少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Sandra:

hi..我已經請教過你架啦.不過原來小朋友既問題真係層出不窮..我又有煩惱啦.
仔仔6歲啦.老師對佢既評估都係好自我..
佢呢排真係令我好煩,,,我就快癲啦
我唔知點解佢好大好大脾氣.有少少野唔順佢.就發脾氣
但佢發脾氣唔係打.鬧人.而係.好嬲好嬲既樣..握緊拳頭.
對眼就低頭而向上望.反晒白眼..啤住晒(sorry..唔知你明唔明)...對腳就想踩爛個地下咁.總之一副想撩架打既樣啦....之後自己黑晒口面行埋一邊.就口up up唔知佢講乜..不過通常真係話我衰.呢樣唔比果樣唔比......
我真係好唔鐘意佢呢個樣呀..見到就扯火啦..
我同老師講過.老師叫我唔好理佢.呢d係小朋友發泄既一種方法..叫我慢慢同佢傾番,,,我都有呀..到夜晚臨訓前我都同佢傾番呢個問題..但傾完.............第日又係咁
我可以點樣改善佢呢種態度呀...我真係唔想成日見佢都係咁樣發嬲..有時係街佢咁既樣..真係..........唔知點講啦.
你可以教下我嗎..
thank you
子峻媽咪

男爵府

原帖由 SandraLo 於 09-6-13 17:17 發表

峻峻媽:

我知你好火……
通常d 老師會較家長緊張, 因小朋友响學校唔乖會影响課室秩序, 但若老師都叫你唔好理佢, 會唔會你係「太睇佢唔順眼」而變成佢用呢d 嘢嚟引你注意呢?
有冇用過獎或者罸?如有, 係点獎同点罸? ...

sandralo

唉..我都唔點獎勵好啦.因為日日都有幾次係咁呀.真係獎唔出呀.至於點罸呀..其實真係好慚愧..因為我都係忍唔到.呀
一係唔理..一係就.鬧...或者打....我都知係唔好架啦
但我真係唔知點做..我打佢時個心真係好痛架.之後又後悔

太睇佢唔順眼<-------呢句我唔係好明..我點會呢..我比任何人都更愛鍚佢.又點會睇個仔唔順眼呀...佢係百厭.但我都係好愛佢架..係咪我真係有野做錯左呀..而導致個仔用呢種方法引我注意呀..我真係唔想再係咁呀..我地兩母子成日因呢d事而唔開心..佢又發脾氣..我又係咁鬧...
sandralo:你教下我..我可以點呀...
thank you
子峻媽咪

男爵府

原帖由 SandraLo 於 09-6-13 23:18 發表

峻峻媽:

當鬧同打都冇用嗰陣, 就唔好再用, 會傷感情…….
「睇佢唔順眼」嘅意思, 係當你見到佢嗰個你最唔想見嘅曳樣, 你就好嬲, 冇冷靜咁去諗吓有效嘅獎同罸, 鬧咗打咗先算, 但求滿足咗/發洩咗你嘅不滿先!

通 ...

sandralo:

打仔真係好傷感情呀..呢排我地兩母子每次出街都鬧架收場......我真係好唔想..
係呀..我每次見到佢果個樣.我真係好嬲架..我試過冷靜對佢..可惜最後都係忍唔到呀.......
個仔一日至少3.4次呀..每次其實可以好少事佢就咁啦.
例如:佢要買野.我唔比.佢就發脾氣..
佢見我買野.佢冇得買又發脾氣(我買只是日用品)
對d同學仔都係咁.(總之同d同學仔意見唔同.唔被
接受.)又就脾氣
總之佢想既野.我唔比.佢就一定發脾氣

每次維持10幾分鐘啦.有時仲會耐d..特別係我或者佢唔肯妥協既時候..冷戰特別耐..

