懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月同工人點分工?有沒有人可share 下

大宅

工人做家務清潔,睇大仔
陪月買餸煮飯、餵奶沖涼,睇我同bb

哈哈,每人環境唔同,都係參考下

大宅

回覆樓主

炒左陪月

大宅

VCBB小天使 發表於 17-7-5 21:07
點解

1)第一天上班遲到,買餸中午講明除佢自己外,預2餸,但午餐只有波菜+蒸紅衫魚一條,份量少得可憐,晚餐預3餸1湯,但食材預備得一半,例如原只雞洗凈後放雪櫃,叫我同工人自己蒸和斬雞,話整白切雞!第一日煲湯通草魚湯,冇買通草!第二日佢話煲黨參淮山湯,但又無預備黨參!第二日晚餐仲搞笑,佢整煎豬扒,蒸排骨+炒豆角,全部肉類都係雪藏!都係要我同工人自己煎和炒、蒸!

2)同bb沖涼,準備和清理工作不足,我事後望下浴盆,發現有屎,問佢話沖涼時冇留意!bb濕毛巾等沖涼用品放在床上等收工執,變相我無地方休息!餵bb食奶,無手尾,d奶樽周圍放在窗台,餵完也不放回廚房盆內!我叫佢開奶2安,佢問我是否90ml! 叫佢整雞酒,問我要放多少酒!點樣整!

3)已在面試時、到任前,開工第一天和第二天,三口六面同佢和工人說分工,佢負責買餸煮食,工人做冼碗、洗奶瓶等工作,但結果佢買餸外,工人洗切等食材準備工作包支包結!

4)叫佢不如寫個每周菜單,方便買餸,佢又話有困難,話街市未必有佢想買當天的食材!如果無想要既食材,又唔知點!我話你寫定幾日菜單,就有彈性了,佢又不情願!

大宅

回覆樓主

仲有好多細節,也未能詳述,總之開工2日只是幫bb換1次片,沖2次涼,餵3次奶,當中一次仲要倒瀉我支人奶!

這是我在bb沖涼後,1個多小時後發現的浴盆黃金屎!

首頁

尾頁

跳至