自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

anan84 發表於 23-11-7 19:46
我先:
1) 地鐵好啲, 密啲
2) 始終信賴香港醫療多啲

香港教育好過深圳,8間大學有d學科全球排名不低
出國旅遊香港勁方便
系香港行街有樂趣d, 有boutique行同試,日韓歐美都有,大陸個個商場賣d衫千篇一律,網購又無得試無得摸

珍珠宮

sochui 發表於 23-11-7 20:21
早前有個帖,話香港考到醫科都放棄,入北大/清華,不知真定假。

全中國14憶人最出名得果幾間,北大清華梗系好,但香港甘細就有港大科大中大,就算北大清華宿舍都比較落後,香港大學宿舍好好多,香港大學生都算幸福
比我會選香港醫科,最少有個全世界通行專業資格先

珍珠宮

YEOMORGAN 發表於 23-11-7 20:33
香港人腦筋靈活。就算以前大陸來,如果樂觀積極地融入生活,一定都係靈活的。
國內人,就算而家富裕,其實 ...

重有,大陸d法律有時好難明,例子你開間公司有火警負責人要坐監,遺產繼承吾止配偶子女,系一堆繼承者

珍珠宮

HappyHappy888 發表於 23-11-7 20:57
但大學難入呢

吾難入,香港有8間大學又有副學士,除非吾出力但又想入未難入囉

珍珠宮

HappyHappy888 發表於 23-11-7 21:01
但香港教育仲卷,醫科都係神人先入到

泛指香港d大學,指一般學生,攞個最難入個科去比大陸既水泡科就吾系對等比較

珍珠宮

brother4 發表於 23-11-8 08:36
一句講晒,香港是福地,人工高,福利好

一個地方梗有d野系好,有d吾好,大陸就真系進步好多,當然有沙石,香港就文明左好耐,講開香港重有好多好野,我又諗到d
-) 街度無咩人掉垃圾,而家60歲果d細細個已經比人教育吾掉垃圾
-)法制完善又有個例子,大陸疫情時可以未得屋主同意入間屋消毒,又打死屋主隻狗,尼點我絕不能忍受

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-11-8 16:35
所以香港人會去內地, 尤其住得近, 大陸買埋樓/本身有樓/有鄉下果類
但外國人就唔會去, 怕左搞唔掂

都系,背包客都去晒東南亞,緬甸老撾泰國果d, 去大陸要用電子支付,又要綁卡又要認証,最少都要有個大陸電話号,都幾麻煩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