有時佢自己有野想做又做唔到..佢好"敏"架..脾氣更加大
我見到佢"敏"到咁..我又心痛..但我都好"敏".
獎勵冇左好耐啦..之前有用貼紙啦..儲夠10個有獎品.(因為佢之前成日郁手打我)我用左呢個計劃之後冇啦.但慢慢地個仔會講冇貼紙咪冇囉..我第日一定有既..跟住果日就作死啦...我嬲嬲地之後就再冇獎勵啦...我覺得佢唔珍惜囉..
佢只會對我係咁囉..佢一咁望爸爸..爸爸一鬧佢好驚架..
而我打佢..佢都唔係好怕..除非真係好.........痛囉..唔係佢會忍架..當我見佢忍住既時候已經打唔落啦..因為我比佢仲痛....
其實我自己都知唔好..因為我有抑鬱焦慮症..我長期食藥.脾氣亦控制得唔好...咩野都驚餐飽.所以個仔有時我咩都唔比..我真係驚.我焦慮症好重..現實生活發生過既悲劇.我成日會發夢發生係自己身上..我真係好怕..所以好多野.我都唔比個仔做..呢樣又唔好..果樣又唔好..行遠我少少我都擔心呀...個仔變成咁係咪我問題..係我錯.....
我可以點做呀....
thank you

子峻媽咪

男爵府

原帖由 SandraLo 於 09-6-14 23:50 發表

峻峻媽:

首先, 你要温番点讚個topic先.......
繼而以下嘅points, 你要响個腦度"run"一次, 即你嬲時做唔做度, 做唔度嘅話, 係邊個step, 因我真係想幫得到你, 咁落去唔掂.........

第一樣要提你的, 就是仔女好多時 ...

Sandra
thank you你呀
比你講中晒呀...個仔係得唔到我認同而大發脾氣..但好多次佢係好冇理架.例.如...佢擺晒野係地下唔比我掃地..講講講講左好耐..好啦..個仔答.我只會拿起d野比你拖地唔比你掃地...點得呀.我解釋好多次..我唔掃好.點拖地呀..可惜佢都係咁又大發脾氣.真係好冇理..我平心靜氣咁同佢講.佢真係當我死架..
佢見我買牙膏.佢又話要買....成日講"你就好啦..可以點點點.我又唔得."我解釋屋企已經有幾枝你既小朋友牙膏啦.用完先再買啦..點知.佢又來發脾氣啦...又係咁既樣...
我成日都唔想鬧佢架..但佢成日係咁..點唔鬧呢...我亦承認我好燥..個仔可能真係有樣學樣啦....但佢成日講.我好難忍呀.....
我有時已經盡量唔理佢.由佢發完先算架啦..但咁唔係長遠方法囉..對嗎...
你教我..我可以點呢.......

"""例如講好了怎樣會有獎, 但見他做對時, 就不停的哦他說, 「嗱嗱, 好啦, 再唔XX就冇XX啦!」實際上咁係迫緊佢講「最多咪唔要!」佢攞唔到甜頭, 或者佢攞到你都係唔開心嘅...."""

係呀..真係咁呀..我真係成日咁講呀..我好想獎勵佢.我好想見佢開心個樣..又或者我真係威脅佢..迫佢乖.我成日想..總好過打打鬧鬧啦..其實都係為左獎品先乖...原來係我寵壞了嗎.係我"中容"左個仔了....
我要點做呀...點樣去改善...而我一定會改善自己脾氣架啦..唔會再成日發忟憎啦..但之後可以點做呀..
thank you

子峻媽咪

男爵府

原帖由 SandraLo 於 09-6-15 23:26 發表

峻峻媽:

唉......... 通常d阿媽都係中呢幾「範」, 所以都唔駛估就中!
我可以幫你嘅, 都係嗰幾樣, 就係用讚、獎勵(好行為), 同用ignore、罸(對付壞行為), 但首要係你唔好俾咗個發脾氣嘅榜樣佢.
你可以試吓將過往仔仔 ...

Sandra,
thank you
我一定會溫番你個Post架..
至於你提議既獎勵計劃.我有難題呀..如果一日分3時刻.每時段一個貼紙.一日儲齊3個先有獎品..其實類似我試過..不過當頭兩個時刻是但一個已經犯了錯..冇了貼紙.即係.第2.3時段點乖攞到貼紙都唔夠3個亦唔會有獎品...個仔呢日就會作反架啦..因為反正今日點乖都冇用.就可以盡情發脾氣啦...咁我點算呀...可唔可以係一日分3時段.但係只要有2個貼紙都可以有獎品.即是就算第一時刻犯了錯.冇貼紙.都可以係同一日補救呢..起碼果日仲有機會唔會作反呀..(唔知你明唔明呢)...會唔會又係中容左個仔呀

而佢發脾氣例子太到數唔完.......
例一:爸爸對鞋爛左.我幫爸爸買.佢就會想又要買對新鞋.當然我唔比啦,個仔就會發脾氣"爸爸就好啦.可以買新鞋我唔得"我有解釋架..可惜...個仔都係.........

