星期五 10點零, 我太太去石排灣時係街見到Chloe 同姐姐., 問佢認唔認得, 佢笑得好甜咁拎頭...... , 跟住我太太就同佢講"下次一齊出來影相玩", 然後佢又笑住拜拜.

原文章由 chloepapa 於 08-8-6 15:41 發表

問左chloe, 佢話係有人問佢wow, hello , 妳好!!
下次我地影相gathering一齊出來玩ah !

版主

就快落波lu.
北 冕 在 過 去 數 小 時 繼 續 遠 離 本 港 。 天 文 台 將 於 短 期 內 改 發 三 號 強 風 信 號 。

版主

3號la.!!!!

版主

我搬番屋企兩個月, 而家都重係咁

原文章由 KnN 於 08-8-6 20:30 發表

嘩... 我諗無幾內我都會係咁

首頁
12345...7

尾頁

跳至