嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:不愉快經歷 - 趙長成醫生

睇過佢一次,我諗我一世都唔會再睇佢!
之前我仔(1歲)有濕疹睇趙醫生,話我唔俾類固醇阿仔搽會害死我個仔。當時佢檢查完就交阿仔姑娘照顧,佢再同我&老公傾,睇完之後我老公同我講返個姑娘請阿仔食方飽(當時我老公俾我鬧到上天花板,成日教個仔唔好食陌生人野,仲要見到都唔阻止,激到我嘔血....)。
我本來係諗住睇多個醫生,再確認多次係咪濕疹,亦唔想俾類固醇阿仔搽。返到屋企阿仔D濕疹發到癲左....結果頂唔順第二日試類固醇,按照醫生教我地份量用,佢話一用就唔可以即刻停,一定要用足4日慢慢減個份量。阿仔搽左之後一R個面一大塊皮甩出來流血,以前R唔會咁易損架!搽左4日,D濕疹爆到全身都係,見到阿仔咁樣我真係癲左....停左藥成個月完全冇改善,打電話問個趙醫生,當時我好驚講野把聲都震晒,問佢點解我仔搽完類固醇差左咁多,D皮膚好似蛇皮咁硬,一R成大塊皮甩出來流血,同埋我&老公幫阿仔搽完類固醇隻手指D皮膚都好鞋,趙醫生只係叫我自己帶阿仔去睇皮膚科睇下幫唔幫到我......之後帶阿仔睇政府,俾支類固醇個醫生睇,話支類固醇係好強,我仔唔使搽D咁强。但係個趙醫生話特登開呢藥膏係適合搽面的......到依架半年了,阿仔D皮膚仲未恢復,以前出街佢掛住周圍八卦忘記了R就會好返好多,用左類固醇之後每次出街個面都好紅,成個關公咁......D皮膚差到....同埋我仔之後驗左對小麥敏感係高,好唔明個姑娘做咩明知我仔有濕疹仲俾方飽阿仔食囉!
雖然過左去,但每次諗起都好唔開心好內疚,幫唔到阿仔仲害到佢變差,好心痛,真係希望有濕疹果個係我,唔好搞我個仔....
亦希望有濕疹睇趙醫生要小心用藥,佢開果支類固醇真係唔岩BB用,我地大人搽完隻手指都鞋晒,更何況係BB!唔希望再有人好似我咁唔好彩...

男爵府

引用:Quote:MingMing326+發表於+13-9-13+15:02+

原帖由 tedghost 於 13-09-14 發表
幾錢一次?
我果次睇$550,一支類固醇,一支豬油膏,一支食左眼訓藥水(我仔食左一D都唔眼訓)

男爵府

引用:Quote:原帖由+Puppet8+於+13-09-14+發表睇

原帖由 Jo3 於 13-09-15 發表
我都帶阿仔睇過濕疹,個個西醫都係開類固醇,我有心理準備。佢嗰支advantun cream係較強少少的類固醇藥膏, ...
佢一開始就開advantan cream,我幫阿仔搽完我隻手指D皮又鞋又硬,個趙醫生仲話特登開呢隻俾阿仔搽面,話好D喎。我自己試過覺得真係唔岩BB用,或者唔夾我個仔。
佢講野俾我感覺有D串串貢,有料到講得岩我又唔介意,但係用左佢D藥有問題,一句叫我自己去睇皮膚科就算...對佢有D失望!

男爵府

tc001039 發表於 13-9-20 21:03
唔好意思,我想問濕疹同方包有咩關係??食物敏感??

我仔對小麥敏感,一食面飽就發到癲左,再加上街買的面飽好多添加劑

首頁

尾頁

跳至