例二:我出街唔記得帶紙巾..我去買..個仔又講"你就好啦.可以買野"而我同樣有解釋架,但係.........

例三:(好緊要).個仔屈我呀..我好多野明明冇講.過..佢話我有.又話我承認佢既野唔做..如::"你明明話買玩具比我.你承認我架.而家唔做..話我講大話"我肯定肯定我冇講過...今日佢話我答應佢抽蛋..我一定冇講過.佢死都話我有..結果.........不過我今日已經叻左.冇正面同佢衝突.我只講一句"我冇講過"之後一直唔出聲..直到佢嘈完為止..其實呢個可能都唔係一個好方法.對嗎

例四"個仔成日話我就好啦..可以做自己鐘意既野.想買咩就買咩..佢唔得"我自問我唔係一個亂買野既人..我絕對唔太洗...我買既都係日用品...我真係有慢慢解釋架..但係..結果都係一樣..發左脾氣先算.......

例五:'成日話我唔愛佢.唔鍚佢.又話唔想見到我.叫我走.又話我唔識做阿媽..人地阿媽唔係咁架..禽日先講完"做你個仔好辛苦呀..之後都唔想做我個仔呀

我成日覺得個仔好想同我同齊...要公平..我可以點.佢都要.但事實上好多野真係唔得架..佢其實又知好多野小朋友係唔做得..佢明架..但總要搵野嘈呀...要發左脾氣先開心架..

sorry.....真係好長篇..好多謝你用心去睇呀...用心去解答我...thank you
其實我都有咁講過囉..個仔係學我..原來聽晦氣既說話真係好難受....我可以點個仔先唔再講呀...

子峻媽咪

男爵府

原帖由 SandraLo 於 09-6-18 19:10 發表

峻峻媽:

我當然明,我之前說的只是一個例子,不是如此簡單的就可以執行,你的情況要小心處理,我希望先清楚暸解,我不想因任何一樣出錯而令獎勵唔work!

你可否先告訴我囝囝鍾意d乜?响呢d野裡面,有邊d佢係特別難攞得到?佢最鍾 ...

sandralo
thank you

你叫我係佢發脾氣時..冇理要求時.只解釋一次.然後佢做咩都唔理..我明白,,但佢任佢講難聽的說話都唔理我.就唔係好明啦..我唔要糾正佢嗎...

至於仔仔最鐘意.就係買玩具.特別係火車頭呀....其實打機..睇卡通片佢都唔係好迷咋....我話落街行下佢都可以即刻唔睇架...所以買火車頭係佢最鐘意.亦係我唔會成日買比佢架..

而佢發脾氣..時..我會係咁鬧囉.不停鬧.不停嘈..個仔可能已經麻目左啦..有時緊會忍唔住打佢兩行...但罰呀..其實又真係好少....因為我係咁鬧.要實質罰佢.我真係唔知點呀...有時我覺得佢比我係咁鬧.有時打..已經好冇陰功.都唔知再點罰啦..

仲有呀.
佢發脾氣時.有時唔係只係有果d動作.當我唔理佢時..佢會夾實我.攬實我.折住我.總次用佢既方法唔比我行.然後一路大叫.大喊..咁我點做呀.我完成比佢夾住行唔.郁.又唔可以推開佢..咁我即時可以點反應呀..由得佢夾實.攬實?定係輕輕推開佢呢.唔理佢呢?但佢一定會追住我架..我可以點呀..
真係唔該你呀..請你教我點做呀
thank you

子峻媽咪

男爵府

各位有難教小朋友既媽咪

不妨再睇睇啦..真係好岩架..試下啦
我而家又再讀書咁讀啦

大家慢慢睇啦

係sandralo比大家既分享.呀..
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1094774&extra=page%3D1&page=6
(記得拉到最底就搵到part 1啦)
子峻媽咪

男爵府

HI SandraLO

我仔仔今日完成冇發過脾氣呀..真係好耐冇試過
首先今日同佢去食早餐.然後去買送...個仔唔知點解真係冇發脾氣呀..我就用左你呢個方法
((如果壞行為 = 發脾氣;好的行為= 不發脾氣的時候
要矯正他發脾氣這個行為,就要在他沒有發脾氣的時候讚他。
他在家好端端時(心情靚更好)便可以讚:bb好乖喎,冇發脾氣,冇打人,好好呀,等媽咪錫錫再一齊食雪糕啦!))

我返屋企時讚左佢啦,,之後佢真係好開心呀..我就比左少少甜點佢..我答應佢同佢去泳池玩呀.佢好開心..跟住返屋企後都冇發過脾氣..我地仲一齊玩得好開心呀..
好耐冇試過啦..多謝你...

不過我仲未搵到你比我條LINK點獎勵..
你可以幫我嗎
THANK YOU

子峻媽咪

男爵府

sandralo
我就快崩潰啦..今日個仔又想去游水1.我問佢.想佢表弟家玩定係去游水.因為同日真係做唔到兩樣野
後來個仔揀左去游水..好啦.玩完啦..返到屋企搞好晒d野已經6點啦..個仔就話想去表弟屋企.我答唔得啦..太遲啦
明天先啦..佢又發脾氣啦
我完成唔理佢..由得佢嘈...我唔理佢啦..點知..........
佢係咁搵野掟我呀.搵到乜就掟乜...而家仲掟緊呀...
我可以點呀...佢係咁掟..我已經冇比任何反應佢架啦..
佢係咁講d衰野.係咁掟....我就癲啦...
我忍緊唔打佢.唔鬧佢啦..但真係好好好辛苦
點算呀..我唔識教啦....
子峻媽咪

男爵府

sandralo

終於停左啦..係呢段時間.我完全冇理佢..佢仲用個頭去阻住我用電腦...我索性唔用電腦..睇佢唔到...去煮飯..
佢就係咁講話我唔理佢.唔理佢感受..我都冇答佢
隔左一段時間..終於靜晒啦.亦死死氣去拾番自己掟左既野

真係好鬼辛苦呀...
咁我想知..我今晚好唔好平心靜氣同佢傾番呢件事呀...
定當冇野發生呢
因為獎勵計劃我都仲未開始呀...
thank you
子峻媽咪

男爵府

sandralo

終於停左啦..係呢段時間.我完全冇理佢..佢仲用個頭去阻住我用電腦...我索性唔用電腦..睇佢唔到...去煮飯..
佢就係咁講話我唔理佢.唔理佢感受..我都冇答佢
隔左一段時間..終於靜晒啦.亦死死氣去拾番自己掟左既野

真係好鬼辛苦呀...
咁我想知..我今晚好唔好平心靜氣同佢傾番呢件事呀...
定當冇野發生呢
因為獎勵計劃我都仲未開始呀...
thank you
子峻媽咪

男爵府

sandralo

thank you你呀..不過原來真係好鬼辛苦..
個仔禽晚又.......我亦照你說話去做..隔一陣收停左.不過把口就唔停囉.又係咁講我衰衰衰,唔識做人阿媽.........
我就一路睇書扮唔理佢.表面就睇書..其實我個心都唔知幾嬲呀.真係好想丙佢..但我都冇做到.結果佢死死係咁訓左啦
我又贏左一場仗啦...
佢訓左之後..想起個仔係咁搵野掟我..我真係可以唔忍到唔理佢..真係幾不可思議..真係想到想唔到..教小朋友會咁吃力....
今日直到而家.個仔暫時都冇發過脾氣呀..希望真係慢慢會改善啦....
至於獎勵計劃..我想真係比我會岩d呀...唔獎下自己都唔得呀... ..而個仔我仲未想到呀..佢搞到我個腦完成空白呀...

不過真係多謝你呀..你比我既意見好好呀..真係真心唔該你咁幫我呀...
thank you
子峻媽咪

首頁

尾頁

跳至